05 Lut Pączki z budyniem waniliowym – wegańskie, bez jajek i mleka
Domowe pączki - bez mleka i jajek - wegańskie pączki z nadzieniem
Składniki
- 300ml mleka roślinnego (ja wybieram sojowe, niesłodzone)
- 50g oleju kokosowego
- 60g ksylitolu
- ½ łyżeczki soli
- 425g mąki pszennej tortowej
- 16g drożdży suszonych
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka wódki (opcjonalnie, dzięki niej pączki wchłoną mniej tłuszczu)
- do smażenia:
- 1 litr oleju słonecznikowego
- posypka:
- ksylitol + cynamon
- nadzienie:
- dowolny dżem lub krem, ja użyłam budyń z przepisu z mojej książki ("Wegańskie Słodycze" - strona 150) oraz pulpę mango z dodatkiem chia. Zobacz mój film na YouTube, tam zdradzam przepis na ten budyń 😉
Wykonanie
- By ułatwić Tobie pracę, nagrałam instruktaż video na YouTube (KLIKNIJ TUTAJ). Do małego garnuszka wlej mleko roślinne, olej kokosowy, ksylitol oraz sól. Podgrzewaj do momentu aż olej kokosowy i ksylitol się rozpuszczą, a mleko będzie ciepłe. Zwróć uwagę. by płyn był ciepły, lecz nie gorący, ponieważ to zabije Twoje drożdże i pączki nie urosną). Do osobnej miski przesyp przesianą mąkę, dodaj suche drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej ciepły płyn i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przy pomocy dłoni przez kilka minut, następnie przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (zajmie to 1 - 1,5h). Po tym czasie dodaj wódkę i ponownie ugnieć ciasto, ale tylko do jej wmieszania. Przyprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Obtaczaj w mące aż będzie mniej klejące, rozciągnij na blacie na grubość około 3,5 centymetra i wycinaj pączki. Połóż je na papierze do pieczenia i przykryj ręcznikiem na kolejne 30 minut, aż lekko podrosną. W tym czasie rozgrzej olej do 170 stopni. Smaż pączki z każdej strony, kilka minut, aż będą zarumienione. Jeszcze ciepłe obrocz w ksylitolu wymieszanym z cynamonem. Gdy pączki ostygną, przy użyciu szprycy lub pistoletu do wyciskania ciastek wypełnij dowolnym nadzieniem.
Agata
Posted at 16:16h, 05 lutegoSmakowicie wyglądają❤ ile Ci ich wyszło?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:28h, 15 lutegookoło 12 😉
karolina
Posted at 21:42h, 06 lutegojaką mąką można zastąpić tą pszenną? ryżowa, jaglana? jak sądzisz? :*
Karolina Gawrońska
Posted at 10:50h, 07 lutegonie można w tym przepisie 😉 mąka pszenna jest niezbędna by wyrosły. Jeśli chcesz bezglutenowe słodkości to polecam zakup mojej książki 🙂
Małgorzata
Posted at 19:30h, 09 lutegoCo jeśli nie mam szprycy, ani pistoletu? Mogę nadziać wcześniej surowe pączki i tak je smażyć?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:05h, 15 lutegoJednak nie radzę, ponieważ nadzienie może wypłynąć 😉 No i po upieczeniu można znacznie więcej go dodać, a podczas smażenia może ono również zmienić smak.
Martyna
Posted at 16:38h, 11 lutegomożna zastąpić ksylitol erytrolem? nie zmieni to smaku? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:04h, 15 lutegoMożna! 😉 nie powinno to zrobić różnicy 🙂
Gabi
Posted at 22:46h, 27 lutegoPączki z nadzieniem z budyniu i z wegańskiej nutelli! Najlepsze! Zgodnie juty uznało, że najlepsze, jakie jadło i wpisuje się w tradycję karnawałową na przyszły rok!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:14h, 28 lutegoSuuuper! Bardzo się cieszę, że smakowały! <3 Dziękuję za zdjęcie
wegekate
Posted at 17:59h, 28 lutegoTAK SMAKUJE MILOSC <3
Karolina Gawrońska
Posted at 19:09h, 04 marcatak jeeest <3
wegekate
Posted at 18:00h, 28 lutegoTAK SMAKUJE MIŁOŚĆ <3
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:06h, 28 lutegoMniaaaam! Dziękuję za wypróbowanie! <3
Martyna
Posted at 22:53h, 28 lipcaCześć, chciałabym się dowiedzieć czy można je zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:40h, 29 listopadaNiestety nie. Najprawdopodobniej się nie wypieką i będą surowe w środku.