Grillowane warzywa z tofu i sosem musztardowym
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione przyprawy: ja dodałam wędzoną paprykę, sól i suszone liście kolendry
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżeczka syropu (klonowego, z agawy lub daktylowego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki wody
Wykonanie
  1. Ziemniaki, brokuł i cebulę pokrój na małe kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz około 40 minut, lub do miękkości warzyw. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. W międzyczasie pokrój na małą kosteczkę wędzone tofu i przełóż do lunchboxa.
  2. Do małego pojemniczka przełóż wszystkie składniki na sos: tahini, syrop, musztardę, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy warzywa będą upieczone, przełóż je do lunchboxa i twój posiłek jest gotowy. Przed jedzeniem polej wszystko sosem.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/zdrowe-lunchboxy-proste-przepisy/