Naturalne czekoladowe lody z nerkowców.

Lato w pełni, a czym jest lato bez lodów? Jeśli chodzi o mnie to potrafię się obejść bez batoników, ciasteczek, chipsów czy innych tego typy przekąsek. Lecz gdy upał doskwiera, a na każdym rogu czai się jakaś lodziarnia… ciężko się powstrzymać. A ślinka cieknie jeszcze bardziej gdy widzę wymyślne i oryginalne smaki, które chcę wszystkie spróbować na raz 😉

20150710_153028

Lody na moim blogu już raz się pojawiły. Były to bananowe, również na bazie nerkowców, z dodatkiem awokado. Dziś stawiam na klasykę czyli lody czekoladowe – oczywiście w zdrowej wersji. Osoby, które śledzą mnie na Facebooku pewnie wiedzą, że jakiś czas temu zakupiłam maszynkę do robienia lodów, z której jestem notabene bardzo zadowolona. Wiem, że nie każdy posiada taką maszynkę w domu, ale i tak możecie je wykonać. Wystarczy ze co 30 minut wyjmiecie lody z zamrażarki, dokładnie zmiksujecie i na nowo je włożycie. Powtórzyć ten proces należy kilka razy, ale da się je zrobić 😉
20150710_153113

Z poniższego przepisu uzyskacie 1 litr super-czekoladowych lodów z naturalnych i zdrowych składników, posłodzonych syropem klonowym. Jestem pewna, że ani Wam ani Waszej figurze nie zaszkodzą (no chyba, że zjecie całe pudełko na raz). Zdjęcia mówią same za siebie – warto się na nie skusić!

20150710_153217

Składniki:
200 nerkowców moczonych przez całą noc
2 szklanki świeżej wody
5 łyżek syropu klonowego (ok 100g)
5 łyżek gorzkiego, niesłodzonego kakao (ok 50g)

20150710_152951

Przygotowanie:
Nerkowce zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Po nocy zlać wodę, dodać 2 szklanki świeżej oraz pozostałe składniki. Bardzo dokładnie zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Schłodzić mieszankę lodową przez noc. Mocno schłodzona jest gotowa do użycia w maszynce do lodów – postępuj dalej według wskazówek producenta.
Jeśli nie masz maszynki: gotową kremową masę przelej do płaskiego pojemnika i włóż do zamrażarki. Po godzinie wyjmij masę i ponownie zblenduj lub zmiksuj nasadką do ubijania białek. Dzięki temu zabiegowi lody będą bardziej puszyste i lekkie. Będzie mniej czuć kryształki lodu. Powtórz ten proces około 4 razy co godzinę.
Po ostatnim zmiksowaniu zostaw lody w zamrażalniku na około 3 godziny. Po tym czasie będą całkowicie zmrożone. Oczywiście możesz pominąć proces wyjmowania lodów i ponownego blendowania, ale możesz wtedy uzyskać „twardy blok”. Przed podaniem lodów wyjmij je za 10/15 minut z zamrażarki by trochę się ociepliły i by było możliwe formowanie kulek.

20150710_153147

4 komentarze
  • Monika
    Posted at 16:15h, 17 maja Odpowiedz

    Czy zamiast wody można dodać mleko?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:11h, 18 maja Odpowiedz

      Moniko, oczywiście 🙂

  • Dorota
    Posted at 17:50h, 09 lutego Odpowiedz

    Czy zamiast syropu klonowego można użyć miodu? Albo ksylitolu?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE