Dietetyczna, zdrowa i pożywna Pascha Wielkanocna.

Wielkanoc, jak każde święta, większości kojarzą się z obżarstwem, a po nim z wyrzutami sumienia. Ale czy faktycznie musi tak być? W tym roku nie smaruj jajek toną majonezu i nie popychaj tego wszystkiego niezwykle kalorycznym sernikiem! Przecież można cieszyć się ze świąt nie mając poczucia winy!

W tym roku zaserwuj na rodzinnym stole coś innego niż tradycyjny: tuczący i tłusty sernik. Zamiast tego poniżej znajdziesz przepis na Paschę Wielkanocną.

 

Dietetyczna, zdrowa i pożywna Pascha Wielkanocna.

 Jest to deser pochodzenia rosyjskiego zrobiony z twarogu. Można go porównać z sernikiem na zimno. Tradycyjna wersja tak samo nasz polski sernik, zawiera biały cukier, masło oraz mąkę. U mnie tego nie znajdziesz. Użyłam twarogu zapewniającego porządną porcję białka, żółtka pełne  aminokwasów i oleju kokosowego jako zdrowego tłuszczu i zamienniku masła. Reszta to bakalie pełne witamin i błonnika. Dodatek rumu jest jak wisienka na torcie! Czysta finezja 😉

Dietetyczna, zdrowa i pożywna Pascha Wielkanocna.

Składniki:

1kg twarogu półtłustego

5 ugotowanych na twardo żółtek

150g oleju kokosowego

ziarenka z laski wanilii

300g mieszanki ulubionych orzechów

100g posiekanych suszonych moreli

50g suszonej żurawiny

20g skórki pomarańczowej

30ml rumu lub kilka kropel aromatu rumowego

Naturalny słodzik do smaku: Ksylitol, Stewia lub Erytrytol…/ewentualnie
cukier

 

Wykonanie:

Twaróg zmielić 2 lub 3 krotnie. Ugotowane żółtka ubijać z olejem kokosowym na puszystą i gładką masę. Do twarogu dodać masę jajeczną, wanilię, wszystkie bakalie, rum lub aromat oraz posłodzić według preferencji. Wszystko krótko zmiksować mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Przygotować sito o drobnych oczkach, wyłożyć na nie ręczniczek kuchenny i na tak przygotowane wyłożyć masę. Mocno uklepać łyżką by pozbyć się nadmiaru powietrza. Górę paschy owinąć wystającym zza sita ręczniczkiem, przykryć talerzykiem. Na talerzyk położyć karton mleka lub inny ciężki produkt i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdjąć ręczniczek z paschy i udekorować.

Dietetyczna, zdrowa i pożywna Pascha Wielkanocna.

 

Fot. M. Adamczewska.

3 komentarze
  • simonsays
    Posted at 21:41h, 27 marca Odpowiedz

    Akurat na Wielkanoc! Co prawda nie robiłem tego sam, ale bylo bardzo dobre!!

    Zdjęcie:

  • Anxiunamun
    Posted at 16:13h, 16 kwietnia Odpowiedz

    Można inny olej niż kokosowy?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:08h, 19 kwietnia Odpowiedz

      Niezbyt, olej kokosowy jest tu kluczowy, bo ma stałą postać gdy zastygnie 🙂

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE