Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

Karmelowo – nerkowcowo – czekoladowe ciasto bez pieczenia – najlepsze wegańskie ciasto

Zobacz na filmie jak je wykonać:

 

 

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

 

4.6 from 7 reviews
Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe wegańskie ciasto bez pieczenia
 
Składniki
Spód ciasta:
  • 150g daktyli
  • 50g oleju kokosowego
  • 30g kakao
  • 20ml mleka roślinnego
  • 50g syropu z agawy
  • 100g mąki owsianej
  • szczypta soli
Warstwa karmelowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • ksylitol 100g
  • syrop z agawy 50g
  • olej kokosowy 50g
  • masło orzechowe 150g (polecam masło 100% firmy Primavika?
  • szczypta soli
Masa z nerkowców:
  • 200g namoczonych przez noc nerkowców
  • 125g syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub klika kropel olejku waniliowego)
  • 25g oleju kokosowego
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g oleju kokosowego
Wykonanie
Spód:
  1. Wszystkie składniki na spód zblenduj przy pomocy blendera na klejącą masę. Następnie wyłóż formę (21 x 21cm) papierem do pieczenia i wylep formę ciastem. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj karmel.
Warstwa karmelowa:
  1. Wszystkie składniki na masę karmelową (poza masłem orzechowym) umieść w małym garnuszku, rozpuść, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut, w międzyczasie mieszając by masa się nie przypaliła i nie przywierała. Po tym czasie, gdy będzie gęsta i ciemniejsza, zdejmij z gazu i dodaj masło orzechowe. Energicznie i dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj masę z nerkowców.
Masa z nerkowców:
  1. Wszystkie składniki zblenduj na kremową i jednolitą masę i wylej na masę karmelową. Umieść w lodówce.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj stopiony olej kokosowy. Energicznie wymieszaj, a następnie wylej na masę z nerkowców.
Ważne:
  1. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki na całą noc, lub minimum 8 godzin by stężało. Jest to niezbędne, by jego konsystencja była odpowiednia.

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

38 komentarzy
  • Yone
    Posted at 14:38h, 08 grudnia Odpowiedz

    Melduję,że mleko kokosowe z Biedry,które stało w lodówce nie mniej niż tydzień,nie nadaje się do tego ciacha. Kompletnie inaczej zachowało się od każdego innego puszkowanego mleka które testowalam i nie ma wyraznego podziału na cześć stałą i płynną.Jadę z tym badziewiem dalej i karmel przez to rzadkawy.Jednak ciasto wygląda tak kusząco,że najwyżej karmelem poleje masę z nerkowcow

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:32h, 10 grudnia Odpowiedz

      Niestety doszły mnie słuchy, że właśnie to mleko z Biedronki nie tężeje. Dziękuję za przestrogę!

  • yone
    Posted at 12:59h, 09 grudnia Odpowiedz

    Potwierdzam-ciasto jest genialne! Chyba najlepsze z wegańskich jakie jadłam w swoim wegańskim żywocie:). Nie polecam jedynie mleka kokosowego z Biedry, bo słabo się oddzielają warstwy: płynna i stała (mimo długiego przechowywania w lodówce).

  • Aneta
    Posted at 18:04h, 10 grudnia Odpowiedz

    Czy suszone daktyle będą dobre do tego ciacha?

  • yone
    Posted at 23:01h, 11 grudnia Odpowiedz

    Aneta – ja do masy nerkowcowej dodałam zamiast syropu z agawy namoczone, zblednowane daktyle.
    Karmel mimo słabego mleka wyszedł bez problemu. Ciasto genialne! W mojej opinii najlepsze wegańskie jakie do tej pory jadłam:). Słodkie, jak przystało na karmel, ale bogate w smaki i ciężko poprzestać na jego jedzeniu…

  • Patrycja
    Posted at 12:00h, 22 grudnia Odpowiedz

    Czy można zastąpić mąkę owsianą orkiszową? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:19h, 24 lutego Odpowiedz

      Jest to ciasto bez pieczenia, więc podczas zastąpienia mąki owsianej orkiszową może być wyczuwalny “surowy” posmak. Polecam mimo wszystko owies.

  • Kasia
    Posted at 14:20h, 22 grudnia Odpowiedz

    Zrobilam i nie wiem co poszło nie tak bo warstwa z karmelem wyszła totalnie płynna mimo że gotowałam nawet dłużej niż trzeba i było wyraźnie geste, ratowalam maką kokosową czy coś z tego bedzie?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:18h, 24 lutego Odpowiedz

      Nie mam pojęcia co się mogło stać. Udało się uratować? 😉

  • Monika
    Posted at 17:53h, 21 lutego Odpowiedz

    Karolina w jakim sklepie kupujesz laski wanilii?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:51h, 23 lutego Odpowiedz

      W Tesco/Piotrze i Pawle lub innych dużych marketach. Polecam również zajrzeć do wyspecjalizowanych sklepów z przyprawami 😉

  • Marta
    Posted at 14:17h, 13 marca Odpowiedz

    Polecam ❤

    Zdjęcie:

    • Natalia
      Posted at 14:45h, 29 marca Odpowiedz

      Czy robiłaś z ilości opisanej w tym przepisie, czy zwiększyłaś ją?

  • ania
    Posted at 16:25h, 25 marca Odpowiedz

    czy suszone daktyle na spód ciasta namoczyć przed blendowaniem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:00h, 25 marca Odpowiedz

      Jeśli podejrzewasz, że Twój blender może sobie nie poradzić, wtedy możesz namoczyć, ale możliwe, że będziesz musiała dodać więcej mąki owsianej by spód był zwarty 😉

  • Kasia
    Posted at 07:35h, 27 marca Odpowiedz

    Czym w tym przepisie można zastąpić masło z orzechów ziemnych?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:36h, 27 marca Odpowiedz

      Innym dowolnym masłem z innych orzechów 😉 Migdałowe będzie super.

  • Ania
    Posted at 17:50h, 22 kwietnia Odpowiedz

    Czy do tego ciasta zamiast powyższego spodu można wykonać spód z kruchego ciasta pieczonego?:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:33h, 26 kwietnia Odpowiedz

      Jasne że tak 🙂

  • Różanecznik
    Posted at 21:16h, 25 czerwca Odpowiedz

    Trochę zmodyfikowałam przepis dając słonecznik zamiast płatków i słodziłam tylko daktylami. Ciasto smakowało nawet nie wege rodzinie.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:06h, 20 września Odpowiedz

      Cudownie! Bardzo się cieszę 🙂

  • Julia
    Posted at 15:15h, 19 lipca Odpowiedz

    A mąka owsiana może być bezglutenowa?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:03h, 20 września Odpowiedz

      Tak, może 😉

  • Julia
    Posted at 10:21h, 20 lipca Odpowiedz

    można użyć mąki bezglutenoewj?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:03h, 20 września Odpowiedz

      Normalną bezglutenową nie. Ale owsianą bezglutenową tak 😉 Musi być owsiana bo się klei.

  • Magda
    Posted at 14:47h, 08 października Odpowiedz

    Ciasto jest fantastyczne, robiłam już dwukrotnie, cztery pokolenia mojej rodziny – zachwycone.
    Za każdym razem miałam jednak problem z jedną warstwą: nie robi mi się karmel. Gotuję nawet dłużej, niż w przepisie, kupuję dobre składniki (mleczko kokosowe ma warstwę twardą i płynną) i dalej nic. Czy ktoś z podobnym problemem się z nim uporał? Z góry dzięki za pomoc!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:25h, 24 października Odpowiedz

      Wow! Dziękuję bardzo bardzo bardzo! <3 U mnie robi się karmel. Może spróbuj kupić składniki innych firm? 🙂

  • Sylwia
    Posted at 08:51h, 14 grudnia Odpowiedz

    Karolina, a pamiętasz może jakiej firmy mleka kokosowego Ty używałaś? 🙂

  • Marta
    Posted at 12:10h, 17 sierpnia Odpowiedz

    Wlasnie sie zabralam za zrobienie tego cudnie wygladajacego ciasta. Jestem na pierwszym etapie i karmel wygladal cudnie, do momentu az zdjelam z ognia i dodalam maslo z migdalow.:( Dodalam maslo z migdalow (100%) naturalne no i niestety z mojej masy zrobila sie karmelowo-migdalowa woda:( gdzies popelnilam blad …moze inne maslo sie nie nadaje? Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:31h, 29 listopada Odpowiedz

      Następnym razem gdy tak się stanie, proszę odczekać aż masa się trochę ochłodzi o wtedy dodać masło. Jeśli i tak olej się wytrąci, proszę schłodzić wszystko i gdy olej ponownie zastygnie to wtedy wszystko zblendować lub lekko podgrzewać i energicznie mieszać do połączenia 🙂 Masa gdy się zważy nadal jest dobra, trzeba tylko ją ponownie dobrze rozmieszać 🙂

  • AGATA KULAWIAK
    Posted at 19:03h, 26 grudnia Odpowiedz

    Bardzo dziekuje za przepis ciasto wyszlo przepyszne . .Mialam broblem z mlekiem kokosowym bylo za rzadkie ale gotowalam mase dluzej na wolnym ogniu I sama zgestniala .Wszystkim bardzo smakowalo !!!!!!!!!!!!

  • Asia
    Posted at 20:12h, 12 stycznia Odpowiedz

    Dzięki za fantastyczny przepis! Wychodzi za pierwszym razem, jest obłędne! Ja zamiast czekolady na górę posypałam płatkami migdałowymi i mieloną liofilizowaną żurawiną. Polecam spróbować 🙂

  • Asia
    Posted at 20:13h, 12 stycznia Odpowiedz

    Dzięki za fantastyczny przepis! Wychodzi za pierwszym razem, jest obłędne! Ja zamiast czekolady na górę posypałam płatkami migdałowymi i mieloną liofilizowaną żurawiną. Polecam wszystkim spróbować 🙂

  • Magdalena Mikołajczak
    Posted at 21:19h, 24 sierpnia Odpowiedz

    Przepyszne!! Zrobiłam, spróbowałam, pokocham! 🤩🤩 Goście chcieli przepis!

    Zdjęcie:

  • Marcelina
    Posted at 15:29h, 04 marca Odpowiedz

    Niestety nie przypadło mi do gustu i jak dla mnie nie jest warte zachodu, chyba że ktoś lubi baaaardzo słodkie ciasta. Ja mimo tego, że nie dodałam słodziku do spodu to i tak jest za słodkie. W reszcie bałam się zmieniać proporcje, więc dałam tyle ile w przepisie. U mnie wszystko wyszło, chociaż bałam się że karmel się nie zetnie, ale udało się.

  • Małgorzata
    Posted at 19:08h, 11 lipca Odpowiedz

    Niestety karmel ki sie zważył i wyszedł za rzadki 🙁 dałam jako warstwa wierzchnia, jest w zamrażalniku , zobaczymy co z tego bedzie

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE