Energetyczne batony pomidorowe - wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami

Energetyczne batony pomidorowe – wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami

ZOBACZ JAK JE WYKONAĆ:

 


4.0 from 2 reviews
Energetyczne batony pomidorowe - wytrawne wegańskie batony z suszonymi pomidorami
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g suszonych pomidorów (na słońcu, nie z oleju)
  • 100g nasion słonecznika
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 50g mąki owsianej
  • 30 ml wrzątku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ⅓ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g pestek dyni
Wykonanie
  1. Słonecznik przypraż w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190C lub na suchej patelni, aż będą zarumienione i staną się bardzo aromatyczne - jest to bardzo ważny proces. Następnie przestudź słonecznik i zblenduj go na pył. Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki na batony poza pestkami dyni, czyli: śliwki, pomidory, zblendowany słonecznik, siemię lniane, mąkę owsianą, wrzątek, sok z cytryny, oraz przyprawy (czosnek, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, chilli oraz sól). Zblenduj aż uzyskasz zwartą masę. Na koniec dodaj do niej wcześniej podprażone pestki dyni i dokładnie je wmieszaj. Teraz wystarczy uformować batony lub kulki, kształty według Twoich preferencji.

 

7 komentarzy
  • Jolanta
    Posted at 14:37h, 18 października Odpowiedz

    Super przepisy, muszę wypróbować.jak tylko będę miała czas . . Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji !!!

  • Jola
    Posted at 09:36h, 26 lutego Odpowiedz

    Przymierzam się do zrobienia tych apetycznie wyglądających batonów ale niepoki mnie pewna kwestia – czy nie wyczuwa się samku surowej mąki w tych batonach?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:45h, 28 lutego Odpowiedz

      Nie czuć 🙂 Wyczuwalny jest natomiast pomidor i smak pizzy 😉

  • Kama
    Posted at 13:59h, 12 kwietnia Odpowiedz

    Ile takie batony wytrzymają bez lodówki? Chciałabym zrobić na wyjazd ale boje się se mogą nie przeżyć.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:10h, 20 września Odpowiedz

      Wytrzymają i będą super 😉

  • Odkrywcza Mama
    Posted at 14:43h, 30 lipca Odpowiedz

    Naprawdę nie mogą być to pomidory w oleju? Jak je dobrze odsączę?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE