Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców z kremem jogurtowym i malinami.

Ostatnio jestem zafascynowana kaszą jaglaną. Jem ją codziennie rano na śniadanie, w postaci ugotowanej ze startym jabłkiem, masłem
orzechowym i świeżym imbirem lub cynamonem. Kasza jaglana jest uważana za królową kasz, gdyż jest niezwykle zdrowa i jako jedyna ma właściwości odkwaszające organizm. Ta cecha jest bardzo ceniona, ponieważ osoby posiadające dużo białka w diecie, są bardziej podatne na zakwaszenie organizmu. Kasza jaglana jest również niezastąpiona w okresie jesiennym, bowiem poprawia naszą odporność! Zachęcam do głębszej lektury dotyczącej tego produktu!

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!

Ale dziś nie chciałam pisać o moim śniadaniowym must-have, lecz o super zdrowym, super energetycznym, super pożywnym i jeszcze smaczniejszym puddingiem czekoladowym! Jest kremowy w konsystencji dzięki ugotowanym z kaszą orzechom nerkowca.

Ten deser daje porządnego kopa energetycznego. Posłodziłam go syropem z agawy, który jest produktem w 100% naturalnym, posiadającym niższy indeks glikemiczny niż biały cukier. Nie musimy się, więc obawiać o nagły wzrost poziomy cukru we krwi, a co za tym idzie poziomem insuliny. Musicie też przyznać, że wygląda bardzo efektownie. Na tyle ładnie i elegancko, że serwowałam ten budyń na 60-tce mojego taty J Wszystkim smakowało i jakież znowu zaskoczenie, gdy okazało się, że Karolina robi pyszne rzeczy z „dziwnych produktów”. Te „dziwne produkty” to prawdziwe super-foods, a poniżej jego części składowe.

 

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!

Składniki na pudding (ok. 14 porcji):

100g kaszy jaglanej

200g orzechów nerkowca

200g suszonych daktyli bez pestek

 2 szczypty soli

100g banana / 1 średni banan

7 łyżek kakao

4,5 szklanki wrzącej wody

20g syropu z agawy

 

Składniki na krem jogurtowy:

 

4 jogurty greckie (4x400g, 9% tłuszczu)

80g syropu z agawy

Ziarenka z laski wanilii

 
Składniki na sos malinowy:
 

Ok. 650g świeżych lub mrożonych malin

Opcjonalnie syrop z agawy do smaku, gdy maliny będą za
kwaśne

 

Wartość energetyczna 1 z 14 deserów:

308kcal

7,6g białka

28g węglowodanów

17g tłuszczu (z orzechów i jogurtu – dobre tłuszcze, niezbędne do wchłaniania witamin!)

 

Przygotowanie:

Ten cudowny i zdrowy pudding zaczniemy przygotowywać od
kremu jogurtowego. Jest to ten sam krem, który wykorzystałam w torcie z
batatów. Niskotłuszczowy (w porównaniu do kremówki czy mascarpone), lekki,
kremowy i delikatny. Pełen dobrej jakości białka i wapnia.

Musimy zacząć robić go dzień wcześniej. Przygotuj sito z
małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak
przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i
odstaw do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin). Po nocy jogurt będzie
odsączony z serwatki, która znajdzie się w misce. Wytrąci się w ten sposób
około 400 ml serwatki (około ¼ masy jogurtu).

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!
 

Następnego dnia po kremie robimy pudding. Kaszę umieść w
suchym garnuszku i praż przez chwile aż zacznie się wydobywać orzechowy aromat.
Następnie wypłucz kaszę w zimnej wodzie. Te dwa zabiegi sprawia ze nasza kasza
nie będzie miała posmaku goryczki.

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!Do garnuszka wrzuć wypłukaną kaszę, orzechy nerkowca,
pokrojone na Male kawałki daktyle, oraz sol. Następnie wlej 4,5 szklanki wrzątku
i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut aż kasza będzie bardzo miękka, a
daktyle zaczną się rozpadać. Okazjonalnie przemieszaj miksturę.

 

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!

 

Podczas gdy kasza się gotuje, umieść maliny w garnuszku i
gotuj na małym ogniu aż woda wyparuje i sos będzie gęsty. Możesz je posłodzić,
jeśli nie są słodkie.

 Gdy kasza się
ugotuje, odstaw na bok i gdy trochę przestygnie, zmiksuj zawartość garnuszka na
gładka masę. Następnie dodaj banana, kakao, i syrop z agawy. Ponownie zblenduj aż
pudding będzie gładki i kremowy. Schłódź pudding a następnie wstaw do lodówki
na około 30 minut by ciepło puddingu nie wpłynęło na konsystencje kremu. Tak
samo ostudź sos malinowy.

 

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!

Gdy wszystkie składniki są ostudzone, Nałóż do pucharków
czekoladowy pudding. Wyjmij odsączony jogurt grecki, dodaj do niego ziarenka
wydobyte z jednej laski wanilii, syrop z agawy i ubij krótko aż krem będzie puszysty.
Następnie nałóż krem na masę czekoladową. Górę deseru uwieńcz sosem malinowym.
Deser jest najlepszy, gdy jest mocno schłodzony w lodówce, czyli około po 3
godzinach.

 

Smacznego!

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej i nerkowców, z kremem jogurtowym i sosem malinowym. / Jaglany budyń!
 
No Comments

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE