Bezglutenowe brownie z ciecierzycy i gorzkiej czekolady z solonym karmelem i orzeszkami.

Bardzo mocno czekoladowe brownie z solonym karmelem i solonymi orzeszkami dla przełamania słodyczy. Wilgotne i zbite, czyli idealne brownie!

Przez dłuższy czas przyglądałam się bliżej przepisom na brownies, które mają w składzie warzywa. Bardzo fascynowało mnie połączenie przyjemnego (gorzkiej czekolady i kakao) z pożytecznym (bogatymi w składniki odżywcze warzywami). Po czytaniu wielu polskich i anglojęzycznych przepisów ciągle coś mi nie pasowało. Albo ogromna ilość masła, albo ogromna ilość czekolady lub cukru. A chciałam by to ciasto zaliczało się do kategorii guilt-free 🙂 I w taki oto sposób postanowiłam stworzyć własny przepis. Jest on banalnie prosty i przepyszny!

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy i gorzkiej czekolady z solonym karmelem i orzeszkami.

Wiem wiem, słony karmel nie jest zbyt zdrowym dodatkiem, ale daje ciastu niepowtarzalnego charakteru. Chrupiące orzeszki to nie tylko inna tekstura, ale również idealne wykończenie. Uwielbiam połączenie słodkiego i słonego 🙂
A więc by zabrać się do roboty potrzebujesz kilka banalnych składników i blendera/robota kuchennego.

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy i gorzkiej czekolady z solonym karmelem i orzeszkami.

Składniki na słony karmel (jeśli zależy Ci na jeszcze mniej kalorycznym brownie, pomiń karmel):
75g cukru
10g masła
50ml kremówki 30 lub 36%, nie może być chudsza)
Pół łyżeczki soli morskiej (lub do smaku)

Składniki na brownie:
Puszka konserwowej ciecierzycy 400g (po odsączeniu 240g)
2 jajka
1 żółtko (daje jeszcze wilgotniejsze ciasto)
50g gorzkiego kakao
100g cukru trzcinowego (lub do smaku)
10g oleju
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
200ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady (40g stopić, 60g posiekać)

Dodatkowo:
150g solonych orzeszków ziemnych

Wartość energetyczna (1 z 16 kawałków, przybliżone wartości):
200kcal
6,3g białka
18,8g węglowodanów
10,25g tłuszczu (głównie pochodzące z dobrych źródeł : orzeszki, jajka, kakao oraz dobrej jakości gorzka czekolada)

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy i gorzkiej czekolady z solonym karmelem i orzeszkami.

Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania pieca do 180C i bierzemy się za karmel. Pragnę najpierw zaznaczyć, że praca z karmelem jest niebezpieczna, więc bądźcie ostrożni ponieważ karmel wrze w temperaturze wyższej niż 100C i długo zatrzymuje ciepło.
W garnuszku z grubym dnem umieszczamy cukier i masło. Na wolnym ogniu doprowadzamy do stopienia cukru a następnie do wrzenia. Gdy cukier zacznie wrzeć, zmniejszyć ognień i czekać aż karmel przybierze złoto-brązowy kolor. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, wlewamy kremówkę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, wsypujemy pół łyżeczki soli morskiej. Nie próbujcie na tym etapie próbować karmelu! Nadal jest zabójczo gorący. Odstawiamy na bok.
Następnie wszystkie składniki na ciasto, poza 60g posiekanej czekolady i białkami z jajek wrzucamy do malaksera/blendera lub innego sprzętu rozdrabniającego. Miksujemy tak długo aż masa będzie jednolita. Następnie dosypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy łyżką lub szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do powstałej masy ciecierzycowo-czekoladowej i delikatnie mieszamy (bardzo delikatnie – ruchem od dołu do góry). Gotową masę wylewamy na blachę 21x21cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.Na masę brownie stróżką wylewamy karmel i rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Na sam wierzch wysypujemy solone orzeszki ziemne.Pieczemy tą aromatyczną miksturę przez około 45 minut w 180C, aż patyczek będzie suchy. Pamiętajmy też że ciasto nie może być bardzo suche, ma to być bajecznie wilgotne i bogate w smaku brownie 😉
Po około 30 minutach w kuchni będzie się rozlegał cudowny zapach czekolady i orzeszków które podczas pieczenia przybiorą idealnie brązowy kolorek i zyskają na aromacie.
Gotowe ciasto pokroić wedle uznania i postarać się nie zjeść języka, jest takie pyszne! 😉

Bezglutenowe brownie z ciecierzycy i gorzkiej czekolady z solonym karmelem i orzeszkami.
3 komentarze
  • Karolina Gawrońska
    Posted at 05:09h, 30 marca Odpowiedz

    Hej Justyna 😉 Brak odpowiedniej blaszki to nie problem 😉 Proponuję zwiększyć proporcje tak, by było odpowiednie do Twojej foremki. Stworzyłam przelicznik foremek : https://karolinagawronska.pl/p/przelicznik-foremek.html
    Daj znać jak wyszło ciasto! 😉

  • Iza
    Posted at 12:32h, 15 kwietnia Odpowiedz

    Ciasto upieczone, właśnie stygnie. Dzięki bardzo za przepis! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:54h, 15 kwietnia Odpowiedz

      Świetnie Iza 🙂 Pochwal się proszę tutaj zdjęciem jak już pokroisz ?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE