Dietetyczny majonez z batatów i nerkowców.

Wielkanoc! Jeśli chodzi o jedzenie, co Wam się kojarzy z tym słowem? Żurek, biała kiełbasa, galart, sałatka jarzynowa, sernik, jajka… Moim pierwszym skojarzeniem najczęściej jest MAJONEZ. Bo czym jest Wielkanoc bez majonezu?

Majonez z batata i nerkowców

Nie ukrywam, majonez uzależnia i sprawia, że potrawy smakują pyszniej, a sałatka warzywna bez niego to nie sałatka. Prawda jest niestety smutna, zawiera on duże ilości tłuszczy nasyconych, lecz tych które nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Dodatkowo majonez może być sprawcą podwyższonego cholesterolu. Jednak wszytskie jego wady przyćmiewa jedna i główna zaleta – jest pyszny, co tu dużo mówić.

Majonez z batata i nerkowców

Czy więc da się zrobić własny, zdrowy i dietetyczny majonez pozbawiony chemicznych dodatków, konserwantów i nadprogramowego tłuszczu? DA SIĘ!

Przedstawiam Wam mój Wielkanocny hit! Smakiem bardzo przypomina oryginał, lekko kwaskowy, lecz nadal słodki, idealny i kremowy. Wykonałam go z ugotowanych na parze batatów, nerkowców oraz przypraw, dzięki którym mój majonez do złudzenia przypomina słoikowego brata. W tym miejscu chcę dodać, że o przygotowaniach należy pomyśleć dzień wcześniej, ponieważ należy moczyć nerkowce w wodzie przez całą noc. Są one wtedy miękkie i zdecydowanie łatwiej i szybciej się blendują dając nam kremowość. Mój majonez możecie dodać tam, gdzie zazwyczaj dodajecie tradycyjną wersję. Do sałatki jarzynowej, na kanapkę, na jajko, na wszystko! Bo taki majonez można jeść łyżeczkami, bez obaw! 🙂

Majonez z batata i nerkowców

Składniki (na 2 miseczki majonezu jak na zdjęciach):

  • 75g nerkowców
  • 1 mały batat (potrzebujemy 150g już ugotowanego ziemniaka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej, ja użyłam firmy PEGAZ, sprawdza się idealnie)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
 
Majonez z batata i nerkowców
Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia obieramy batata, kroimy na plasterki i gotujemy na parze lub w wodzie do momentu gdy będa bardzo miękkie (bataty można również ugotować dzień wcześniej).Wyjmujemy namoczone przez noc nerkowce z wody (nie wylewamy wody, w której je moczyliśmy), wsypujemy do miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Blendujemy na jednolitą papkę, przy okazji dodając wodę z nerkowców, aż do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Blendowanie zajmie Wam około 10 minut, zależy od mocy Waszego blendera/robota kuchennego. Miksujcie tak długo, aż majonez zacznie się robić kremowy. Doprawcie solą i pieprzem według uznania.
Gdy ten magiczny sos jest gotowy, połóżcie kleks na Wielkanocnym jajku, szynce, galarcie czy innej potrawie i zajadajcie się bez wyrzutów sumienia!
Życzę wesołych i pogodnych świąt wielkanocnych w gronie najbliższych :)

Majonez z batata i nerkowców

 

1 Comment
  • simonsays
    Posted at 21:05h, 27 marca Odpowiedz

    Dobra alternatywa do tradycyjnego majonezu!:)

    Zdjęcie:

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE