26 Mar Dietetyczna, zdrowa i pożywna Pascha Wielkanocna.
Wielkanoc, jak każde święta, większości kojarzą się z obżarstwem, a po nim z wyrzutami sumienia. Ale czy faktycznie musi tak być? W tym roku nie smaruj jajek toną majonezu i nie popychaj tego wszystkiego niezwykle kalorycznym sernikiem! Przecież można cieszyć się ze świąt nie mając poczucia winy!
W tym roku zaserwuj na rodzinnym stole coś innego niż tradycyjny: tuczący i tłusty sernik. Zamiast tego poniżej znajdziesz przepis na Paschę Wielkanocną.
Jest to deser pochodzenia rosyjskiego zrobiony z twarogu. Można go porównać z sernikiem na zimno. Tradycyjna wersja tak samo nasz polski sernik, zawiera biały cukier, masło oraz mąkę. U mnie tego nie znajdziesz. Użyłam twarogu zapewniającego porządną porcję białka, żółtka pełne aminokwasów i oleju kokosowego jako zdrowego tłuszczu i zamienniku masła. Reszta to bakalie pełne witamin i błonnika. Dodatek rumu jest jak wisienka na torcie! Czysta finezja 😉
Składniki:
1kg twarogu półtłustego
5 ugotowanych na twardo żółtek
150g oleju kokosowego
ziarenka z laski wanilii
300g mieszanki ulubionych orzechów
100g posiekanych suszonych moreli
50g suszonej żurawiny
20g skórki pomarańczowej
30ml rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
Naturalny słodzik do smaku: Ksylitol, Stewia lub Erytrytol…/ewentualnie
cukier
Wykonanie:
Twaróg zmielić 2 lub 3 krotnie. Ugotowane żółtka ubijać z olejem kokosowym na puszystą i gładką masę. Do twarogu dodać masę jajeczną, wanilię, wszystkie bakalie, rum lub aromat oraz posłodzić według preferencji. Wszystko krótko zmiksować mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Przygotować sito o drobnych oczkach, wyłożyć na nie ręczniczek kuchenny i na tak przygotowane wyłożyć masę. Mocno uklepać łyżką by pozbyć się nadmiaru powietrza. Górę paschy owinąć wystającym zza sita ręczniczkiem, przykryć talerzykiem. Na talerzyk położyć karton mleka lub inny ciężki produkt i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdjąć ręczniczek z paschy i udekorować.
Fot. M. Adamczewska.
simonsays
Posted at 21:41h, 27 marcaAkurat na Wielkanoc! Co prawda nie robiłem tego sam, ale bylo bardzo dobre!!
Zdjęcie:
Anxiunamun
Posted at 16:13h, 16 kwietniaMożna inny olej niż kokosowy?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:08h, 19 kwietniaNiezbyt, olej kokosowy jest tu kluczowy, bo ma stałą postać gdy zastygnie 🙂
MARTYNA
Posted at 12:09h, 23 marcaCo to znaczy ugotować żółtka? Jak jako na twardo czy w inny sposób?