Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burger
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 4 burgery
 
Składniki
burgery
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400g (240g po odsączeniu)
  • ½ puszki kukurydzy 420g (około 180g po odsączeniu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok 45g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tabasco
  • pieprz
majonez z tofu
  • 1 kostka 180g miękkiego tofu*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty białego pieprzu**
  • 1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie)
dodatkowo
  • 4 bułki grahamki
  • kilka liści sałaty
  • kiełki
  • bakłażan
  • hummus
  • awokado
Wykonanie
burgery
  1. Wszystkie składniki na burgery, poza kukurydzą, umieść w misie blendera i zblenduj na klejącą masę. Powstała papka powinna być dość zwarta i zwięzła. Nie blenduj jednak za długo, by nie była zbyt gładka. Ja lubię, gdy są jeszcze widoczne i wyczuwalne kawałki niezblendowanej ciecierzycy, by mieć do gryźć. Do takiej masy dodaj kukurydzę i wymieszaj łyżką by była równomiernie rozprowadzona. Uformuj 4 kotlety i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju, po kilka minut z każdej strony, aż burgery mocno się spieką. Możesz również upiec je w piekarniku temperatura 200C, po 15 minut z każdej strony).
majonez z tofu
  1. Podążaj za TYM PRZEPISEM
dodatkowo
  1. Bakłażana pokrój na kilkucentymetrowe plastry, dopraw je solą i pieprzem i zgrilluj na patelni grillowej, aż będzie miękki i delikatny. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na plasterki.
Złożenie burgera w całość.
  1. Bułki przekrój na pół i włóż do piekarnika na kilka minut by się lekko spiekły, lub podgrzej na patelni. Na dolnej części bułki rozsmaruj grubą warstwę hummusu, a na to sałatę, plastry awokado i kiełki, . Następnie połóż burgera, grillowanego bakłażana i polej dużą ilością majonezu z tofu. Przykryj górną częścią bułki i smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at https://karolinagawronska.pl/weganski-burger-z-ciecierzycy/