Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami – razowy, prosty, zdrowy i szybki

Czy jest coś lepszego od roznoszącego się po domu zapachu świeżego chleba? Ciepły, pożywny i domowy chleb, wyjęty prosto z pieca smakuje bajecznie! Jeszcze do niedawna uważałam, że wypiek własnego to rzecz trudna i pracochłonna, ale okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. By cieszyć się świeżutkim chlebem wystarczy minimalny wysiłek i chęci. Oczywiście, że możesz kupić pełnoziarnisty bochenek w piekarni, ale czy wiesz co w nim tak na serio się kryje? Niestety, ale w piekarni najczęściej nawet nie przeczytasz składu, musisz poprosić ekspedientkę i zapytać, ale może się okazać, że jest to niczym mission impossible.

Więc idziesz do piekarni, wybierasz ten najciemniejszy chleb, wierząc, że to za sprawą pełnoziarnistej i dobrej dla Twojego zdrowia mąki. Cóż, możesz się nieźle zawieźć. Okazuje się, że większość bochenków jest barwiona karmelem i nawet nie stała koło mąki z pełnego przemiału. Poza tym często pełno w nich spulchniaczy, zapychaczy i konserwantów dla zachowania maksymalnej świeżości. Bo jeśli chleb po 3 dniach ma nadal takie same właściwości jak w dzień kupna, tak samo miękki i w ogóle nie wysuszony to wiedz, że coś się dzieje!

Nie daj się zwieźć nazwom “chleb fitness”, “chleb dietetyczny”, “chleb sportowy”. Nie dość, że są drogie i zapakowane w nieoddychającą folię to jeszcze mają w sobie więcej złego niż dobrego. Za chleb który ma datę przydatności powyżej miesiąca – ja podziękuję. Dlatego dlaczego nie upiec własnego? Okazuje się, że nie ma się czego bać i podążając za moimi wskazówkami już niedługo go zjesz 🙂 A niepalona mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Doskonale zadba o Twoje zdrowie i figurę czyniąc bochenek super-zdrowym.

 

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

4.9 from 16 reviews
Bezglutenowy razowy chleb gryczany - prosty, zdrowy i szybki
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 400g mąki gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki nasion chia (40g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 7g suchych drożdży instant
  • 450ml ciepłej wody
  • 3 łyżki nasion słonecznika (45g)
  • 2 łyżki pestek dyni (50g)
Wykonanie
  1. Mąkę dokładnie przesiej do miski (najlepiej plastikowej). Następnie dodaj nasiona chia, sól, cukier i drożdże instant. Dokładnie wymieszaj. Teraz wlej do miski ciepłą (nie wrzącą - to by zabiło drożdże) wodę i dokładnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być, nie dodawaj więcej mąki. Gdy ciasto jest jednolite, wmieszaj do niego nasiona słonecznika i pestki dyni. Teraz przykryj miskę kuchennym ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (40minut do godziny). W tym czasie masz wolne 🙂
  2. Gdy ciasto wyrośnie, przelej je do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami formy. Teraz przykryj chleb kuchennym ręczniczkiem i odłóż Twój chleb na koleje 20 minut w ciepłe miejsce by troszkę podrósł. Po tym czasie nagrzej piec do 200C. Włóż chleb do nagrzanego już pieca i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190C i piecz kolejne 15-20 minut. Bochenek jest gotowy gdy góra będzie ładnie zrumieniona, a wetknięta w niego wykałaczka po wyjęciu nie będzie mokra. Gdy chleb jest upieczony, wyjmij go z formy póki gorący i pozostaw na kratce do ostudzenia. Smakuje wyśmienicie z hummusem <3

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

73 komentarze
  • Tomek Lach
    Posted at 20:20h, 13 lutego Odpowiedz

    Przekonałaś mnie – właśnie zamieszałem ciasto na ten chleb! 🙂 dam znać jak wyszło

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:22h, 13 lutego Odpowiedz

      Ekstra! Czekam na efekty ?

      • Anna
        Posted at 14:49h, 06 listopada Odpowiedz

        A dlaczego w tytule jest RAZOWY? Przeciez to nieprawda

  • olaxxx
    Posted at 21:22h, 16 lutego Odpowiedz

    witam
    czy można zastąpić inną mąką np, pomieszać mąka pełnoziarnista i żytnią ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:08h, 17 lutego Odpowiedz

      Nie próbowałam chleba z taką mieszanką mąk, ale wydaje mi się, że chleb wyjdzie i będzie smaczny 🙂 Nie widzę przeciwwskazań, ale zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo, że nie mam racji. Daj znać jak spróbujesz 🙂 Mam na blogu jeszcze chleb orkiszowy, może Cię zainteresuje.

  • Karolina
    Posted at 18:51h, 28 lutego Odpowiedz

    Można upiec bez nasion chia?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:30h, 01 marca Odpowiedz

      Dodaj siemienia lnianego 😉

  • Magda
    Posted at 18:18h, 16 marca Odpowiedz

    chleb jest cudny..wyglada i smakuje swietnie☺ dziekuje za przepis

  • Natalia
    Posted at 11:30h, 18 sierpnia Odpowiedz

    Szybki, prosty przepis, a chleb wyszedł smaczny, nie zbity tylko mięciutki w środku, łącznie piekłam 40 minut, w sam raz, dobrze się upiekł. Dziękuję za przepis, nie dodawałam cukru, chlebek przyda się w mojej walce z podwyższoną glukozą. Pozdrawiam.

  • Natalia
    Posted at 14:44h, 02 stycznia Odpowiedz

    wyszedł naprawdę przepyszny 🙂 do tej pory byłam fanką chlebów głównie z samych ziaren, ten był moim pierwszym chlebem z mąki i jestem zachwycona 🙂

  • Marta
    Posted at 18:18h, 24 marca Odpowiedz

    Witam, jaka duza blaszka? mam silikonowa keksowke 22cm/10cm. Dziekuje za odpowiedz

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:03h, 25 marca Odpowiedz

      Taka będzie ok 😉

  • Aga
    Posted at 13:58h, 13 maja Odpowiedz

    Niestety wogole nie urosło ;( co mogłam zrobić źle??

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:27h, 15 maja Odpowiedz

      Możliwe, że z drożdżami było coś nie tak lub mogła to spowodować zbyt wysoka temperatura 🙂

  • Wiki
    Posted at 12:30h, 21 września Odpowiedz

    Zrobiłam na próbę z połowy składników i wyszedł idealnie! 😀 Na pewno niedługo upiekę go ponownie ale tym razem zaopatrzę się w więcej mąki gryczanej

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:33h, 25 września Odpowiedz

      Świetnie! Bardzo się cieszę, że chleb smakował 😉

  • Lidia
    Posted at 22:24h, 30 października Odpowiedz

    Robię podejście nr 2 – mam nadzieję, że tym razem mi wyjdzie. Za pierwszym razem nie wyrósł w ogóle, pomyślałam że to wina drożdży, zmieniłam więc firmę drozdzy i zobaczymy teraz..

  • Alicja
    Posted at 16:36h, 09 listopada Odpowiedz

    Chlebek się udał! Jest pyszny. Nie miałam ziarenek, więc jest czysty. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia, nie wiem czy to coś zmieniło ? Polecam przepis. Ciasto zagniatało się super łatwo , a po upieczeniu pięknie pachnie w domu. Dzięki za ten przepis! 🙂 🙂 🙂

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 17:50h, 11 listopada Odpowiedz

    Hej, chleb robilam juz parokrotnie. Dzieki za przepis. Po raz pierwszy wyrobilam sobie zakwas bezglutenowy i chcialabym z nim zrobic chleb ale nie wiem jak sie za to zabrac. Czy wiesz moze ile zakwasu mam dodac na ta ilosc maki? Zakwas jest z maii gryczanej i ryzowej. Dziekuje z gory i podrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:43h, 22 listopada Odpowiedz

      Cześć Karolina 🙂 Ten przepis jest z wykorzystaniem drożdży, a nie zakwasu, więc proporcje z zakwasem byłyby zupełnie inne. Bez przetestowania nie jestem w stanie powiedzieć 😉

  • Alicja
    Posted at 12:52h, 12 listopada Odpowiedz

    Chlebek świetnie się udał! Robiłam gładki, bez ziaren, bo nie miałam akurat żadnych. Bardzo prosty w wykonaniu. Nie mam żadnego doświadczenia w pieczeniu chleba, ani z mąką gryczaną a zagniotło się pięknie, bez brudzenia i smakuje świetnie. Dzięki za przepis!

    Zdjęcie:

  • Adrian
    Posted at 21:07h, 27 grudnia Odpowiedz

    U mnie masa wyszła dość gęsta, więc dodałem więcej wody, bo drożdże muszą mieć wilgotno. Wyszło elegancko. Piekłem w sumie trochę dłużej, ok 60 min.
    Dzięki za przepis

  • Dariex
    Posted at 17:57h, 09 stycznia Odpowiedz

    Witaj!
    Właśnie jestem na etapie rośnięcia chlebka 😉 zamiast cukru dałam łyżkę miodu, dodałam siemię, dużo słonecznika, płatki owsiane i czarnuszkę dla smaku 🙂 zobaczymy co z tego wyjdzie 😉 troszkę odbiegam od Twojego przepisu, ale mam nadzieje, że się uda. Twój wyglada uroczo mam nadzieje, ze mój także bd pyszniutki 😉

  • Ania
    Posted at 23:14h, 25 stycznia Odpowiedz

    Chlebek przepyszny .Dodalam jeszcze garść orzechów .Pychotka

  • Jagoda
    Posted at 19:30h, 10 lutego Odpowiedz

    Hejka, Mam świeże drożdże, a nie instant, ile mam ich użyć? Z gory dzieki

  • Biala
    Posted at 09:17h, 16 maja Odpowiedz

    A czy zamiast cukru brązowego można erytrytol?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:10h, 29 listopada Odpowiedz

      Niestety nie, ponieważ cukier jest potrzebny w tym przepisie. Bez niego drożdże nie urosną 😉

  • Monika
    Posted at 11:25h, 20 maja Odpowiedz

    Jakie wymiary ma do tego optymalna blaszka? 🙂

  • Joanna
    Posted at 10:06h, 24 czerwca Odpowiedz

    Hejka, już dwukrotnie piekłam chlebek z Twojego przepisu, niestety poza walorami smakowymi jest suchy i nie wyrasta, co robie nie tak? Drożdże instant maja długą datę ważności więc zupełnie nie rozumiem ;(

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:57h, 29 listopada Odpowiedz

      Postaraj się piec w mniejszej temperaturze i krócej 🙂 Każdy piekarnik jest inny i może za długo go wypiekasz 😉

  • Luiza Parol
    Posted at 17:14h, 23 lipca Odpowiedz

    A czy mozna pominac cukier lub czym zastapic?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:48h, 29 listopada Odpowiedz

      Niestety nie można. Nie ma go dużo, a dzięki niemu drożdże pracują 😉

    • Monika
      Posted at 10:56h, 22 marca Odpowiedz

      Mozna zamiast cukru dać miód

  • Ewa Szewc
    Posted at 01:04h, 22 października Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić cukier?

  • Kaja
    Posted at 19:52h, 06 listopada Odpowiedz

    Jak przechowywać taki chleb? W lodowce, w woreczku czy w plastikowym pudelku i ile dni jest świeży?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:55h, 29 listopada Odpowiedz

      Najlepiej zawinięty w ręczniczek kuchenny i w chlebaku. Będzie świeży spokojnie przez 5 dni 🙂

  • Katarzyna
    Posted at 18:42h, 18 lutego Odpowiedz

    Jaki rozmiar blaszki?

  • Kasia
    Posted at 19:55h, 26 lutego Odpowiedz

    Bardzo smaczny 🙂 ale troszke popekal .

    Zdjęcie:

  • Krystyna
    Posted at 15:04h, 29 lutego Odpowiedz

    Robiłam pierwszy raz Chlebek wyszedł perfekcyjnie, tylko rozdzieliłam go na dwa i nie potrzebnie ?Ale od teraz to mój ukochany ❤️❤️

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 16:19h, 29 lutego Odpowiedz

    Witam, piekarnik nastawić na termoobieg czy góra dół?

    • Krystyna
      Posted at 16:16h, 07 marca Odpowiedz

      Ja dawałam góra dół

  • Ania
    Posted at 09:03h, 26 marca Odpowiedz

    Jaką formę najlepiej użyć 20 czy 26 cm?

  • Basia
    Posted at 13:33h, 28 marca Odpowiedz

    Czy pestki dyni trzeba obierać?
    Mój mąż upiera się, że tak,,,

  • Agnieszka T.
    Posted at 20:12h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Wyszedl przepyszny, rzucilam się na gorący, dlatego taki poszarpany w środku ? bardzo dziękuję za ten przepis

    Zdjęcie:

  • Justyna Z
    Posted at 13:18h, 16 kwietnia Odpowiedz

    Ja też zrobiłam! Dodałam trochę mąki pszennej i owsianej, orzechy włoskie, laskowe, czarnuszkę. Pyyyycha, i taki prosty, bez brudzenia rąk ? bomba!

  • Justyna Z
    Posted at 13:25h, 16 kwietnia Odpowiedz

    Oto i on

    Zdjęcie:

  • Anna
    Posted at 12:02h, 20 kwietnia Odpowiedz

    Dla mnie super?uwielbiam taki wilgotny chlebek, dzieciom smakuje opieczony w tosterze?

    Zdjęcie:

  • Tomasz Nowak
    Posted at 22:13h, 21 kwietnia Odpowiedz

    Pieklem juz ten chleb 3 razy i za kazdym razem robi mi sie dziura/komin pod gorna skorka, jakis pomysl jak tego uniknac?

    • Dias
      Posted at 13:15h, 13 stycznia Odpowiedz

      Z tego co czytałem ten chleb ma bardzo wolną konsystencje nie jest obrabiany ręcznie jak tradycyjnie jest to robione w piekarniach moge polecic panu naklucie go przed samym wsadzeniem do pieca niewiecej wyjalaczka do szaszlykow po 20 min zgodnie z opisem nie jest w pełni wygarowany (wyrośniety) wiec powino byc ok.

  • Agnieszka Dźwigała
    Posted at 14:21h, 26 kwietnia Odpowiedz

    Chleb wyszedł przepyszny. Bardzo Dziękuje za przepis. Proszę o informacje czy drożdże instant mogę zastąpić świeżymi, jeśli tak to w jakiej proporcji? Agnieszka

  • Wiola
    Posted at 17:48h, 28 kwietnia Odpowiedz

    Mam tylko świeże drożdże, orientujesz się ile g?

  • Kasia
    Posted at 18:21h, 05 maja Odpowiedz

    Witam, masa jest bardzo gęsta i nie wyrasta. W czym problem?

  • Iza
    Posted at 14:58h, 08 czerwca Odpowiedz

    Pani Karolino dzień dobry, czy chlebek ten pięć w termoobiegu czy góra dół

  • marthy
    Posted at 13:40h, 02 września Odpowiedz

    Dwa pytania: Jakiej wielkości forma by wyszedł takiej wysokości jak w przepisie? Czy cukier można zastąpić miodem? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

  • Mammapolacca
    Posted at 15:11h, 04 listopada Odpowiedz

    Pomocy 🙂 Napisała Pani, żeby po wyrośnięciu “przelać” do blaszki. Moje nie nadawało się do przelania… Było dość elastyczne, ale zdecydowanie zbite i nic tam lejącego nie było… Czy może Pani opisać bliżej właściwą konsystencję? 🙂

  • Anna Krotecka
    Posted at 20:04h, 24 stycznia Odpowiedz

    Witam robie ten chlebek bo miałam tylko suche drozdrze na tą chwilę ale przepis mnie urzekł bo jest prosty i szybki do zrobienia .Zobaczymy co mi wyjdzie ?

  • Iwona Walczuk
    Posted at 11:50h, 02 marca Odpowiedz

    Czy mogę użyć świeżych drożdży?? Jeśli tak to ile??

  • Esia
    Posted at 17:21h, 07 marca Odpowiedz

    Nie mam ręki do chlebów bezglutenowy, z reguły z moich starań wychodziły niejadalne zakalce, a tutaj proszę, wyszedł ! ? piękny chlebuś o fonomenalnym smaku i niesamowitym aromacie. Coś wspaniałego, pachnie w całym domu ? dziękuje Ci bardzo za ten wartościowy przepis, już myśle z jakimi innymi dodatkami można by go zrobić…. btw dałam drożdże świeże, ok 15g , wyrosło pięknie ?

  • Agnieszka
    Posted at 19:38h, 16 marca Odpowiedz

    Chleb mi wyszedł tak dobrze, że mi nikt nie wierzy, że to ja go upiekłam! Nigdy nie piekłam chleba, nigdy nie lubiłam nawet gotować, a tu nagle mi wyszedł piękny chleb, którego cudowny zapach rozniósł się po całym domu! Zjadłam na raz pół bochenka ze świeżym masłem, pycha! Będę go już teraz piekła co tydzień! Dziękuję za przepis! 😀

    Zdjęcie:

  • Agata
    Posted at 21:11h, 25 marca Odpowiedz

    Chlebek jest super! Piekę tylko z tego przepisu 🙂 mieszam go 300/100 z mąką owsianą, meeega ?

    Zdjęcie:

  • Marta
    Posted at 15:53h, 06 marca Odpowiedz

    A czy ten chlebek mozna zrobic bez drozdzy a z soda?

  • Marta
    Posted at 09:51h, 05 maja Odpowiedz

    Nie wyrosl niestety, jest bardzo Kruchy. DrOzdze byly ok, ale uzylam Maki z kaszy palonej. Zastanawiam sie na Ile ma to znaczenie…

  • Maria Lorek
    Posted at 17:01h, 17 stycznia Odpowiedz

    Witam mam Jedno pytanie ja mam przechowywac Caleb nie mam chlebownika.

  • Bozena Swierczek Flores
    Posted at 06:46h, 14 lutego Odpowiedz

    Witam i bardzo serdecznie dziękuję za podzielenie się tym przepisem <3 Piekłam już 3 razy – za każdym razem jest genialny! Moja rodzina też bardzo lubi. Moją 3 letnią córkę nie jest łatwo przekonać do takich eksperymentów – jest wybredna, ale wie co dobre. Zajadała się ze smakiem!
    Przepis jest prosty, wszystkie składniki miałam po ręką (szukałam w internecie na szybko przepisu, bo potrzebowałam chleba w domu ;)) i udaje się za każdym razem. Skórka jest chrupka, a w środku jest puszysty i mięsisty 🙂
    Dodam, że z pieczeniem chleba eksperymentuję już od kilku lat (niesystematycznie, ale jednak..) I ten chleb jest moim nr1. Za efekt i jakość vs włożona praca. Dziękuję i wszystkiego dobrego dla Ciebie! <3 <3 <3

  • Monika D
    Posted at 23:49h, 18 lutego Odpowiedz

    Nie dodalalam nasion cia ani siemienia, bo bie mialam ale wyszedl i tak. Nastepnym razem dodam, bo pewnie bedzie lepszy. Super przepis!

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE