
15 Lip Makaron z pesto z awokado, ziołami i wegańskim parmezanem
Ten makaron to zdecydowanie jeden z moich ulubionych i najszybszych dań w leniwe gorące dni. Proste składniki, szybkie wykonanie i eksplozja smaku! Jego zdecydowaną zaletą jest fakt, że sos przygotujesz w blenderze jedynie miksując wszystkie składniki, a ugotowanie makaronu to nawet nie 10 minut. W gorące letnie dni takie przepisy to strzał w dziesiątkę. Makaron jest niezwykle kremowy, aromatyczny i lekko serowy dzięki dodatkowi płatków drożdżowych, które są tutaj kluczem do sukcesu. Wędzona papryka to również składnik, którego nie radziłabym pomijać, według mnie dodaje niezwykłego charakteru. Wraz z chili, czosnkiem, kolendrą, cytryną i cebulką to prawdziwa bomba! Będziesz zaskoczony, że z tak prostych składników które najprawdopodobniej masz w domu można przygotować coś tak zdrowego i fantastycznego!
Kremowy
Zdrowy
Pożywny
Sycący
Satysfakcjonujący
Szybki i prosty
Cudownie przepyszny
W przeciwieństwie do większości znanych owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że pomagają spalać tkankę tłuszczową, to jeszcze wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. To jednak nie jedyne zalety awokado. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna. Nic tylko jeść!
- 400g makaronu spaghetti (ja uwielbiam kukurydziany)
- 1 duże awokado
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kolendry (tylko listki, bez łodyg)
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- zielona cebulka (tylko zielone części)
- wegański parmezan z TEGO PRZEPISU (klik)
- pomidorki koktajlowe
- kolendra
- zielone części młodej cebulki
- Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu
- Wszystkie składniki na sos zblenduj w blenderze na gładki mus.
- Gorący makaron wymieszaj z sosem i posyp wegańskim parmezanem. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Eva
Posted at 22:09h, 13 październikaBył pyszny!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 00:05h, 17 październikaDziękuję za zdjęcie 🙂 Cieszę się, że smakowało!
Jagoda
Posted at 22:32h, 14 styczniaIle kcal może +/- zawierać jedna porcja?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:30h, 15 styczniaZależy ile zjesz makaronu i ile sosu 🙂 Cała porcja pesto z awokado to będzie około 300kcal, 1 łyżka wegańskiego parmezanu to około 60 kcal. A makaron łatwo można przeliczyć i ugotować tylko tylko ile się chce 🙂 Pesto wystarczy według mnie spokojnie na 3-4 porcje 🙂
orzechowelove
Posted at 19:25h, 08 marcaCzym można zastąpić płatki? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 13:44h, 09 marcaMożesz pominąć, aczkolwiek sos nie będzie miał lekko serowego aromatu 🙂
Iwona
Posted at 17:45h, 27 lutegoMakaronik pycha sort