Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

Kocham hummus ponad życie. Nie tylko za jego smak, który po prostu uwielbiam, ale również za jego liczne sposoby zastosowania oraz właściwości zdrowotne. Najlepszy hummus jaki jadłam w życiu skosztowałam podczas mojej podróży po Izraelu i Palestynie studiując w tym czasie w Turcji. Był to okres mojego życia, w którym bardzo dużo podróżowałam, odkrywałam wiele nowych smaków i miejsc. To właśnie z Izraela i Palestyny przywiozłam ze sobą ten przepis. To właśnie dlatego hummus zawsze przywołuje wiele niesamowitych chwil i przeżyć.

Zazwyczaj nie jem za dużo chleba, chyba że z własnego wypieku. Jeśli natomiast jem pieczywo, to najczęstszym dodatkiem do niego jest właśnie hummus. Nie przepadam za masłem więc ta cudowna pasta z tahini i ciecierzycy jest idealnym substytutem. Hummus smakuje równie wyśmienicie z krakersami, waflami lub na gorących tostach. Może również posłużyć jako dip w którym chętnie maczam cienko pokrojone warzywa. Takie przekąski są nie tylko zdrowe, sycące i pożywne, ale również dostarczają wielu ważnych dla Naszego organizmu składników pokarmowych.

 

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

 

Odmian hummusu jest multum, od wyboru do koloru. Można dodać suszone pomidory, liczne zioła, przyprawy i warzywa. Ja dziś mam dla Was propozycję, która jest uniwersalna, jest to przepis bazowy, który możesz urozmaicić jak tylko się Tobie podoba. Tą pastę najlepiej jest przygotować z własnoręcznie ugotowanej ciecierzycy – smak jest wtedy najlepszy. Ale jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz również użyć ciecierzycy konserwowej z puszki, hummus wyjdzie również całkiem nieźle. Należy jednak zaznaczyć, że poprawne ugotowanie ciecierzycy jest sprawą kluczową w tym przepisie o czym przeczytasz dalej.

Jeśli nie przekonuje Cię smak klasycznego, naturalnego hummusu, polecam dodać do przepisu ulubione przyprawy lub suszone pomidory (mój ulubiony dodatek), bo walory zdrowotne tej pasty, nie powinny pozostawiać cienia wątpliwości, że warto włączyć hummus do codziennej diety.

 

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

4.5 from 8 reviews
Klasyczny domowy hummus, najlepszy przepis z Izraela i Palestyny
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 250g suchej ciecierzycy (lub około 500g konserwowej po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 75-100ml zimnej wody
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej zalej suchą ciecierzycę zimną wodą, tak by wody było 2 razy więcej niż ciecierzycy, dosyp jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę z ciecierzycy, dokładnie przepłucz i zalej ponowie czystą wodą, ponownie by wody było 2 razy więcej jak ciecierzycy. Dosyp do ciecierzycy pozostałą 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. (Uwaga! Czas gotowania ciecierzycy zależy od wielkości ziaren, ale również od producenta, czas gotowania może więc wynosić 20-40 minut, należy co jakiś czas sprawdzać czy ziarna są wystarczająco ugotowane). Gdy ciecierzyca pod naporem palców zacznie się rozpadać, a jej środek stanie się kremowo-maślany i nie będzie "mączny", ciecierzyca jest gotowa. Zlej z niej wodę, dokładnie opłucz w zimnej i odcedź. Odcedzoną ugotowaną ciecierzycę umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami, poza zimną wodą. Blenduj aż uzyskasz gęstą i dość kremową masę. Następnie małą stróżką wlewaj zimną wodę, jednocześnie dalej blendując. Dolej tyle wody, aż konsystencja będzie wystarczająco dla Ciebie rzadka. Blenduj dalej aż uzyskasz idealnie kremowy hummus . Podawaj z ulubionym pieczywem, krakersami lub pokrojonymi warzywami. Smacznego 🙂

 

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

33 komentarze
  • Jakub
    Posted at 23:58h, 06 grudnia Odpowiedz

    “250g pasty sezamowej tahini” to na pewno takie proporcje?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:12h, 09 grudnia Odpowiedz

      Wszystko się zgadza Jakubie 🙂

  • Ania
    Posted at 22:13h, 19 lutego Odpowiedz

    <3

  • Natalia
    Posted at 14:05h, 10 sierpnia Odpowiedz

    Czy mozna go zamrozic? Jak dlugo mozna trzymac w lodowce?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:50h, 11 sierpnia Odpowiedz

      W lodówce do 4-5 dni. Jeśli chodzi o mrożenie, hummus może zmienić trochę konsystencję po rozmrożeniu, ale niekoniecznie. Wszystko zależy od Twoich składników. Smaku z pewnością nie zmieni 😉

  • Natalia
    Posted at 09:27h, 31 sierpnia Odpowiedz

    Dzieki za odp. Czy moge czyms zastapic ten kumin?

  • Agnieszka
    Posted at 11:29h, 25 listopada Odpowiedz

    Najlepszy hummus jaki robilam i jeden z lepszych jakie jadlam. Dziekuje!

  • Anna
    Posted at 21:09h, 25 lutego Odpowiedz

    Humus wysmienity!
    Mam pytanie do sałatki z batatow. Czym zastapic świeże figi?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:46h, 28 lutego Odpowiedz

      Dziękuję za wypróbowanie! 🙂 A jeśli chodzi o figi, mogą być suszone, ale wcześniej namoczone kilkanaście minut we wrzątku by były miękkie i delikatne.

  • Małgosia
    Posted at 22:53h, 25 sierpnia Odpowiedz

    Witam, zamierzam zrobić humus z podwójnej porcji, czy wtedy sody sypiemy dwie łyżeczki do namoczenia i dwie do gotowania?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:59h, 20 września Odpowiedz

      Tak, cały przepis należy podwoić 😉

  • Małgosia
    Posted at 11:00h, 09 września Odpowiedz

    A jeśli mam ciecierzycę w zalewie to też muszę ją namaczać dzień wcześniej?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:57h, 20 września Odpowiedz

      Nie, po prostu użyć. Ona jest ugotowana i gotowa do zblendowania 😉

  • hummusfan
    Posted at 09:31h, 16 października Odpowiedz

    Witam, a w jakim celu dodaje sie sodę oczyszczoną?

  • Ewelina
    Posted at 21:03h, 08 stycznia Odpowiedz

    Tahini musi mieć temperature pokojowa czy można użyć prosto z lodówki

  • Pingback:Dieta na cellulit - menu na 1 dzień - WibroterapiaWalka z cellulitem
    Posted at 08:30h, 31 maja Odpowiedz

    […] sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, kumin, szczyptę soli i pieprzu. Tutaj znajdziecie przepis na najlepszy hummus (przynajmniej wg. redakcji […]

  • Online
    Posted at 14:50h, 03 czerwca Odpowiedz

    Gdzie można kupić tą pastę z sezamy dobrej jakości?

  • Sylwia
    Posted at 11:25h, 23 czerwca Odpowiedz

    a można dorzucić sam sezam? bez konieczności robienia tahini?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:57h, 29 listopada Odpowiedz

      nie do końca 😉 Wtedy hummus straci zarówno na konsystencji ale też smaku.

  • Konieczyńska
    Posted at 15:42h, 11 września Odpowiedz

    To wole dluzej gotowac ciecierzyce i zrezygnowac z sody

  • Teresa
    Posted at 06:13h, 08 marca Odpowiedz

    Najlepszy humus jaki jadlam do tych naszych sklepowych to ten jest nie do porownania😉mialam watpliwosci bo proporcje inne niz w innych przepisach ale polecam i juz go nie wymienie napewno

  • Natalia Skowrońska
    Posted at 13:22h, 15 kwietnia Odpowiedz

    Najlepszy hummus jaki jadlam w życiu!!!!

  • Lil
    Posted at 13:10h, 25 kwietnia Odpowiedz

    Obrzydliwy. Chyba ci na głowę padło z ta ilością tahini. Przez ciebie zmarnowałam cały słoik tahini i 2 puszki ciecierzycy a hummus dalej jest przez to gorzki i nadaje się do kosza. Nie zabieraj się za rzeczy o których nie masz pojęcia

    • Natalia Skowrońska
      Posted at 11:21h, 05 czerwca Odpowiedz

      Witam. Ostatnio robiłam hummus zgodnie z przepisem i wyszedł przepyszny. Dzis zrobilam z pastą tahini innej marki i wyszedl gorzki, więc proszę nie odrzucać błotem autorki przepisu – wina leży po stronie tahini.

  • Anna
    Posted at 18:29h, 28 kwietnia Odpowiedz

    Hummus przepyszny, najlepszy jaki jadłam! A jaka konsystencja! Mniam, pychota!!! 🥰👏👍

  • Marcin
    Posted at 19:27h, 29 kwietnia Odpowiedz

    Ale tego tahini to chyba miało być 25 g a nie 250?

  • Joanna Węklar
    Posted at 13:43h, 16 maja Odpowiedz

    Najlepszy hummus jaki kiedykolwiek jadłam! Ciągle wracam do tego przpisu! Dziękuję

  • HeZi
    Posted at 15:58h, 15 lipca Odpowiedz

    W internecie jest mnóstwo przepisów na hummus, mniej lub bardziej do siebie podobnych, ale to dopiero właśnie ten przepis pozwolił mi w końcu na zrobienie hummusu, który smakuje tak, jak powinien – dzięki ! 🙂
    Wszystkim, ktorzy go będą robić po raz pierwszy, na początek polecam:
    – dać trochę mniej soli i potem ew. dosolić do smaku,
    – tak samo z sokiem z cytryny, ponieważ gdy będzie duża albo będzie miała dużo soku, to może wyjść za kwaśny,
    – i tak samo z pastą tahini, której ilość bardzo zależy od jej jakości i smaku (warto zacząć od kupnej, ale powinna być jasna lub bardzo jasno-kawowa/brązowa i nie gorzka (nie jakby trochę przypalona) w smaku. Na początek zdecydowanie polecam na wszelki wypadek dać jej nawet o połowę mniej niż w przepisie, a potem ew. po trochę dodawać, aż do uzyskania pożądanego smaku.
    – zacząć od ciecierzycy z puszki, albo naprawdę przyłożyć się do jej ugotowania, i gotować długo albo z sodą (inaczej można zajechać blender a i tak nie uzyska się gładkiej, kremowej konsystencji, tylko grudkowatą),
    – użyć dokładnie kuminu/kminu rzymskiego (oczywiście mielonego) – tylko on nada hummusowi właściwy smak i aromat,
    – wg mnie zamiast wody lepiej jest dodać albo płynu z puszki ciecierzycy albo oliwy. (ale to jak już komu bardziej pasuje).

    Tak czy inaczej to wg mnie zdecydowanie najlepszy przepis na hummus spośród całego mnóstwa innych umieszczonych w Internecie, a dodatkowo również najlepsze do stworzenia bazy dla hummusów z dodatkami (suszonych pomidorów, pieczonej papryki czy buraka), po ew. niewielkim zmniejszeniu ilości czosnku i kuminu.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE