Świeża sałatka makaronowa
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 100g jarmużu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 5 suszonych pomidorów
  • świeża bazylia
  • ciecierzyca konserwowa - 200g
  • makaron pełnoziarnisty (użyłam orkiszowego, około 80g)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy lub daktylowego
Wykonanie
  1. W misce umieść jarmuż i dodaj: sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, skórkę startą z 1 cytryny, oliwę oraz sól. Masuj jarmuż przez około 2 minuty aż stanie się miękki i delikatny. Następnie dodaj pokrojone na suszone pomidory, listki świeżej bazylii oraz zlaną z zalewy i przepłukaną ciecierzycę konserwową. Wszystko dokładnie wymieszaj oraz dodaj ugotowany makaron i 1 łyżeczkę syropu. Ponownie przemieszaj.
  2. Sałatkę makaronową przełóż do lunchboxa wraz z pozostałością grillowanych warzyw z wcześniejszego dnia.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/zdrowe-lunchboxy-proste-przepisy/