Owsiane, orzechowe i szybkie ciastka z bakaliami, 10-minutowe!

Pragniesz czegoś słodkiego, lecz ciągle jesteś zabiegany/a? Żyjesz w ciągłym biegu : szkoła, uczelnia, praca, dzieci, dom i inne zainteresowania. Ostatnią rzeczą, która przychodzi tobie na myśl to rozgrzewanie piekarnika? Najszybciej by było po prostu pójść do sklepu po paczkę ciastek, batona, ptysia czy pączka. Po prostu nie masz czasu. Ale zastanów się jeszcze raz, czy na pewno go nie masz czy to tylko wymówka?

Owsiane, orzechowe i szybkie ciastka z bakaliami, 10-minutowe!

Jak się zastanowić, by kupić gotowe wypieki, musisz założyć buty, pójść do piekarni/sklepu, stać w kolejce do kasy i wrócić do domu. W nagrodę najprawdopodobniej zjesz tłuszcze trans i tonę białego cukru – wyrzuty sumienia jak w banku. Tak więc zrób dla siebie coś dobrego! Ile czasu spędzasz na Facebooku, przed telewizorem lub tracąc czas na głupoty? Moje ciasta wymagają 10 minut, bo nie liczę czasu pieczenia. Przecież nie stoisz przed piecem i nie patrzysz tępo jak wyrastają.

Owsiane, orzechowe i szybkie ciastka z bakaliami, 10-minutowe!

Przyznaje, że czasem moje przepisy wymagają zachodu. Lecz ten przepis wymaga jedynie włączenia piekarnika i wrzucenia wszystkich składników do miski. Daję Wam gotowy przepis z proporcjami, nie musicie nawet specjalnie myśleć. Ugnieć kulkę ze składników które zapewne masz w domu , a następnie dodaj bakalie i dodatki jakie masz obecnie pod ręką . Mogą to być suszone owoce, orzechy, nasiona czy pestki. Nieskończenie wiele możliwości!

Owsiane, orzechowe i szybkie ciastka z bakaliami, 10-minutowe!

Ten przepis na owsiano-orzechowe ciasteczka dedykuję wszystkim zarobionym i zapracowanym! 🙂

Składniki na 14 sporych ciastek:
100 g mielonych migdałów
100 g płatków owsianych
50 g mąki ryżowej
40 g oleju kokosowego stopionego
30 g otrębów owsianych
2 jajka z siemienia (2 łyżki mielonego siemienia + 6 łyżek wody, lub zwykłe jajka dla nie-wegan)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
Skórka otarta z jednej cytryny
Sok z połowy cytryny
Około 1,5 łyżki naturalnego słodzika w pudrze (ok 15 g, np stewii, UWAGA, każdy słodzik jest inny więc dajcie wg waszych preferencji)

+DODATKI (około 325G bakalii) :
100g suszonej żurawiny
100g orzechów włoskich
100g rodzynek
25 g pistacji

Wartości odżywcze dla 1 z 14 dużych ciastek:

228kcal
5,7g białka
21g węglowodanów
13,5g tłuszczu

Owsiane, orzechowe i szybkie ciastka z bakaliami, 10-minutowe!

Przygotowanie:

Jajko z siemienia : 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalej 6 łyżkami wody i odstaw na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 185C. Składniki na ciastka (bez dodatków) wrzuć do miski i ugnieć do połączenia, a następnie gdy składniki są połączone, dorzuć wszystkie dodatki: orzechy i bakalie. Formuj równej wielkości ciastka przy pomocy łyżki lub gałki do lodów,  połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz. Piecz 17 minut w temperaturze 185C. Po tym czasie mogą się Wam wydawać niedopieczone lecz zapewniam, że gdy ostygną, stwardnieją i staną się bardziej zwarte. Z wierzchu będą chrupiące, a w środku przyjemnie miękkie.

Owsiane, orzechowe i szybkie ciastka z bakaliami, 10-minutowe!

 

4 komentarze
  • MagdaG
    Posted at 19:23h, 14 kwietnia Odpowiedz

    Dzisiaj ze znajomą je zrobiłam. Wyszły pyszne 🙂 Dzięki karo za przepis!
    ciasteczka owsiane

  • MagdaG
    Posted at 19:23h, 14 kwietnia Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam je ze znajomą. Wyszły pyszne! Dzięki Karo za przepis 😉

  • simonsays
    Posted at 21:13h, 27 marca Odpowiedz

    Szybka i fajna przekąska!:)

    Zdjęcie:

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE