08 Lut Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami – razowy, prosty, zdrowy i szybki
Czy jest coś lepszego od roznoszącego się po domu zapachu świeżego chleba? Ciepły, pożywny i domowy chleb, wyjęty prosto z pieca smakuje bajecznie! Jeszcze do niedawna uważałam, że wypiek własnego to rzecz trudna i pracochłonna, ale okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. By cieszyć się świeżutkim chlebem wystarczy minimalny wysiłek i chęci. Oczywiście, że możesz kupić pełnoziarnisty bochenek w piekarni, ale czy wiesz co w nim tak na serio się kryje? Niestety, ale w piekarni najczęściej nawet nie przeczytasz składu, musisz poprosić ekspedientkę i zapytać, ale może się okazać, że jest to niczym mission impossible.
Więc idziesz do piekarni, wybierasz ten najciemniejszy chleb, wierząc, że to za sprawą pełnoziarnistej i dobrej dla Twojego zdrowia mąki. Cóż, możesz się nieźle zawieźć. Okazuje się, że większość bochenków jest barwiona karmelem i nawet nie stała koło mąki z pełnego przemiału. Poza tym często pełno w nich spulchniaczy, zapychaczy i konserwantów dla zachowania maksymalnej świeżości. Bo jeśli chleb po 3 dniach ma nadal takie same właściwości jak w dzień kupna, tak samo miękki i w ogóle nie wysuszony to wiedz, że coś się dzieje!
Nie daj się zwieźć nazwom “chleb fitness”, “chleb dietetyczny”, “chleb sportowy”. Nie dość, że są drogie i zapakowane w nieoddychającą folię to jeszcze mają w sobie więcej złego niż dobrego. Za chleb który ma datę przydatności powyżej miesiąca – ja podziękuję. Dlatego dlaczego nie upiec własnego? Okazuje się, że nie ma się czego bać i podążając za moimi wskazówkami już niedługo go zjesz 🙂 A niepalona mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Doskonale zadba o Twoje zdrowie i figurę czyniąc bochenek super-zdrowym.
- 400g mąki gryczanej niepalonej
- 3 łyżki nasion chia (40g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 7g suchych drożdży instant
- 450ml ciepłej wody
- 3 łyżki nasion słonecznika (45g)
- 2 łyżki pestek dyni (50g)
- Mąkę dokładnie przesiej do miski (najlepiej plastikowej). Następnie dodaj nasiona chia, sól, cukier i drożdże instant. Dokładnie wymieszaj. Teraz wlej do miski ciepłą (nie wrzącą - to by zabiło drożdże) wodę i dokładnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być, nie dodawaj więcej mąki. Gdy ciasto jest jednolite, wmieszaj do niego nasiona słonecznika i pestki dyni. Teraz przykryj miskę kuchennym ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (40minut do godziny). W tym czasie masz wolne 🙂
- Gdy ciasto wyrośnie, przelej je do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami formy. Teraz przykryj chleb kuchennym ręczniczkiem i odłóż Twój chleb na koleje 20 minut w ciepłe miejsce by troszkę podrósł. Po tym czasie nagrzej piec do 200C. Włóż chleb do nagrzanego już pieca i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190C i piecz kolejne 15-20 minut. Bochenek jest gotowy gdy góra będzie ładnie zrumieniona, a wetknięta w niego wykałaczka po wyjęciu nie będzie mokra. Gdy chleb jest upieczony, wyjmij go z formy póki gorący i pozostaw na kratce do ostudzenia. Smakuje wyśmienicie z hummusem <3
Tomek Lach
Posted at 20:20h, 13 lutegoPrzekonałaś mnie – właśnie zamieszałem ciasto na ten chleb! 🙂 dam znać jak wyszło
Karolina Gawrońska
Posted at 22:22h, 13 lutegoEkstra! Czekam na efekty ?
Anna
Posted at 14:49h, 06 listopadaA dlaczego w tytule jest RAZOWY? Przeciez to nieprawda
olaxxx
Posted at 21:22h, 16 lutegowitam
czy można zastąpić inną mąką np, pomieszać mąka pełnoziarnista i żytnią ?
Karolina Gawrońska
Posted at 16:08h, 17 lutegoNie próbowałam chleba z taką mieszanką mąk, ale wydaje mi się, że chleb wyjdzie i będzie smaczny 🙂 Nie widzę przeciwwskazań, ale zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo, że nie mam racji. Daj znać jak spróbujesz 🙂 Mam na blogu jeszcze chleb orkiszowy, może Cię zainteresuje.
Karolina
Posted at 18:51h, 28 lutegoMożna upiec bez nasion chia?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:30h, 01 marcaDodaj siemienia lnianego 😉
Magda
Posted at 18:18h, 16 marcachleb jest cudny..wyglada i smakuje swietnie☺ dziekuje za przepis
Natalia
Posted at 11:30h, 18 sierpniaSzybki, prosty przepis, a chleb wyszedł smaczny, nie zbity tylko mięciutki w środku, łącznie piekłam 40 minut, w sam raz, dobrze się upiekł. Dziękuję za przepis, nie dodawałam cukru, chlebek przyda się w mojej walce z podwyższoną glukozą. Pozdrawiam.
Natalia
Posted at 14:44h, 02 styczniawyszedł naprawdę przepyszny 🙂 do tej pory byłam fanką chlebów głównie z samych ziaren, ten był moim pierwszym chlebem z mąki i jestem zachwycona 🙂
Marta
Posted at 18:18h, 24 marcaWitam, jaka duza blaszka? mam silikonowa keksowke 22cm/10cm. Dziekuje za odpowiedz
Karolina Gawrońska
Posted at 09:03h, 25 marcaTaka będzie ok 😉
Aga
Posted at 13:58h, 13 majaNiestety wogole nie urosło ;( co mogłam zrobić źle??
Karolina Gawrońska
Posted at 18:27h, 15 majaMożliwe, że z drożdżami było coś nie tak lub mogła to spowodować zbyt wysoka temperatura 🙂
Wiki
Posted at 12:30h, 21 wrześniaZrobiłam na próbę z połowy składników i wyszedł idealnie! 😀 Na pewno niedługo upiekę go ponownie ale tym razem zaopatrzę się w więcej mąki gryczanej
Karolina Gawrońska
Posted at 00:33h, 25 wrześniaŚwietnie! Bardzo się cieszę, że chleb smakował 😉
Lidia
Posted at 22:24h, 30 październikaRobię podejście nr 2 – mam nadzieję, że tym razem mi wyjdzie. Za pierwszym razem nie wyrósł w ogóle, pomyślałam że to wina drożdży, zmieniłam więc firmę drozdzy i zobaczymy teraz..
Karolina Gawrońska
Posted at 18:22h, 22 listopadaTrzymam kciuki! 😉
Alicja
Posted at 16:36h, 09 listopadaChlebek się udał! Jest pyszny. Nie miałam ziarenek, więc jest czysty. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia, nie wiem czy to coś zmieniło ? Polecam przepis. Ciasto zagniatało się super łatwo , a po upieczeniu pięknie pachnie w domu. Dzięki za ten przepis! 🙂 🙂 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:28h, 22 listopadaBardzo się cieszę! Wygląda pięknie 🙂
Karolina
Posted at 17:50h, 11 listopadaHej, chleb robilam juz parokrotnie. Dzieki za przepis. Po raz pierwszy wyrobilam sobie zakwas bezglutenowy i chcialabym z nim zrobic chleb ale nie wiem jak sie za to zabrac. Czy wiesz moze ile zakwasu mam dodac na ta ilosc maki? Zakwas jest z maii gryczanej i ryzowej. Dziekuje z gory i podrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 18:43h, 22 listopadaCześć Karolina 🙂 Ten przepis jest z wykorzystaniem drożdży, a nie zakwasu, więc proporcje z zakwasem byłyby zupełnie inne. Bez przetestowania nie jestem w stanie powiedzieć 😉
Alicja
Posted at 12:52h, 12 listopadaChlebek świetnie się udał! Robiłam gładki, bez ziaren, bo nie miałam akurat żadnych. Bardzo prosty w wykonaniu. Nie mam żadnego doświadczenia w pieczeniu chleba, ani z mąką gryczaną a zagniotło się pięknie, bez brudzenia i smakuje świetnie. Dzięki za przepis!
Zdjęcie:
Adrian
Posted at 21:07h, 27 grudniaU mnie masa wyszła dość gęsta, więc dodałem więcej wody, bo drożdże muszą mieć wilgotno. Wyszło elegancko. Piekłem w sumie trochę dłużej, ok 60 min.
Dzięki za przepis
Karolina Gawrońska
Posted at 22:25h, 15 lutegosuper! Dziękuję za komentarz 😉
Dariex
Posted at 17:57h, 09 styczniaWitaj!
Właśnie jestem na etapie rośnięcia chlebka 😉 zamiast cukru dałam łyżkę miodu, dodałam siemię, dużo słonecznika, płatki owsiane i czarnuszkę dla smaku 🙂 zobaczymy co z tego wyjdzie 😉 troszkę odbiegam od Twojego przepisu, ale mam nadzieje, że się uda. Twój wyglada uroczo mam nadzieje, ze mój także bd pyszniutki 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 22:20h, 15 lutegomam nadzieję, że był pyszny! 😉 Pozdrawiam!
Ania
Posted at 23:14h, 25 styczniaChlebek przepyszny .Dodalam jeszcze garść orzechów .Pychotka
Karolina Gawrońska
Posted at 22:14h, 15 lutegobardzo dziękuję! Cieszę się 😉
Jagoda
Posted at 19:30h, 10 lutegoHejka, Mam świeże drożdże, a nie instant, ile mam ich użyć? Z gory dzieki
Karolina Gawrońska
Posted at 22:04h, 15 lutego7g suchych drożdży to 20 g świeżych 🙂
Biala
Posted at 09:17h, 16 majaA czy zamiast cukru brązowego można erytrytol?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:10h, 29 listopadaNiestety nie, ponieważ cukier jest potrzebny w tym przepisie. Bez niego drożdże nie urosną 😉
Monika
Posted at 11:25h, 20 majaJakie wymiary ma do tego optymalna blaszka? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 11:08h, 29 listopadaStandardowa mała keksówka 😉
Joanna
Posted at 10:06h, 24 czerwcaHejka, już dwukrotnie piekłam chlebek z Twojego przepisu, niestety poza walorami smakowymi jest suchy i nie wyrasta, co robie nie tak? Drożdże instant maja długą datę ważności więc zupełnie nie rozumiem ;(
Karolina Gawrońska
Posted at 10:57h, 29 listopadaPostaraj się piec w mniejszej temperaturze i krócej 🙂 Każdy piekarnik jest inny i może za długo go wypiekasz 😉
Luiza Parol
Posted at 17:14h, 23 lipcaA czy mozna pominac cukier lub czym zastapic?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:48h, 29 listopadaNiestety nie można. Nie ma go dużo, a dzięki niemu drożdże pracują 😉
Monika
Posted at 10:56h, 22 marcaMozna zamiast cukru dać miód
Ewa Szewc
Posted at 01:04h, 22 październikaCzym mogę zastąpić cukier?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:58h, 29 listopadaNie można, jest jego bardzo mało, a to on jest pokarmem dla drożdży 🙂
Kaja
Posted at 19:52h, 06 listopadaJak przechowywać taki chleb? W lodowce, w woreczku czy w plastikowym pudelku i ile dni jest świeży?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:55h, 29 listopadaNajlepiej zawinięty w ręczniczek kuchenny i w chlebaku. Będzie świeży spokojnie przez 5 dni 🙂
Katarzyna
Posted at 18:42h, 18 lutegoJaki rozmiar blaszki?
Kasia
Posted at 19:55h, 26 lutegoBardzo smaczny 🙂 ale troszke popekal .
Zdjęcie:
Krystyna
Posted at 15:04h, 29 lutegoRobiłam pierwszy raz Chlebek wyszedł perfekcyjnie, tylko rozdzieliłam go na dwa i nie potrzebnie ?Ale od teraz to mój ukochany ❤️❤️
Zdjęcie:
Ola
Posted at 16:19h, 29 lutegoWitam, piekarnik nastawić na termoobieg czy góra dół?
Krystyna
Posted at 16:16h, 07 marcaJa dawałam góra dół
Ania
Posted at 09:03h, 26 marcaJaką formę najlepiej użyć 20 czy 26 cm?
Basia
Posted at 13:33h, 28 marcaCzy pestki dyni trzeba obierać?
Mój mąż upiera się, że tak,,,
Agnieszka T.
Posted at 20:12h, 07 kwietniaWyszedl przepyszny, rzucilam się na gorący, dlatego taki poszarpany w środku ? bardzo dziękuję za ten przepis
Zdjęcie:
Justyna Z
Posted at 13:18h, 16 kwietniaJa też zrobiłam! Dodałam trochę mąki pszennej i owsianej, orzechy włoskie, laskowe, czarnuszkę. Pyyyycha, i taki prosty, bez brudzenia rąk ? bomba!
Justyna Z
Posted at 13:25h, 16 kwietniaOto i on
Zdjęcie:
Anna
Posted at 12:02h, 20 kwietniaDla mnie super?uwielbiam taki wilgotny chlebek, dzieciom smakuje opieczony w tosterze?
Zdjęcie:
Tomasz Nowak
Posted at 22:13h, 21 kwietniaPieklem juz ten chleb 3 razy i za kazdym razem robi mi sie dziura/komin pod gorna skorka, jakis pomysl jak tego uniknac?
Dias
Posted at 13:15h, 13 styczniaZ tego co czytałem ten chleb ma bardzo wolną konsystencje nie jest obrabiany ręcznie jak tradycyjnie jest to robione w piekarniach moge polecic panu naklucie go przed samym wsadzeniem do pieca niewiecej wyjalaczka do szaszlykow po 20 min zgodnie z opisem nie jest w pełni wygarowany (wyrośniety) wiec powino byc ok.
Agnieszka Dźwigała
Posted at 14:21h, 26 kwietniaChleb wyszedł przepyszny. Bardzo Dziękuje za przepis. Proszę o informacje czy drożdże instant mogę zastąpić świeżymi, jeśli tak to w jakiej proporcji? Agnieszka
Wiola
Posted at 17:48h, 28 kwietniaMam tylko świeże drożdże, orientujesz się ile g?
Kasia
Posted at 18:21h, 05 majaWitam, masa jest bardzo gęsta i nie wyrasta. W czym problem?
Iza
Posted at 14:58h, 08 czerwcaPani Karolino dzień dobry, czy chlebek ten pięć w termoobiegu czy góra dół
marthy
Posted at 13:40h, 02 wrześniaDwa pytania: Jakiej wielkości forma by wyszedł takiej wysokości jak w przepisie? Czy cukier można zastąpić miodem? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Mammapolacca
Posted at 15:11h, 04 listopadaPomocy 🙂 Napisała Pani, żeby po wyrośnięciu “przelać” do blaszki. Moje nie nadawało się do przelania… Było dość elastyczne, ale zdecydowanie zbite i nic tam lejącego nie było… Czy może Pani opisać bliżej właściwą konsystencję? 🙂
Anna Krotecka
Posted at 20:04h, 24 styczniaWitam robie ten chlebek bo miałam tylko suche drozdrze na tą chwilę ale przepis mnie urzekł bo jest prosty i szybki do zrobienia .Zobaczymy co mi wyjdzie ?
Iwona Walczuk
Posted at 11:50h, 02 marcaCzy mogę użyć świeżych drożdży?? Jeśli tak to ile??
Esia
Posted at 17:21h, 07 marcaNie mam ręki do chlebów bezglutenowy, z reguły z moich starań wychodziły niejadalne zakalce, a tutaj proszę, wyszedł ! ? piękny chlebuś o fonomenalnym smaku i niesamowitym aromacie. Coś wspaniałego, pachnie w całym domu ? dziękuje Ci bardzo za ten wartościowy przepis, już myśle z jakimi innymi dodatkami można by go zrobić…. btw dałam drożdże świeże, ok 15g , wyrosło pięknie ?
Agnieszka
Posted at 19:38h, 16 marcaChleb mi wyszedł tak dobrze, że mi nikt nie wierzy, że to ja go upiekłam! Nigdy nie piekłam chleba, nigdy nie lubiłam nawet gotować, a tu nagle mi wyszedł piękny chleb, którego cudowny zapach rozniósł się po całym domu! Zjadłam na raz pół bochenka ze świeżym masłem, pycha! Będę go już teraz piekła co tydzień! Dziękuję za przepis! 😀
Zdjęcie:
Agata
Posted at 21:11h, 25 marcaChlebek jest super! Piekę tylko z tego przepisu 🙂 mieszam go 300/100 z mąką owsianą, meeega ?
Zdjęcie:
Marta
Posted at 15:53h, 06 marcaA czy ten chlebek mozna zrobic bez drozdzy a z soda?
Marta
Posted at 09:51h, 05 majaNie wyrosl niestety, jest bardzo Kruchy. DrOzdze byly ok, ale uzylam Maki z kaszy palonej. Zastanawiam sie na Ile ma to znaczenie…
Maria Lorek
Posted at 17:01h, 17 styczniaWitam mam Jedno pytanie ja mam przechowywac Caleb nie mam chlebownika.
Bozena Swierczek Flores
Posted at 06:46h, 14 lutegoWitam i bardzo serdecznie dziękuję za podzielenie się tym przepisem <3 Piekłam już 3 razy – za każdym razem jest genialny! Moja rodzina też bardzo lubi. Moją 3 letnią córkę nie jest łatwo przekonać do takich eksperymentów – jest wybredna, ale wie co dobre. Zajadała się ze smakiem!
Przepis jest prosty, wszystkie składniki miałam po ręką (szukałam w internecie na szybko przepisu, bo potrzebowałam chleba w domu ;)) i udaje się za każdym razem. Skórka jest chrupka, a w środku jest puszysty i mięsisty 🙂
Dodam, że z pieczeniem chleba eksperymentuję już od kilku lat (niesystematycznie, ale jednak..) I ten chleb jest moim nr1. Za efekt i jakość vs włożona praca. Dziękuję i wszystkiego dobrego dla Ciebie! <3 <3 <3
Monika D
Posted at 23:49h, 18 lutegoNie dodalalam nasion cia ani siemienia, bo bie mialam ale wyszedl i tak. Nastepnym razem dodam, bo pewnie bedzie lepszy. Super przepis!