Naturalne malinowe lody na maślance.

Maliny to jedne z moich ulubionych owoców. Soczyste, aromatyczne, słodkie i o przepięknym kolorze. Na dodatek są wardzo zdrowe bowiem uznawane za bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych – przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Maliny posiadają również właściwości, które pomogą nam zadbać o naszą odporność na jesień.

20150830_161243

Wrzesień, czyli koniec lata jest okresem gdy maliny są przepyszne, dostępne na prawie każdym straganie lub na ulicznych stoiskach. Dodatkowo ich cena, bo około 5zł za koszyczek bardziej zachęca do zakupu. Mimo iż lato się powoli kończy, a temperatura spada, warto się jeszcze trochę nacieszyć tą porą roku. Ja dzisiaj proponuje lody przygotowane na bazie maślanki. Jest to przepis przeznaczony dla osób, które posiadają maszynkę do lodów, ale i bez niej można je wykonać. Niestety wtedy nasz deser nie będzie tak puszysty, delikatny i kremowy, ale w smaku niemniej smaczny 😉

20150830_161405

Pomysł na wykorzystanie maślanki zrodził się gdy spróbowałam podobnych lodów na poznańskim Starym Rynku lecz w wersji truskawkowej. Byłam pod wielkim wrażeniem ich lekkości i orzeźwienia jakie dają. Ma się ochotę jeść gałkę za gałką. Oczywiście jestem przekonana ze tamte lody miały w sobie sporo kremówki, której ja staram się unikać, tak wiec w moim przepisie zastąpiłam ją niesłodzonym zagęszczonym mlekiem (zawartość tłuszczu 4% a nie 36%)- w moim mniemaniu bardziej dietetyczna opcja.

20150830_161358

Pierwszy raz robiłam lody na maślance i mleku zagęszczonym i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Lody były w smaku takie jak chciałam, konsystencji tez nie miałam nic do zarzucenia. Lody bardzo lekkie, świeże, letnie i orzeźwiające. Te magiczne gałki maja delikatny smak malin, a wszystko dopełnia słodycz miodu. Mimo braku dodatku kremówki, są nadal kremowe i delikatne. Jeśli posiadacie maszynkę do robienia lodów, bardzo zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

20150830_161343

Składniki:
300g maślanki naturalnej
500g mleka zagęszczonego niesłodzonego (o obniżonej zawartości tłuszczu 4%)
150g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
150g miodu
250g malin
2 żółtka (wcześniej należy sparzyć skorupki)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza żółtkami dokładnie zmiksować i wstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubić lodową mieszankę nasadkami do ubijania białek, jednocześnie dodając żółtka oddzielone z 2 sparzonych jajek.
W ten sposób schłodzona i ubita masa jest gotowa do użycia w maszynce do lodów – postępuj dalej według wskazówek producenta. Po zrobieniu lodów przez maszynkę, ubij je nasadką do ubijania jajek, przelej do plastikowego pojemnika i umieść w zamrażalniku na minimum 3 godziny.

20150830_161248

Jeśli nie masz maszynki: gotową kremową masę przelej do płaskiego pojemnika i włóż do zamrażarki. Po godzinie wyjmij masę i ponownie zblenduj lub zmiksuj nasadką do ubijania białek. Dzięki temu zabiegowi lody będą bardziej puszyste i lekkie. Będzie mniej czuć kryształki lodu. Powtórz ten proces około 4 razy co godzinę.
Po ostatnim zmiksowaniu zostaw lody w zamrażalniku na około 3 godziny. Po tym czasie będą całkowicie zmrożone. Oczywiście możesz pominąć proces wyjmowania lodów i ponownego blendowania, ale możesz wtedy uzyskać „twardy blok”. Przed podaniem lodów wyjmij je za 10/15 minut z zamrażarki by trochę się ociepliły i by było możliwe formowanie kulek.

20150830_161155

8 komentarzy
  • Kinga Kornacka
    Posted at 11:16h, 09 września Odpowiedz

    W takich momentach bardzo zazdroszczę sprzętu. Bez maszynki to już niestety nie to samo. Choć w smaku niewątpliwie dobre w obu wersjach 😉

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 11:51h, 09 września Odpowiedz

      Ja do tego lata też zazdrościlam maszynki, aż w końcu kupiłam i nie żałuję. Moja sprawuje się świetnie i mogę mieć zdrowe lody wtedy, kiedy tylko zapragnę. WARTO!

      • Kinga Kornacka
        Posted at 12:57h, 09 września Odpowiedz

        Też mnie kusiło, ale uznałam, że czas przed przeprowadzką na pewno nie jest dobrym momentem ;p

        • Karolina Gawrońska
          Posted at 14:10h, 09 września Odpowiedz

          No tak 😉 Moja kosztowala jedynie 60 zl 😉

          • Kinga Kornacka
            Posted at 14:14h, 09 września

            A dużo miejsca zajmuje? Gdzie ją kupowałaś? Może w następnym sezonie się zdecyduję jak już 😉

          • Karolina Gawrońska
            Posted at 14:26h, 09 września

            Kupowalam w Lidlu podczas akcji tematycznej. Nie chcialam inwestowac w droga maszynke bo nie wiedzialam czy robienie lodow mi sie spodoba 😉 Nie mojej maszynce nic zarzucic i jestem bardzo zadowolona. 30 minut i lody gotowe! Nie zajmuje tez bardzo duzo miejsca. Trzymam ja w kartonie w szafie i wyjmuje gdy mam ochote zrobic lody 😉

          • Kinga Kornacka
            Posted at 16:48h, 09 września

            Jak już to myślałam właśnie o Lidlowskiej w sumie. Ale zobaczymy czy będę miała miejsce w nowym lokum, no i czy też do następnego sezonu szał nie zelżeje. Dzięki za odpowiedź 😉

  • Pingback:JAK PRZEJŚĆ NA WEGANIZM? - Chias
    Posted at 16:43h, 16 października Odpowiedz

    […] Jest to niezwykle istotny punkt. Produkty roślinne z reguły są mniej kaloryczne niż zwierzęce. Dlatego warto jest zadbać o to, by jeść wystarczająco dużo by zapewnić organizmowi niezbędną ilość kalorii do prawidłowego funkcjonowania. Czasami osoby przechodzące na weganizm mogą na początku nie czuć pełni sił i witalności. Może to być spowodowane detoksem, aczkolwiek często jest to skutkiem zbyt małej ilości spożywanych kalorii. Będziesz musiał się przyzwyczaić, że objętość Twojego talerza będzie większa i ilość jedzenia powinna być większa, by zaspokoić organizm w potrzebne wartości odżywcze i kalorie, niż będąc na diecie tradycyjnej. Źródło: https://karolinagawronska.pl/domowe-lody-malinowe/ […]

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE