Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Mięta i czekolada. Te dwa składniki są ja Flip i Flap, jak Bolek i Lolek, są stworzone dla siebie i idealnie razem smakują. Miałam ogromną ochotę na wykwintny, wyrafinowany i elegancki tort, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. To pierwszy raz gdy postanowiłam zrobić tort z dodatkiem mięty, tak samo pierwszy raz używałam mąki kokosowej. I muszę szczerze przyznać, że nie wiem dlaczego wcześniej nie używałam mąki pozyskanej z kokosa – jest ona idealna i stała się produktem MUST HAVE.

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Będę z Wami całkowicie szczera. Mąka kokosowa to najdroższa mąka jaką jak do tej pory kupiłam (15zł/500g). Faktycznie może to całkiem skutecznie odstraszyć wiele osób, ale będę z Wami równie szczera, że jest ona super-wydajna i idealna do wypieków. Na spory, 4-pietrowy tort zużyłam niespełna 1/5 opakowania. Tym samym cena już wydaje się mniej straszna. Ciasto jest jednocześnie puszyste, delikatne, lekkie i wilgotne. Pomyślicie, że to niemożliwe? Tak droga mąka może wszystko 😉

 

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Mój tort jest wyrafinowany, wykwintny i zaskakuje smakiem. Idealny jako tort urodzinowy, imieninowy lub po prostu jako prezent – przetestowane! Połączenie mięty i czekolady dopieszcza nasze kubki smakowe i sprawia, że chcemy więcej i więcej. Proszę bardzo, nie musicie mieć wyrzutów sumienia biorąc dokładkę. Tak jak każdy z moich przepisów na tym blogu, ten również jest bardzo zdrowy i nie znajdziesz tu “białych morderców” : białej mąki i białego cukru. Dodatkowo, jest on całkowicie bezglutenowy – każdy kto ma celiakię bez problemu może wcinać ten tort.

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Myślę, że nie muszę więcej przekonywać, do spróbowania tego przepisu. Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej delikatnych i przepysznych jakie do tej pory upiekłam 🙂

5.0 from 2 reviews
Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 24
Składniki
ciasto
  • 85 g mąki kokosowej (3/4 szklanki)
  • 100g oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 220ml mleka (1 szklanka)
  • ½ łyżeczki kawy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 50g kakao (1/2 szklanki)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (ok 15g)
  • 80g cukru trzcinowego
krem miętowy
  • 4 duże jogurty greckie (4x400g)
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 duży pęczek mięty
  • 20g żelatyny (ok 4 łyżeczki)
polewa czekoladowa
  • 170g miodu
  • 100g oleju kokosowego
  • 40g kakao
  • 2 szczypty soli
Wykonanie
krem miętowy
  1. Musimy zacząć robić go dzień przed złożeniem tortu w całość, tak samo jak ciasto. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce. Następnego dnia żelatynę zalej odrobiną wody i podgrzej jedynie do rozpuszczenia. Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Jogurt ubij wraz z cukrem mikserem na puszystą masę i dodaj przestudzoną lecz nadal płynną żelatynę. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników. Dodaj listki mięty i zblenduj na gładką miętową masę.
ciasto czekoladowe
  1. Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij z olejem kokosowym (nie stopionym, o konsystencji masła) na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj mleko, kawę, sól, mąkę kokosową kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Teraz ubij białka wraz z cukrem na sztywna, puszystą i błyszczącą pianę i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki do czekoladowego ciasta. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 180C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
polewa czekoladowa
  1. składniki na polewę rozpuść w małym garnuszku (na bardzo małym ogniu), delikatnie wymieszaj do połączenia i odstaw na bok do ostygnięcia.
złożenie tortu w całość
  1. Każde z ciast przekrój wzdłuż na 2 części, uzyskując w ten sposób 4 warstwy. Krem podziel na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta wysmaruj ⅓ kremu, połóż drugi blat i wysmaruj drugą częścią kremu, połóż trzecią wraz z ostatnią częścią kremu i przykryj czwartym blatem. Polej tort wcześniej przygotowaną polewą i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny.
Uwagi
By wzmocnić smak mięty możesz do kremu dodać kilka kropel miętowych.

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej

28 komentarzy
  • KCz
    Posted at 15:50h, 21 listopada Odpowiedz

    Wygląda trochę inaczej, ale wszystkim smakował! Nie jest źle, jak na pierwszy tort w moim życiu 🙂
    tort miętowy

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 20:12h, 22 listopada Odpowiedz

      Dzięki Kacper 🙂 Cieszę się, że smakował! Gratuluję pierwszego tortu, pierwsze koty za płoty.

  • Jagoda
    Posted at 20:49h, 30 listopada Odpowiedz

    Gawrońska cuda w kuchni wyprawia,
    Ludzi do zdrowego życia namawia.
    Gotuje bez glutenu i dla weganów,
    wszystko bez zbędnych węglowodanów.

    Może rymy nie są idealne, ale liczę, że ten przepis jest i pomoże mi zaimponować na kolejnej wizycie u teściów! 😉

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:01h, 03 grudnia Odpowiedz

      Haha, świetne rymy Jagodo 😀 Mam nadzieję, że teściowie będą zachwyceni! Daj znać 🙂

  • Jarek R
    Posted at 21:36h, 30 listopada Odpowiedz

    Bo każdy chce spróbować, a nie każdy chce piec!!! A poza tym pamiętam smak ostatniego który próbowałem 😛

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:04h, 03 grudnia Odpowiedz

      Jarku dobrze jest też coś czasem samemu upichcić 😉 Satysfakcja gwarantowana!

  • Zosia
    Posted at 22:58h, 03 grudnia Odpowiedz

    Koniecznie musze sprubować, jeżeli kiedyś, gdzieś znajde mąke kokosową.
    Ale zapowiada się pysznie na zdjęciach ,ale znając mnie jak będę go robić coś mi nie wyjdzie

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:04h, 03 grudnia Odpowiedz

      Zosiu przepis jest wręcz “bezproblemowy”. Robi się go tak samo jak tradycyjny biszkopt, lecz ze zdrowych składników. Mąka kokosowa jest dostępna w lepszych marketach (typy Piotr i Paweł lub Alma) oraz w sklepach z ekologiczną żywnością 😉

  • iwona
    Posted at 08:46h, 09 grudnia Odpowiedz

    A to mój torcik:) Polecam wszystkim…idealne dobrane proporcje..a łyżeczka kawy sprawiła, że ciasto było aromatyczne i apetyczne:)
    tort miętowy

  • Dżasta
    Posted at 12:23h, 26 grudnia Odpowiedz

    Może cztero piętrowy nie wyszedł, ale jest równie smaczny!!! ?? święta ze Savory or Sweet są super!!
    https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2015/11/tort.jpg

  • Agnieszka
    Posted at 19:04h, 02 marca Odpowiedz

    Bardzo podoba mi sie przpis i skład ale nie lubie miety. Czy moge dodać do kremu coś innego?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:25h, 03 marca Odpowiedz

      Oczywiście! W takim razie możesz pominąć miętę i dodać dowolny aromat lub wanilię. Możesz również nic nie dodawać w zamian 😉

  • Iwona
    Posted at 20:19h, 22 marca Odpowiedz

    POLECAM !!!! jeszcze raz 🙂 Tym razem wykorzystałam przepis na TORT urodzinowy dla siostry 🙂 Polaczenie składników zachwycilo wszystkich gości:) POLECAM smak obledny!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:43h, 22 marca Odpowiedz

      Iwonka dziękuję za kolejne zdjęcia 🙂 Najwierniejsza czytelniczka ?

  • Iwona
    Posted at 20:20h, 22 marca Odpowiedz

    tutaj zdjęcie w wersji “roboczej” świeża mięta sprawila, że krem miał piękny “turkusowy” kolor 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:47h, 22 marca Odpowiedz

      GREEN POWER ???

  • Ola
    Posted at 13:59h, 02 kwietnia Odpowiedz

    Czy masa wyjdzie też bez żelatyny? Jogurt chyba po odsączeniu i tak bedzie dosyć gęsty?:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:43h, 02 kwietnia Odpowiedz

      Hej Olu, gęstość kremu zależy od tego jakiego jogurtu użyjesz. Jogurty danej marki znacznie się między sobą różnią. Jeśli stwierdzisz, że Twój jogurt jest wystarczająco gęsty po odsączeniu, możesz pominąć żelatynę 🙂 Mój natomiast wymagał dodatkowego usztywnienia 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      • Ola
        Posted at 17:59h, 03 kwietnia Odpowiedz

        dziękuję za odpowiedz ! jednak dodałam żelatyne, po ingerencji blendera zrobila sie woda ale już ładnie związana 🙂 mam pytanko odnośnie tej mąki, troche boje się zaryzykować z tą maką kokosową, wiem ze naleśniki wychodzą przynajmnie mi dramatyczne, robi sie z niej gęsty kluch…aż cięzko mi uwierzyć ze wyszedł Ci taki piękny biszkopcik!!! Co myślisz o pół na pół z pszenna? Czy jednak bez zadnych wątpliwości polecasz kokosową? 🙂 Pozdrawiam!

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 20:19h, 03 kwietnia Odpowiedz

          Polecam jak najbardziej mąkę kokosową. Biszkopt z tej mąki ma to do siebie, że nie wyrasta zbyt mocno, jest prawie takiej samej wysokości jak przed włożeniem do pieca. Lecz nie oznacza to, że jest on zły. Jest zazwyczaj płaski, nie ma górki na środku, łatwo go można przekroić no i oczywiście mimo, że ciasta z mąki kokosowej nie wyrastają za mocno, są bardzo delikatne i puszyste. Jak najbardziej polecam mąkę kokosową. Czasem warto zaryzykować 😉 Pozdrawiam!

  • Agata
    Posted at 21:29h, 07 kwietnia Odpowiedz

    najlepszy tort jaki jadłam ! mistrzostwo ! polecam każdemu <3 rewelacyjny przepis 😉

  • Kasia
    Posted at 11:47h, 21 lutego Odpowiedz

    Twój tort jest piękny. Narobiłaś mi apetytu a urodziny synka tuż tuż. Z doświadczenia jednak wiem, że mąka kokosowa różni sie w zależności od producenta chłonnością, więc nie zawsze z takiej samej ilości uzyskamy jednakową konsystencję ciasta.
    Mimo to chyba odważę się spróbować ?. Poradź czy mleko zwykłe można zastąpić kokosowym a cukier trzcinowy np. ksylitolem lub erytrolem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:53h, 23 lutego Odpowiedz

      Kasiu polecam serdecznie! Nie taki diabeł straszny 🙂 Jeśli chodzi o mleko to jak najbardziej, a o cukier to konsystencja z ksylitolem może być inna, polecam zatem ugiąć się raz i wykorzystać cukier dla bezpieczeństwa 🙂

  • Pat
    Posted at 07:13h, 30 marca Odpowiedz

    Nie jest wegański, ajjj:(

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:24h, 31 marca Odpowiedz

      Zweganizuję niebawem 😉

  • Emilia
    Posted at 05:56h, 17 grudnia Odpowiedz

    Pani Karolino zrobiłam tort czekoladowy z miksu dwóch Pani przepisów. Ciasto z mąki kokosowej (genialne) i masa z jagielnika (rozpływa się w ustach). Cuuuudnie smakuje. Dziękuję za inspirację.

    Zdjęcie:

  • Paulina
    Posted at 14:08h, 14 czerwca Odpowiedz

    Czy mleko mogę zastąpić mlekiem kokosowym?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE