Kuskus z tofu w sosie orzechowym
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pokrojona czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (kremowego, bez kawałków orzechów)
  • 50 ml napoju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 100 g kuskusu
  • rukola
  • 5 pomidorków koktajlowych
Wykonanie
  1. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czerwoną cebulę i podsmażaj aż się zarumieni. Następnie dodaj startą na małych oczkach marchew oraz korzeń pietruszki. Dodaj łyżkę sosu sojowego i podgrzewaj cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Kolejno dodaj masło orzechowe oraz napój roślinny. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek masła. Dodaj sok z cytryny, tofu wędzone, kuskus i zalej 200 ml wody. Gotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kuskus wchłonie całą wodę i wszystkie składniki się połączą.
  2. Gotowe danie przełóż do lunchboxa wraz z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/zdrowe-lunchboxy-proste-przepisy/