19 Gru Ekspresowe miękkie pierniczki bez mąki – bezglutenowe i zdrowe
To przepis, z którego jestem bardzo dumna. Miękkie i pyszne pierniczki bez białej mąki. Bezglutenowe i odpowiednie dla alergików. Nie potrzebujesz blendera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką. Jeśli przetestujesz, koniecznie zrób im zdjęcie i wstaw w komentarz poniżej.
PS. Próbowałam zamiast cukru pudru użyć erytrytol lub ksylitol, ale niestety efekt nie był taki sam i nie mnie satysfakcjonował. Dlatego proszę robić zmiany w przepisie na własną rękę 😉
Ekspresowe miękkie pierniczki bez mąki - bezglutenowe i zdrowe
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 150g mielonych migdałów
- 40g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru pudru
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g przyprawy do piernika
- ¼ łyżeczki soli
- odrobina ekstraktu waniliowego do smaku
- 40g syropu z agawy (lub klonowego, a najlepiej melasy)
- 30g stopionego oleju kokosowego
- 30ml zimnej wody
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką. Włożyć do lodówki aż masa zgęstnieje i będzie możliwe wykrawanie pierniczków. Rozwałkuj na papierze do pieczenia, by nie przywarło i wykrawaj pierniczki. Uwaga - ciasto jest bardzo delikatne. Następnie umieść je na blaszce na papierze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Jeśli chcesz, by pierniczki były:
MIĘKKIE - pieczemy około 8 minut
CHRUPIĄCE - pieczemy 10-12 minut
Gdy pierniczki będą upieczone, wyjmujemy z piekarnika blaszkę i czekamy aż całkowicie wystygną. Nie przenosimy pierniczków, gdy są gorące, by się nie porozwalały.
No Comments