Uniwersalny sos do zapiekanek - na 1 zapiekankę
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
 
Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 główka czosnku
  • ¼ cebuli
  • 150 ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 10g płatków drożdżowych
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu
Wykonanie
  1. Cebulkę i czosnek posiekaj i wrzuć na dużą patelnię. Podsmażaj aż zmiękną i zaczną brązowieć i przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki na sos: niesłodzone mleko sojowe, płatki drożdżowe, kurkumę, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pieprz. Dokładnie zblenduj. Taki sos jest gotowy do polewania zapiekanek.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/zapiekanki-sezonowe-przepisy/