Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni – pumpkin pie

Dziś mam dla Was klasyk zza oceanu – amerykańskie pumpkin pie. Jest to ciasto na kruchym spodzie z korzenno-piernikowym nadzieniem na bazie dyni. Już dawno chciałam upiec  takie ciasto, ale nie miałam pomysłu jak przekształcić tradycyjny przepis z białą mąką, toną masła i górą białego cukru w coś nieco zdrowszego, co nie będzie powodowało wyrzutów sumienia. Przeglądając ostatnio anglojęzyczne strony ślinka tak ciekła, że musiałam wypróbować dynię w słodkiej odsłonie. Tym bardziej, że dynia jest nadal dostępna w sklepach i niedługo już będzie za późno. Tak więc nie ma co czekać i czas upiec tej jesieni przepyszną korzenną tartę.

Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie
Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie

Ciasto jest niezwykle delikatne. Dyniowe nadzienie jest przyjemnie cynamonowo-piernikowe, aromatyczne i idealne na chłodniejsze jesienne dni. Kremowość dyni to jedna z najważniejszych cech tej tarty. Uzyskałam ją dzięki użyciu mleczka kokosowego, które bezbłędnie zastąpiło kremówkę, która znajduje się w tradycyjnym amerykańskim przepisie na pumpkin pie. Nadzienie jest tak delikatne, że ma niemal konsystencję musu/kremu. Błogo rozpływa się w ustach jak najlepsze ptasie mleczko. Z taką różnicą, że moje jest przygotowane z pro-zdrowotnego warzywa, które posiada szereg wartościowych właściwości.

Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie
Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie

Dodatkowo zrezygnowałam z białej mąki i masła na rzecz mąki kokosowej i oleju kokosowego. Dzięki temu moja wersja jest całkowicie bezglutenowa. Spód jest delikatny o lekko kokosowym posmaku, chrupiący lecz nadal kruchy. Stanowi on świetną bazę do innych ciast, a gdy zrezygnujemy z cukru, nada się również jako baza wytrawnych tart. Połączenie chrupiącego od spodu ciasta oraz rozpływającego się w ustach nadzienia zapewnia świetne smakowe doznania. Ameryka szaleje za pumpkin pie, jest to ich flagowy wypiek. Ja już się przekonałam dlaczego 😉

Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie
Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie

Piernikowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 24
Składniki
spód do ciasta
  • 180g mąki kokosowej
  • 150g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 20g cukru trzcinowego
piernikowe nadzienie
  • 800g puree z dyni (ok 3 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (400g) *patrz na uwagi
  • 65g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżki przyprawy do piernika (lub cynamonu, jeśli nie wolisz bardziej cynamonowy posmak)
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie
spód do ciasta
  1. Olej kokosowy wraz z cukrem ubić szybko mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz sól i zmiksować ponownie do połącznia. Dodaj mąkę kokosową i od tego czasu ugnieć ciasto rękami, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 21cm i staw to nagrzanego pieca do 180C na 8 minut lub do zarumienienia spodu.
nadzienie piernikowe
  1. Jajka wraz z cukrem ubij mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj gęstą część mleczka kokosowego, puree z dyni, sól i przyprawy. Całość szybko ubij mikserem jedynie do połączenia składników, nie za długo by masa nie straciła objętości. Gotową piernikową miksturę wylej na wcześniej podpieczony spód i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 185C. Czas pieczenia zależy od Waszego pieca. Prosty test - ciasto jest gotowe gdy podczas potrzęsienia nim na boki, środek masy się nie porusza i nie jest płynny.
  2. Podawaj z serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym.

Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie
Piernikowa bezglutenowa tarta z nadzieniem z dyni - pumpkin pie

6 komentarzy
  • Dagna
    Posted at 12:33h, 09 września Odpowiedz

    Czy puree z dyni to ugotowana czy upieczona dynia? Jaką dynię wybrałaś – hokkaido czy może być “byle jaka”? I jeśli hokkaido to czy obierałaś ją ze skórki? Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂

  • Sandra
    Posted at 19:59h, 07 listopada Odpowiedz

    Czy jajka w tym przepisie da się zastąpić na przykład aquafabą?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:24h, 24 lutego Odpowiedz

      Niestety nie próbowałam, więc nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Jest to dość ryzykowne 😉

  • Zweganizujesz?
    Posted at 20:58h, 22 maja Odpowiedz

    Zweganizujesz?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:38h, 23 maja Odpowiedz

      Postaram się! 🙂

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE