Kokosowy tort Bounty ze szpinaku i ciecierzycy

Szpinak, ciecierzyca i kokos? To połączenie już chyba brzmi znajomo. Albowiem to właśnie z tych składników storzyłam moje jak dotąd najpopularniejsze ciasto na tym blogu : Kokosowe ciasto Bounty ze szpinaku i ciecierzycy. Zdrowe, dietetyczne i bezglutenowe (KLIK)

Tym razem jednak mam zaszczyt zaprezentować go w formie tortu!
Kokosowy tort Bounty ze szpinaku i ciecierzycy

Tortu wykwintnego, eleganckiego i zaskakującego. Idealnego na zbliżającą się Wielkanoc. Modyfikacją jest zwiększenie składników do 1,5 porcji oraz mniejsza średnica tortownicy. Ten zabieg pozwala nam przekroić ciasto na 4 części, które zostały przełożone lekkim kremem jogurtowym z tego przepisu na Korzenny i bezglutenowy tort z batatów z kremem jogurtowymi i orzechami laskowymi w  karmelu (KLIK). Krem przygotowałam z połowy porcji.

Połączenie tych dwóch przepisów dało niesamowity efekt idealny na specjalne okazje 😉
Kokosowy tort Bounty ze szpinaku i ciecierzycy

PS. Ostatnio z moim humorem nie było zbyt dobrze, ale wracam do świata pogodnych ludzi! Czas brać sprawy w swoje ręce i iść do przodu 😉 Wy w tym czasie chwytajcie za szpinak, ciecierzycę oraz wiórki kokosowe i biegnijcie do kuchni! 😉

Kokosowy tort Bounty ze szpinaku i ciecierzycy
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 16
Składniki
ciasto
  • 600 g ciecierzycy konserwowej (1,5 puszki, 360g po odsączeniu)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 30 g syropu z agawy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 15 g oleju roślinnego (lub rozpuszczonego tłuszczu kokosowego)
  • sok i skórka otarta z 1,5 cytryny
krem jogurtowy
  • 2 opakowania jogurtu greckiego po 400 g każde
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
polewa
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek wiórków do posypania
Wykonanie
  1. Ciecierzycę odsączyć, dodać pozostałe składniki poza białkami z jajek i zmiksować za pomocą blendera. Wiórki dodawać stopniowo, by nie przeciążać naszego sprzętu zbyt mocno. Miksować/blendować aż masa będzie w miarę jednolita.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżka po łyżce delikatnie dodawać do ciasta, by nadać mu objętości. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę i piec w temperaturze 175–180 °C przez około 35–40 minut (po tym czasie włożony w ciasto drewniany patyczek powinien być suchy).
  3. Krem: Jogurt odsączyć (przez całą noc) na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Żelatynę zalać odrobiną wody i podgrzać do rozpuszczenia. Odsączony jogurt przełożyć do suchej miski i ubić krótko mikserem na puszystą masę, dodając trzcinowy cukier puder, przestudzoną, lecz nadal płynną żelatynę oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  4. Przestudzone ciasto przeciąć na 4 okręgi i przełożyć kremem. Gotowy torcik oblać stopioną czekoladą, posypać wiórkami i schłodzić przez min. 4 godziny w lodówce.
Kokosowy tort Bounty ze szpinaku i ciecierzycy.
26 komentarzy
  • i.patrzalek@o2.pl
    Posted at 09:19h, 30 listopada Odpowiedz

