
18 Paź Energetyczne batony pomidorowe – wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami
ZOBACZ JAK JE WYKONAĆ:
Energetyczne batony pomidorowe - wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 100g suszonych śliwek
- 100g suszonych pomidorów (na słońcu, nie z oleju)
- 100g nasion słonecznika
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 50g mąki owsianej
- 30 ml wrzątku
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ⅓ łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki soli
- 50g pestek dyni
Wykonanie
- Słonecznik przypraż w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190C lub na suchej patelni, aż będą zarumienione i staną się bardzo aromatyczne - jest to bardzo ważny proces. Następnie przestudź słonecznik i zblenduj go na pył. Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki na batony poza pestkami dyni, czyli: śliwki, pomidory, zblendowany słonecznik, siemię lniane, mąkę owsianą, wrzątek, sok z cytryny, oraz przyprawy (czosnek, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, chilli oraz sól). Zblenduj aż uzyskasz zwartą masę. Na koniec dodaj do niej wcześniej podprażone pestki dyni i dokładnie je wmieszaj. Teraz wystarczy uformować batony lub kulki, kształty według Twoich preferencji.
Jolanta
Posted at 14:37h, 18 październikaSuper przepisy, muszę wypróbować.jak tylko będę miała czas . . Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji !!!
Jola
Posted at 09:36h, 26 lutegoPrzymierzam się do zrobienia tych apetycznie wyglądających batonów ale niepoki mnie pewna kwestia – czy nie wyczuwa się samku surowej mąki w tych batonach?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Karolina Gawrońska
Posted at 11:45h, 28 lutegoNie czuć 🙂 Wyczuwalny jest natomiast pomidor i smak pizzy 😉
Kama
Posted at 13:59h, 12 kwietniaIle takie batony wytrzymają bez lodówki? Chciałabym zrobić na wyjazd ale boje się se mogą nie przeżyć.
Karolina Gawrońska
Posted at 01:10h, 20 wrześniaWytrzymają i będą super 😉
Odkrywcza Mama
Posted at 14:43h, 30 lipcaNaprawdę nie mogą być to pomidory w oleju? Jak je dobrze odsączę?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:40h, 29 listopadaNiestety nie 🙂 To negatywnie wpłynie na konsystencję.