13 Paź Azjatycka zupa marchewkowa – wegański krem z marchwi i mleka kokosowego
Przepyszna, prosta i szybka w wykonaniu zupa na bazie marchwi i mleka kokosowego. Aksamitny i pożywny krem, który cudownie rozgrzewa i koi. Aromatyczne dodatki zamieniają zupę w bardzo wykwintne danie. Inspiracją do wykonania tego przepisu była pikantna mieszanka orzechów Wanderlust Itac, która bezpowrotnie skradła moje serce! Serdecznie polecam wykonanie tego przepisu. Będziecie zaskoczeni, że połączenie tych prostych składników może smakować tak dobrze.
ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ ZUPĘ:
Azjatycka zupa marchewkowa - wegański krem z marchwi i mleka kokosowego
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 6 porcji
Składniki
- 750g marchwi
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 750ml wody
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
Do dekoracji:
- pikantna mieszanka orzechów Wanderlust Itac*
- świeża kolendra
Wykonanie
- Marchew oraz cebulę pokrój na plastry i wrzuć do garnka. Dodaj czosnek, suszony imbir i zalej wodą oraz mlekiem kokosowym. Postaw na gazie i doprowadź do zagotowania. Następnie gotuj wszystko na małym ogniu, powoli, przez około 40-45 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, marchewka powinna się wręcz rozpadać. Następnie zdejmij zupę z palnika i gdy przestanie wrzeć, zblenduj na gładki i aksamitny krem. Podczas blenowania dopraw do smaku sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Serwuj z pikantną mieszanką orzechów oraz świeżą kolendrą.
Uwagi
*dostępne wyłącznie w sieci sklepów Biedronka
Bena
Posted at 10:01h, 16 październikaPyszna ,łatwa 😉 Polecam 😉
Orzeszki niebo w gębie 😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 14:14h, 24 październikaDziękuję bardzo za komentarz oraz wypróbowanie! <3 Wygląda bosko!
Kama
Posted at 17:01h, 31 sierpniaŚwietne <3 Nie pomyślałabym żeby dodać do zupy orzechy.
Karolina Gawrońska
Posted at 10:18h, 29 listopadaJest super! Polecam 🙂
Pingback:Dlaczego warto przejść na wegańską dietę? - Bogna Stories
Posted at 13:31h, 30 kwietnia[…] Zupa: Krem z marchwi […]