    Uwielbiam szpinak!!!! 🙂 Piekę już bardzo długo, ale nigdy wcześniej nie przyszło m ido głowy, żeby wprowadzić w swojej kuchni ciasta na bazie tego własnie warzywa. Postanowiłam zatem upiec ciasto “szpinakowe” z kremem śmietankowym i borówkami:D Zainspirowana Twoim blogiem zaczęłam modyfikować przepisy. Do wypieku tego własnie ciasta użyłam mąki orkiszowej, (mimo, że w przepisie była mąka pszenna), użyłam miodu od sprawdzonego pszczelarza mimo, że w przepisie był cukier biały. Przepis sam w sobie był bardzo prosty, ale jak dobrze wiemy modyfikacja składników może spowodować ,że ciasto nie wyjdzie..abo nie wyrośnie tak jak powinno:) …ale udało się..:-) Pierwsze ciasto szpinakowe w “zdrowszej wersji” …do szczęścia brakowało tylko kremu..;-)
    Krem bardzo prosty i dosyć szybki: do jego sporządzenia wystarczyły tylko 3 składniki: Serek naturalny miód i trochę soku z cytryny, spowodowały ze krem wyszedł dosyć oryginalnie! przekroiłam ciasto na pół, posmarowałam kremem na górze również i ozdobiłam borówkami:) Dałam na godzinę do lodówki!!! Ciasto smakowało bardzo dobrze, wilgotne, nie czułam smaku szpinaku …i zachęcam wszystkich, który maja pewne obiekcje co do ciast warzywnych …żeby wypróbowali w swojej kuchni i wprowadzali do codziennego menu:)
    ciasto ochrzciłam “Green monster!” 🙂 Polecam wszystkim do inspirowania się i modyfikowania przepisów !!! Powodzenia :):):):)
    tort szpinakowy

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 22:45h, 03 grudnia Odpowiedz

      Iwono, dziękuję za to piękne zdjęcie 🙂 Bardzo się cieszę, że znalazłaś inspirację na moim blogu i nie boisz się eksperymentować! Pozdrawiam ciepło 😉

  • Paulina Florczak
    Posted at 16:28h, 01 stycznia Odpowiedz

    Cuudowne ciasto 🙂 smacznie i zdrowo 🙂 polecam

    Zdjęcie:

  • Patrycja M.
    Posted at 12:27h, 24 marca Odpowiedz

    Super przepis, może się skuszę i spróbuję upiec na Wielkanoc 🙂 Mam tylko kilka pytań:

    – Składniki na ciasto na jaką średnicę tortownicy są przeznaczone? Cukier rozumiem mogę zastąpić ksylitolem a syrop z agawy, nie wiem, miodem? 🙂
    – Widzę 4 jajka w przepisie i jedno żółtko – czyli 5 żółtek dodajemy w punkcie nr 1 a reszta białek zostawiamy na punkt 2?
    – Czy szpinak wymaga jakiejkolwiek obróbki/przygotowania czy wrzucamy do masy po prostu?
    – Jak się właściwie odsącza jogurt? =D

    Przepraszam za głupie pytania, jestem zielona jeśli chodzi o kuchnię, ale najwyższy czas to zmienić 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:08h, 24 marca Odpowiedz

      Średnica formy to 21cm 😉 Cukier i syrop z agawy możesz zastąpić tak jak wyżej napisałaś. Jeśli chodzi o jajka, postępuj dokładnie tak jak wyżej napisalaś, dobrze rozumiesz 😉 Świeży szpinak nie wymaga żadnej obróbki termicznej. Po prostu zblenduj go z innymi składnikami. Jeśli chodzi o odsączanie jogurtu, dokładna instrukcję ze zdjeciami znajdziesz w przepisie na tort z batatów który również znajduje się na moim blogu 😉 Jeśli masz jeszcze więcej pytań, nie wahaj się 😉 Pozdrawiam!

  • Patrycja M.
    Posted at 20:44h, 24 marca Odpowiedz

    Pięknie dziękuję, bardzo pomocne rady! 🙂

    Pozdrawiam i życzę Wesołych, oraz oczywiście smacznych Świąt!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:43h, 27 marca Odpowiedz

      Nie ma za co 🙂 Pytaj bez wahania

  • Patrycja M.
    Posted at 12:37h, 25 marca Odpowiedz

    Jeszcze jedno! 🙂 Gdybym nie dostała w sklepie świeżego szpinaku (nie wiem jak to wygląda o tej porze roku), można użyć mrożonego?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:41h, 27 marca Odpowiedz

      Nie polecam używać mrożonego. Kolor i smak nie będą takie same. Ale jeśli nie masz żadnej innej alternatywy, przed użyciem należy go dokładnie rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody.

