Przepis na Kinder Country – roślinny, bezglutenowy i zdrowy baton

Dziś mam dla Was świetną propozycję, jeśli jesteście fanami Kinder Country. To zdecydowanie mój smak dzieciństwa 🙂 Początkowo chciałam by taki przepis znalazł się w mojej książce “Wegańskie Słodycze”, ale ponieważ miałam sporo zweganizowanych słodyczy od marki Kinder, postanowiłam pewnego dnia opatentować ten przepis i podzielić się nim z Wami na blogu i YouTube. Dziś jest ten dzień!

 

 

Jeśli zależy Tobie na tym by batonik był bezglutenowy, użyj ekspandowanej kaszy jaglanej, natomiast jeśli jest to dla Ciebie bez znaczenia, użyj ekspandowanego orkiszu – według mnie wersja z orkiszem smakuje znacznie lepiej 😉 Korzystałam z produktów Soligrano, ponieważ te puffingi są BIO i bez jakichkolwiek dodatków. Posiadają czystą etykietę i są przepyszne.

 

 

Moim problemem było zachowanie chrupkości ziarenek. Niestety prawdziwe Kinder Country jest produkowane w olbrzymich fabrykach o bogatym zapleczu technologicznym. Czasami są również dodawane substancje chemiczne. W klasyku jest mleko w proszku, odwodnione masło oraz olej palmowy – dzięki temu ziarenka nie pochłaniają wilgoci. Naturalny skład naszych batoników jest jednak sporym ograniczeniem, dlatego przygotuj się na to, że nie będzie tak chrupiąco. Ale zapewniam, że będzie przepysznie! 😉

 

Obejrzyj film by zobaczyć jak je wykonać:

 

 

5.0 from 2 reviews
Przepis na Kinder Country - roślinny, bezglutenowy i zdrowy baton
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 10 batoników
Składniki
nadzienie
  • 300g twardej części mleczka kokosowego
  • 30g oleju kokosowego
  • 40g erytrytolu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 100g ekspandowanej kaszy jaglanej lub 80g ekspandowanego orkiszu
polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Twardą część mleczka kokosowego, olej kokosowy, erytrytol i sól umieść w małym garnuszku i doprowadź do zagotowania. W tym czasie podpraż na suchej patelni ekspandowaną kaszę jaglaną lub orkisz, do zarumienienia, by wzbogacić aromat. Koniecznie obejrzyj instruktaż na YouTube. Do kielicha blendera przełóż 30g kaszy jaglanej lub 25g orkiszu i zalej gorącym mlekiem kokosowym. Pozostaw na 15 minut do napęcznienia. Wtedy zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie wlej ją do pozostałego puffingu (kaszy jaglanej lub orkiszu) i dokładnie wymieszaj. Formę do chleba (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wyrównaj powierzchnię i włóż formę do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie będzie to przypominało twardy blok. Pokrój na 10 równych batoników i oblej każdego czekoladą - w tym celu zerknij na YouTube, tam dokładnie pokazuję jak to zrobić.

11 komentarzy
  • Joanna
    Posted at 08:44h, 07 sierpnia Odpowiedz

    Genialnie proste, mam akurat w domu kilka paczek różnych zbóż czy można je wymieszać? Dodatkowo czy zamieniajac erytrol na syrop ucierpi tylko kolor czy masa może sie nie udać?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:39h, 29 listopada Odpowiedz

      Zboża można podmienić. Jeśli chodzi o zamianę erytrytolu, polecam inny słodzik sypki lub cukier 🙂 Syrop może wpłynąć negatywnie na konsystencję batonika i może on nie zastygnąć.

  • Renia
    Posted at 23:02h, 07 sierpnia Odpowiedz

    Cześć, chciałabym zrobić, ale pytanko jakiego mleczka kokosowego używasz? Pytam, bo jeszcze nie trafiłam na mleko gdzie by mi się oddzielila ta część twarda od plynnej:/ zwracam uwagę na skład i najczęściej kupuje mleczko enerbio z Rossmann, ale tam nie ma co marzyć o tym bym miała twarda cześć. Kupiłam kiedyś mleczko 82% tłuszczu a pozostałe woda, ale też jakoś tej części twardej nie miałam takiej jak nieraz widuje na filmikach:(

  • Michalina
    Posted at 09:21h, 12 sierpnia Odpowiedz

    Pychotka. Od razu wciagnelam 3 na spółkę z córką ? myślę intensywnie jak sprawić, aby byl chrupiący. Myslalam i jakimś karmelu z cukru, aby nim trochę poping ogarnąć

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:35h, 29 listopada Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie i komentarz! Cieszę się, że smakowało! Niestety nie da się zapewnić tej chrupkości “w zdrowy sposób”, bez chemii i bez zaawansowanych technologii 🙂 Pozdrawiam!

  • Weronika Rogaczewska
    Posted at 17:35h, 13 sierpnia Odpowiedz

    Pycha! Polecam bardzo 🙂

    Zdjęcie:

  • Justina
    Posted at 15:36h, 22 sierpnia Odpowiedz

    czy dalo by rade zastapic olej kokosowy

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:26h, 29 listopada Odpowiedz

      Niestety nie można niczym zastąpić. Proponuję tutaj olej kokosowy, ponieważ ważna jest jego konsystencja i fakt, że ten olej jest twardy gdy słodycze będą w schłodzone 😉

  • Ika
    Posted at 18:07h, 11 lutego Odpowiedz

    hjeka:) czy używasz zawsze tylko jednej puszki mleczka kokoswego? jak sobie odmierzyłam moje zakupione, wyszło ok. 200g 😐 pozdrawiam i uwielbiam 🙂

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE