17 Mar Wegański pudding z tapioki z zielonym musem bananowo-szpinakowym
Dawno temu chciałam wykorzystać tapiokę do zrobienia zdrowego i pożywnego deseru. Pewnego dnia wchodząc do sklepu z azjatyckimi produktami w końcu ją dorwałam. Pierwszy raz zetknęłam się z puddingiem z tapioki pracując w corpo. Tak więc ten deser zawsze będzie mi się kojarzył z życiem corpo szczurka, tak już jest. Pamiętam jednak, ze ten kupowany przeze mnie był przygotowany na bazie kremówki, która jak wiemy do dietetycznych nie należy.
Jak to zawsze ze mną bywa, postanowiłam zrobić zdrowszą i lepszą wersję tego deseru. Pudding z tapioki to jedynie kilka składników. Dziś zaprezentuję Tobie bazę, którą możesz udekorować ulubionymi dodatkami i owocami. Na górze mojego deseru widnieje zielony mus bananowy z dodatkiem szpinaku. Połączenie bieli i zieleni sprawia, że deser wygląda zjawiskowo i niezwykle apetycznie – ja kocham wszystko co zielone. Na sam widok mój organizm produkuje niezliczoną ilość endorfin.


Ale czy wiesz czym tak naprawdę jest tapioka? Grysik z tapioki produkowany jest poprzez suszenie skrobi zawartej w bulwach manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Tapioka jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa. Nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest szczególnie osobom zmagającym się z alergiami i nadwrażliwością układu pokarmowego. Pozbawiona jest również szkodliwego cholesterolu co czyni ją świetnym źródłem szybkiej energii.
Pudding jest kremowy, delikatny i bardzo pożywny. Przekonaj się sam, że tapioka jest super!



- 100g drobnych perełek tapioki
- 3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego: migdałowego, owsianego, sojowego)
- ⅓ łyżeczki soli
- ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z 1 limonki
- 50g oleju kokosowego
- 1 duży banan
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- sok z 1 limonki
- Dzień wcześniej zalej tapiokę zimną wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia zlej wodę, przepłucz tapiokę świeżą wodą i odsącz. Następnie przesyp ją do garnka, dolej do niej mleko roślinne i gotuj przez około 40 minut, często mieszając by zapobiec przywieraniu. Po 40 minutach kuleczki powinny być przezroczyste, pudding powinien zgęstnieć i płyn powinien być zredukowany o połowę. Po tym czasie dodaj sól, ziarenka wanilii, sok z limonki oraz olej kokosowy. Dokładnie przemieszaj, a następnie przelej do salaterek i włóż do lodówki na minimum 4 godziny do zgęstnienia.
- Tuż przed podaniem obierz banana i wrzuć do misy blendera. Nastepnie dodaj do niego szpinak oraz sok z limonki i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej powstały mus na wcześniej przygotowane puddingi. Smacznego!
No Comments