
06 Gru Karmelowo – nerkowcowo – czekoladowe ciasto bez pieczenia – najlepsze wegańskie ciasto
Zobacz na filmie jak je wykonać:
Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe wegańskie ciasto bez pieczenia
Składniki
Spód ciasta:
- 150g daktyli
- 50g oleju kokosowego
- 30g kakao
- 20ml mleka roślinnego
- 50g syropu z agawy
- 100g mąki owsianej
- szczypta soli
Warstwa karmelowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- ksylitol 100g
- syrop z agawy 50g
- olej kokosowy 50g
- masło orzechowe 150g (polecam masło 100% firmy Primavika?
- szczypta soli
Masa z nerkowców:
- 200g namoczonych przez noc nerkowców
- 125g syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub klika kropel olejku waniliowego)
- 25g oleju kokosowego
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g oleju kokosowego
Wykonanie
Spód:
- Wszystkie składniki na spód zblenduj przy pomocy blendera na klejącą masę. Następnie wyłóż formę (21 x 21cm) papierem do pieczenia i wylep formę ciastem. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj karmel.
Warstwa karmelowa:
- Wszystkie składniki na masę karmelową (poza masłem orzechowym) umieść w małym garnuszku, rozpuść, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut, w międzyczasie mieszając by masa się nie przypaliła i nie przywierała. Po tym czasie, gdy będzie gęsta i ciemniejsza, zdejmij z gazu i dodaj masło orzechowe. Energicznie i dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj masę z nerkowców.
Masa z nerkowców:
- Wszystkie składniki zblenduj na kremową i jednolitą masę i wylej na masę karmelową. Umieść w lodówce.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj stopiony olej kokosowy. Energicznie wymieszaj, a następnie wylej na masę z nerkowców.
Ważne:
- Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki na całą noc, lub minimum 8 godzin by stężało. Jest to niezbędne, by jego konsystencja była odpowiednia.

Yone
Posted at 14:38h, 08 grudniaMelduję,że mleko kokosowe z Biedry,które stało w lodówce nie mniej niż tydzień,nie nadaje się do tego ciacha. Kompletnie inaczej zachowało się od każdego innego puszkowanego mleka które testowalam i nie ma wyraznego podziału na cześć stałą i płynną.Jadę z tym badziewiem dalej i karmel przez to rzadkawy.Jednak ciasto wygląda tak kusząco,że najwyżej karmelem poleje masę z nerkowcow
Karolina Gawrońska
Posted at 10:32h, 10 grudniaNiestety doszły mnie słuchy, że właśnie to mleko z Biedronki nie tężeje. Dziękuję za przestrogę!
yone
Posted at 12:59h, 09 grudniaPotwierdzam-ciasto jest genialne! Chyba najlepsze z wegańskich jakie jadłam w swoim wegańskim żywocie:). Nie polecam jedynie mleka kokosowego z Biedry, bo słabo się oddzielają warstwy: płynna i stała (mimo długiego przechowywania w lodówce).
Aneta
Posted at 18:04h, 10 grudniaCzy suszone daktyle będą dobre do tego ciacha?
yone
Posted at 23:01h, 11 grudniaAneta – ja do masy nerkowcowej dodałam zamiast syropu z agawy namoczone, zblednowane daktyle.
Karmel mimo słabego mleka wyszedł bez problemu. Ciasto genialne! W mojej opinii najlepsze wegańskie jakie do tej pory jadłam:). Słodkie, jak przystało na karmel, ale bogate w smaki i ciężko poprzestać na jego jedzeniu…
Patrycja
Posted at 12:00h, 22 grudniaCzy można zastąpić mąkę owsianą orkiszową? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 12:19h, 24 lutegoJest to ciasto bez pieczenia, więc podczas zastąpienia mąki owsianej orkiszową może być wyczuwalny “surowy” posmak. Polecam mimo wszystko owies.
Kasia
Posted at 14:20h, 22 grudniaZrobilam i nie wiem co poszło nie tak bo warstwa z karmelem wyszła totalnie płynna mimo że gotowałam nawet dłużej niż trzeba i było wyraźnie geste, ratowalam maką kokosową czy coś z tego bedzie?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:18h, 24 lutegoNie mam pojęcia co się mogło stać. Udało się uratować? 😉
Monika
Posted at 17:53h, 21 lutegoKarolina w jakim sklepie kupujesz laski wanilii?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:51h, 23 lutegoW Tesco/Piotrze i Pawle lub innych dużych marketach. Polecam również zajrzeć do wyspecjalizowanych sklepów z przyprawami 😉
Marta
Posted at 14:17h, 13 marcaPolecam ❤
Zdjęcie:
Natalia
Posted at 14:45h, 29 marcaCzy robiłaś z ilości opisanej w tym przepisie, czy zwiększyłaś ją?
ania
Posted at 16:25h, 25 marcaczy suszone daktyle na spód ciasta namoczyć przed blendowaniem?
Karolina Gawrońska
Posted at 19:00h, 25 marcaJeśli podejrzewasz, że Twój blender może sobie nie poradzić, wtedy możesz namoczyć, ale możliwe, że będziesz musiała dodać więcej mąki owsianej by spód był zwarty 😉
Kasia
Posted at 07:35h, 27 marcaCzym w tym przepisie można zastąpić masło z orzechów ziemnych?
Karolina Gawrońska
Posted at 08:36h, 27 marcaInnym dowolnym masłem z innych orzechów 😉 Migdałowe będzie super.
Ania
Posted at 17:50h, 22 kwietniaCzy do tego ciasta zamiast powyższego spodu można wykonać spód z kruchego ciasta pieczonego?:)
Karolina Gawrońska
Posted at 21:33h, 26 kwietniaJasne że tak 🙂
Różanecznik
Posted at 21:16h, 25 czerwcaTrochę zmodyfikowałam przepis dając słonecznik zamiast płatków i słodziłam tylko daktylami. Ciasto smakowało nawet nie wege rodzinie.
Karolina Gawrońska
Posted at 01:06h, 20 wrześniaCudownie! Bardzo się cieszę 🙂
Julia
Posted at 15:15h, 19 lipcaA mąka owsiana może być bezglutenowa?
Karolina Gawrońska
Posted at 01:03h, 20 wrześniaTak, może 😉
Julia
Posted at 10:21h, 20 lipcamożna użyć mąki bezglutenoewj?
Karolina Gawrońska
Posted at 01:03h, 20 wrześniaNormalną bezglutenową nie. Ale owsianą bezglutenową tak 😉 Musi być owsiana bo się klei.
Magda
Posted at 14:47h, 08 październikaCiasto jest fantastyczne, robiłam już dwukrotnie, cztery pokolenia mojej rodziny – zachwycone.
Za każdym razem miałam jednak problem z jedną warstwą: nie robi mi się karmel. Gotuję nawet dłużej, niż w przepisie, kupuję dobre składniki (mleczko kokosowe ma warstwę twardą i płynną) i dalej nic. Czy ktoś z podobnym problemem się z nim uporał? Z góry dzięki za pomoc!
Karolina Gawrońska
Posted at 14:25h, 24 październikaWow! Dziękuję bardzo bardzo bardzo! <3 U mnie robi się karmel. Może spróbuj kupić składniki innych firm? 🙂
Sylwia
Posted at 08:51h, 14 grudniaKarolina, a pamiętasz może jakiej firmy mleka kokosowego Ty używałaś? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 11:26h, 22 grudniaSzczerze nie pamiętam 😉
Marta
Posted at 12:10h, 17 sierpniaWlasnie sie zabralam za zrobienie tego cudnie wygladajacego ciasta. Jestem na pierwszym etapie i karmel wygladal cudnie, do momentu az zdjelam z ognia i dodalam maslo z migdalow.:( Dodalam maslo z migdalow (100%) naturalne no i niestety z mojej masy zrobila sie karmelowo-migdalowa woda:( gdzies popelnilam blad …moze inne maslo sie nie nadaje? Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 10:31h, 29 listopadaNastępnym razem gdy tak się stanie, proszę odczekać aż masa się trochę ochłodzi o wtedy dodać masło. Jeśli i tak olej się wytrąci, proszę schłodzić wszystko i gdy olej ponownie zastygnie to wtedy wszystko zblendować lub lekko podgrzewać i energicznie mieszać do połączenia 🙂 Masa gdy się zważy nadal jest dobra, trzeba tylko ją ponownie dobrze rozmieszać 🙂
AGATA KULAWIAK
Posted at 19:03h, 26 grudniaBardzo dziekuje za przepis ciasto wyszlo przepyszne . .Mialam broblem z mlekiem kokosowym bylo za rzadkie ale gotowalam mase dluzej na wolnym ogniu I sama zgestniala .Wszystkim bardzo smakowalo !!!!!!!!!!!!
Karolina Gawrońska
Posted at 14:13h, 08 styczniaBardzo się cieszę 😉
Asia
Posted at 20:12h, 12 styczniaDzięki za fantastyczny przepis! Wychodzi za pierwszym razem, jest obłędne! Ja zamiast czekolady na górę posypałam płatkami migdałowymi i mieloną liofilizowaną żurawiną. Polecam spróbować 🙂
Asia
Posted at 20:13h, 12 styczniaDzięki za fantastyczny przepis! Wychodzi za pierwszym razem, jest obłędne! Ja zamiast czekolady na górę posypałam płatkami migdałowymi i mieloną liofilizowaną żurawiną. Polecam wszystkim spróbować 🙂
Magdalena Mikołajczak
Posted at 21:19h, 24 sierpniaPrzepyszne!! Zrobiłam, spróbowałam, pokocham! 🤩🤩 Goście chcieli przepis!
Zdjęcie:
Marcelina
Posted at 15:29h, 04 marcaNiestety nie przypadło mi do gustu i jak dla mnie nie jest warte zachodu, chyba że ktoś lubi baaaardzo słodkie ciasta. Ja mimo tego, że nie dodałam słodziku do spodu to i tak jest za słodkie. W reszcie bałam się zmieniać proporcje, więc dałam tyle ile w przepisie. U mnie wszystko wyszło, chociaż bałam się że karmel się nie zetnie, ale udało się.
Małgorzata
Posted at 19:08h, 11 lipcaNiestety karmel ki sie zważył i wyszedł za rzadki 🙁 dałam jako warstwa wierzchnia, jest w zamrażalniku , zobaczymy co z tego bedzie