Pączki z budyniem waniliowym - wegańskie pączki

Pączki z budyniem waniliowym – wegańskie, bez jajek i mleka

Pączki z budyniem waniliowym - wegańskie pączkiPączki z budyniem waniliowym - wegańskie pączki

5.0 from 3 reviews
Domowe pączki - bez mleka i jajek - wegańskie pączki z nadzieniem
 
Składniki
  • 300ml mleka roślinnego (ja wybieram sojowe, niesłodzone)
  • 50g oleju kokosowego
  • 60g ksylitolu
  • ½ łyżeczki soli
  • 425g mąki pszennej tortowej
  • 16g drożdży suszonych
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie, dzięki niej pączki wchłoną mniej tłuszczu)
  • do smażenia:
  • 1 litr oleju słonecznikowego
  • posypka:
  • ksylitol + cynamon
  • nadzienie:
  • dowolny dżem lub krem, ja użyłam budyń z przepisu z mojej książki ("Wegańskie Słodycze" - strona 150) oraz pulpę mango z dodatkiem chia. Zobacz mój film na YouTube, tam zdradzam przepis na ten budyń 😉
Wykonanie
  1. By ułatwić Tobie pracę, nagrałam instruktaż video na YouTube (KLIKNIJ TUTAJ). Do małego garnuszka wlej mleko roślinne, olej kokosowy, ksylitol oraz sól. Podgrzewaj do momentu aż olej kokosowy i ksylitol się rozpuszczą, a mleko będzie ciepłe. Zwróć uwagę. by płyn był ciepły, lecz nie gorący, ponieważ to zabije Twoje drożdże i pączki nie urosną). Do osobnej miski przesyp przesianą mąkę, dodaj suche drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej ciepły płyn i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przy pomocy dłoni przez kilka minut, następnie przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (zajmie to 1 - 1,5h). Po tym czasie dodaj wódkę i ponownie ugnieć ciasto, ale tylko do jej wmieszania. Przyprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Obtaczaj w mące aż będzie mniej klejące, rozciągnij na blacie na grubość około 3,5 centymetra i wycinaj pączki. Połóż je na papierze do pieczenia i przykryj ręcznikiem na kolejne 30 minut, aż lekko podrosną. W tym czasie rozgrzej olej do 170 stopni. Smaż pączki z każdej strony, kilka minut, aż będą zarumienione. Jeszcze ciepłe obrocz w ksylitolu wymieszanym z cynamonem. Gdy pączki ostygną, przy użyciu szprycy lub pistoletu do wyciskania ciastek wypełnij dowolnym nadzieniem.

 

 

16 komentarzy
  • Agata
    Posted at 16:16h, 05 lutego Odpowiedz

    Smakowicie wyglądają❤ ile Ci ich wyszło?

  • karolina
    Posted at 21:42h, 06 lutego Odpowiedz

    jaką mąką można zastąpić tą pszenną? ryżowa, jaglana? jak sądzisz? :*

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:50h, 07 lutego Odpowiedz

      nie można w tym przepisie 😉 mąka pszenna jest niezbędna by wyrosły. Jeśli chcesz bezglutenowe słodkości to polecam zakup mojej książki 🙂

  • Małgorzata
    Posted at 19:30h, 09 lutego Odpowiedz

    Co jeśli nie mam szprycy, ani pistoletu? Mogę nadziać wcześniej surowe pączki i tak je smażyć?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:05h, 15 lutego Odpowiedz

      Jednak nie radzę, ponieważ nadzienie może wypłynąć 😉 No i po upieczeniu można znacznie więcej go dodać, a podczas smażenia może ono również zmienić smak.

  • Martyna
    Posted at 16:38h, 11 lutego Odpowiedz

    można zastąpić ksylitol erytrolem? nie zmieni to smaku? 🙂

  • Gabi
    Posted at 22:46h, 27 lutego Odpowiedz

    Pączki z nadzieniem z budyniu i z wegańskiej nutelli! Najlepsze! Zgodnie juty uznało, że najlepsze, jakie jadło i wpisuje się w tradycję karnawałową na przyszły rok!

    Zdjęcie:

  • wegekate
    Posted at 17:59h, 28 lutego Odpowiedz

    TAK SMAKUJE MILOSC <3

  • wegekate
    Posted at 18:00h, 28 lutego Odpowiedz

    TAK SMAKUJE MIŁOŚĆ <3

    Zdjęcie:

  • Martyna
    Posted at 22:53h, 28 lipca Odpowiedz

    Cześć, chciałabym się dowiedzieć czy można je zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:40h, 29 listopada Odpowiedz

      Niestety nie. Najprawdopodobniej się nie wypieką i będą surowe w środku.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE