24 Lis Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni – pumpkin pie
Dziś mam dla Was klasyk zza oceanu – amerykańskie pumpkin pie. Jest to ciasto na kruchym spodzie z korzenno-piernikowym nadzieniem na bazie dyni. Już dawno chciałam upiec takie ciasto, ale nie miałam pomysłu jak przekształcić tradycyjny przepis z białą mąką, toną masła i górą białego cukru w coś nieco zdrowszego, co nie będzie powodowało wyrzutów sumienia. Przeglądając ostatnio anglojęzyczne strony ślinka tak ciekła, że musiałam wypróbować dynię w słodkiej odsłonie. Tym bardziej, że dynia jest nadal dostępna w sklepach i niedługo już będzie za późno. Tak więc nie ma co czekać i czas upiec tej jesieni przepyszną korzenną tartę.
Ciasto jest niezwykle delikatne. Dyniowe nadzienie jest przyjemnie cynamonowo-piernikowe, aromatyczne i idealne na chłodniejsze jesienne dni. Kremowość dyni to jedna z najważniejszych cech tej tarty. Uzyskałam ją dzięki użyciu mleczka kokosowego, które bezbłędnie zastąpiło kremówkę, która znajduje się w tradycyjnym amerykańskim przepisie na pumpkin pie. Nadzienie jest tak delikatne, że ma niemal konsystencję musu/kremu. Błogo rozpływa się w ustach jak najlepsze ptasie mleczko. Z taką różnicą, że moje jest przygotowane z pro-zdrowotnego warzywa, które posiada szereg wartościowych właściwości.
Dodatkowo zrezygnowałam z białej mąki i masła na rzecz mąki kokosowej i oleju kokosowego. Dzięki temu moja wersja jest całkowicie bezglutenowa. Spód jest delikatny o lekko kokosowym posmaku, chrupiący lecz nadal kruchy. Stanowi on świetną bazę do innych ciast, a gdy zrezygnujemy z cukru, nada się również jako baza wytrawnych tart. Połączenie chrupiącego od spodu ciasta oraz rozpływającego się w ustach nadzienia zapewnia świetne smakowe doznania. Ameryka szaleje za pumpkin pie, jest to ich flagowy wypiek. Ja już się przekonałam dlaczego 😉
- 180g mąki kokosowej
- 150g oleju kokosowego
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 20g cukru trzcinowego
- 800g puree z dyni (ok 3 szklanki)
- 4 jajka
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (400g) *patrz na uwagi
- 65g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżki przyprawy do piernika (lub cynamonu, jeśli nie wolisz bardziej cynamonowy posmak)
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- Olej kokosowy wraz z cukrem ubić szybko mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz sól i zmiksować ponownie do połącznia. Dodaj mąkę kokosową i od tego czasu ugnieć ciasto rękami, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 21cm i staw to nagrzanego pieca do 180C na 8 minut lub do zarumienienia spodu.
- Jajka wraz z cukrem ubij mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj gęstą część mleczka kokosowego, puree z dyni, sól i przyprawy. Całość szybko ubij mikserem jedynie do połączenia składników, nie za długo by masa nie straciła objętości. Gotową piernikową miksturę wylej na wcześniej podpieczony spód i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 185C. Czas pieczenia zależy od Waszego pieca. Prosty test - ciasto jest gotowe gdy podczas potrzęsienia nim na boki, środek masy się nie porusza i nie jest płynny.
- Podawaj z serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym.


Dagna
Posted at 12:33h, 09 wrześniaCzy puree z dyni to ugotowana czy upieczona dynia? Jaką dynię wybrałaś – hokkaido czy może być “byle jaka”? I jeśli hokkaido to czy obierałaś ją ze skórki? Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 19:04h, 12 wrześniaUżywałam dyni piżmowej, ale uważam, że inna również się nada. Dynię obrałam, pokroiłam na małą kosteczkę i upiekłam 🙂 Możesz również pokroić zwykłą dynię na większe części, upiec i po upieczeniu zdjąć skórę. Tak jak w tym przepisie na zupę 🙂 : https://karolinagawronska.pl/2015/10/pikantna-zupa-krem-z-dyni-z-mleczkiem-kokosowym-i-curry.html
Sandra
Posted at 19:59h, 07 listopadaCzy jajka w tym przepisie da się zastąpić na przykład aquafabą?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:24h, 24 lutegoNiestety nie próbowałam, więc nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Jest to dość ryzykowne 😉
Zweganizujesz?
Posted at 20:58h, 22 majaZweganizujesz?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:38h, 23 majaPostaram się! 🙂
Ewelina
Posted at 14:41h, 24 marcaWitam, czy mogę olej kokosowy zamienić na masło a mleko kokosowe na śmietanę kremówkę?? Jeśli tak to czy proporcje się zmienia? Świetny przepis.