Ekspresowe miękkie pierniczki bez mąki - bezglutenowe i zdrowe
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Składniki
150g mielonych migdałów
40g mąki ziemniaczanej
50g cukru pudru
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
30g przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli
odrobina ekstraktu waniliowego do smaku
40g syropu z agawy (lub klonowego, a najlepiej melasy)
30g stopionego oleju kokosowego
30ml zimnej wody
Wykonanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką. Włożyć do lodówki aż masa zgęstnieje i będzie możliwe wykrawanie pierniczków. Rozwałkuj na papierze do pieczenia, by nie przywarło i wykrawaj pierniczki. Uwaga - ciasto jest bardzo delikatne. Następnie umieść je na blaszce na papierze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Jeśli chcesz, by pierniczki były:
MIĘKKIE - pieczemy około 8 minut
CHRUPIĄCE - pieczemy 10-12 minut
Gdy pierniczki będą upieczone, wyjmujemy z piekarnika blaszkę i czekamy aż całkowicie wystygną. Nie przenosimy pierniczków, gdy są gorące, by się nie porozwalały.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/miekkie-pierniczki-bezglutenowe/