10 Mar Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych – bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy
Przepis na bezglutenowe, zdrowe, najszybsze wegańskie nuggetsy ryżowo-jaglane. Moje bezmięsne szybkie nuggetsy z ryżu i kaszy jaglanej są również bezglutenowe (upewnij się by użyć bezglutenowej bułki tartej). Są bardzo smaczne i aromatyczne, ale ich największą zaletą jest fakt, że są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Nie potrzebujesz blendera, ani żadnego sprzętu kuchennego. Wystarczy garnek, miska, łyżka i patelnia – pewnie wszystko posiadasz w kuchni. Dzięki użyciu płatków ryżowych i jaglanych, przygotujesz je dosłownie w 15 minut! Możesz je zarówno usmażyć lub upiec, aczkolwiek to smażona wersja jest najsmaczniejsza. Pieczone nuggetsy zajmą więcej czasu i są trochę bardziej suche. Niemniej obie wersje są warte wypróbowania. Do smażenia możesz użyć małą ilość oleju i jest to rekomendowany przeze mnie sposób. Na poniższych zdjęciach możesz łatwo zobaczyć, że nuggetsy o jaśniejszej barwie są pieczone.
Jeśli to będą Twoje pierwsze wegańskie nuggetsy, pamiętaj, że nie smakują one jak prawdziwy kurczak. Jest to danie inspirowane nuggetsami, które przypomina tradycyjny smak 🙂
Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie zrób zdjęcie i wstaw poniżej w komentarze, będzie mi bardzo miło 🙂 Nie zapomnij by oznaczyć mnie na zdjęciach na FB i INSTA 😉 @savoryorsweetpl
ZOBACZ JAK JE WYKONAĆ:
- 100g płatków ryżowych
- 300ml wody
- 100g płatków jaglanych
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczki lubczyku
- ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- ⅔ łyżeczki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- (opcjonalnie sól do smaku, alczkolwiek z przyprawie do kurczaka zazwyczaj znajduje się sól)
- +bułka tarta bezglutenowa
- +olej do smażenia
- Płatki ryżowe zalej wodą i gotuj przez około 5 minut aż będą miękkie. Następnie ugotowane płatki zdejmij z gazu i dodaj płatki jaglane póki gorące. Dokładnie wymieszaj. Płatki jaglane pochłoną pozostałą wilgoć i masa zrobi się zwarta. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki: siemię lniane, przyprawy, sok z cytryny oraz syrop. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Z takiej masy ulep w dłoniach placuszki na kształt nuggetsów i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony, aż będą zarumienione i brązowawe. Możesz je również upiec, ale wtedy zajmie to więcej czasu, około 20 minut w piekarniku (temparetura 190C). Przestrzegam, że smażone smakują znacznie lepiej. Pieczone są trochę wysuszone, dlatego polecam trochę zaszaleć 🙂 Nie musisz dodawać dużej ilości oleju, ale zapewniam, że te z patelni są znacznie lepsze.
Daria
Posted at 12:42h, 10 marcaMyślisz, że bez płatków ryżowych wyjdą? W sensie na samych płatkach jaglanych?
Karolina Gawrońska
Posted at 13:06h, 10 marcaBędzie to inna konsystencja, to z pewnością. Polecam użyć mixu, ale możesz zrobić tylko z jaglanych 🙂
Anita
Posted at 19:34h, 10 marcaBardzo smaczne nuggetsy właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad ,polecam 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 15:58h, 12 marcaDziękuję za wypróbowanie. Bardzo mi miło 🙂
Helena
Posted at 20:35h, 11 marcaWitam, czy siemię lniane jest must have w przepisie, czy można pominąć?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:58h, 12 marcaMust have 🙂 To substytut jajka i dodaje wilgoci 🙂
sarkazmcodzienny
Posted at 20:54h, 06 kwietniaHihi, to mi sie udalo 😉 Pominelam siemie lniane (jak i pare innych skadnikow) i wyszly smaczne nuggetsy. Co z tego, ze pewnie moja wersja miala nic wspolnego z Twoja 😀
Róża
Posted at 00:11h, 12 marca❤?
Zdjęcie:
Aga
Posted at 12:10h, 12 marcaMusiałam dodać więcej wody bo masa nie chciała mi się skleić, ale bardzo mi smakowały <3
Zdjęcie:
Katarzyna
Posted at 12:46h, 15 marcapycha!
Zdjęcie:
NADIX
Posted at 21:43h, 19 marcaPycha!??
Zdjęcie:
vene
Posted at 20:12h, 21 marcaSyrop z agawy/klonowy jest konieczny?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:27h, 22 marcaMożesz użyć innego słodzika lub cukru 🙂 Nuggetsy smakują wtedy lepiej
Matthew
Posted at 14:29h, 23 marcaNajszybszy, najtańszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy obiad! Szok i rewelacja!
Zdjęcie:
Kosiek
Posted at 09:55h, 09 majaJadłam i na kolację i na obiad następnego dnia 🙂 Porcja z przepisu starczyła mi na dwa razy. Nuggetsy są bardzo syte, jednocześnie nie obciążają żołądka. Kombinacja podanych przypraw naprawdę “robi robotę”. Zdecydowanie jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu! (na zdjęciu trochę jak kotlety mielone, ale zdecydowanie nimi nie są 😀 )
Zdjęcie:
Julia
Posted at 13:14h, 16 lipcaCzy mogę zastąpić płatki zwykłym ryżem i kaszą jaglaną? Chciałabym zrobić nuggetsy dziś na obiad, a nie mam w domu płatków 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 13:46h, 01 sierpniaTak, możesz, aczkolwiek musisz je wcześniej ugotować odpowiednio długo by ryż i kasza jaglana były miękkie 🙂
Wiki
Posted at 13:59h, 17 sierpniaTen przepis to HIT. Zrobiłam też kilka w panierce z płatków kukurydzianych, także są pyszne i fajnie chrupią
Zdjęcie:
Goś
Posted at 10:00h, 17 grudniaSuper pomysł! Smakowało i to bardzo 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:28h, 22 grudniaŚwietnie, bardzo się cieszę, dziękuję 😉