  • Patrycja M.
    Posted at 12:48h, 25 marca Odpowiedz

    Przepraszam, the last one – mam mały problem techniczny ze zdobyciem sitka, jak bardzo wpłynie to na ciasto jeśli nie wytrąci się serwatki z jogurtu? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:43h, 27 marca Odpowiedz

      Krem będzie bardzo wodnisty i nie stężeje. Odsączenie jogurtu jest obowiązkowe i nie można go pominąć, by ciasto wyszło dobre.

  • Patrycja M.
    Posted at 19:47h, 28 marca Odpowiedz

    Jesteś niezastąpiona!!! Co prawda ciasto nie wyszło jak powinno (jogurt zrobiłam wg wskazówek, ale nie dostałam świeżego szpinaku), ale jakoś je odratowałam i o dziwo wszystkim smakowało 🙂 Serdecznie dziękuję za rady i przy okazji spytam, czy w tej wersji: https://karolinagawronska.pl/2014/10/kokosowe-ciasto-bounty-ze-szpinaku-i.html składniki również są przewidziane na formę 21cm?

    Pozdrawiam już po-Świątecznie! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:24h, 28 marca Odpowiedz

      Przepis z linku jest przewidziany na formę 25cm, ale możesz upiec również w 21cm. Wtedy trzeba będzie piec dłużej i ciasto będzie wyższe 🙂 Podeślij jakieś zdjęcia tortu 🙂
      PS. By odpowiedzieć na komentarz, kliknij na różowy napis “odpowiedz” a następnie napisz komentarz 🙂

  • Maja Drabik
    Posted at 21:44h, 30 marca Odpowiedz

    https://www.instagram.com/p/4V8OYegfcc/?taken-by=majoofka

    Zrobiłam go i był pyyyszny <3 <3
    U mnie 3 szt. dojrzałych bananów zamiast cukru, też można 🙂
    Połączenie z truskawkami wyśmienite, tylko czekać na sezon 😉

    Zdjęcie:

  • Alicja B
    Posted at 22:14h, 19 maja Odpowiedz

    Tym razem byłam zbyt leniwa na przekładanie, ale i tak wyszło super <3
    Świetny przepis!

    (erytrol+stewia zamiast cukru :))

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:54h, 20 maja Odpowiedz

      Dziękuję! Napiszę w odpowiedzi tylko jedno: mniaaaaaaam <3

  • Alicja
    Posted at 21:38h, 26 maja Odpowiedz

    Powtórka (na pewno nie ostatnia!), tym razem w formie tortu urodzinowego dla przyjaciółki 🙂
    (krem: kasza jaglana + ksylitol + skórka i sok z cytryny, odrobina ekstraktu waniliowego)

    Prześliczne i przepyszne 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:37h, 27 maja Odpowiedz

      Uwielbiam Cię Alicja!!!

  • Patrycja
    Posted at 15:22h, 21 grudnia Odpowiedz

    Droga Karolino, a gdyby tak podwoić wszystkie składniki (mam dużą rodzinę =D), myślisz, że
    to zda egzamin, jeśli chcę zrobić większy tort? Jaką średnicę tortownicy polecasz wtedy? Oraz,
    czy składniki na krem też odpowiednio 2x zwiększyć, czy 1,5? 🙂

    Do tej pory wychodziło mi tylko podstawowe ciasto z drugiego przepisu ale z okazji Świąt chcę
    zrobić drugie podejście do tortu 😀

  • Karolina Gawrońska
    Karolina Gawrońska
    Posted at 17:19h, 21 grudnia Odpowiedz

    Proponuję proporcje 1,5 przy użyciu większej tortownicy 25 cm 🙂 Testowałam również taką większą wersję i wyszło super. Tak, krem również z proporcji 1,5.

  • Patrycja
    Posted at 18:42h, 21 grudnia Odpowiedz

    Karolino, pięknie dziękuję za szybką odpowiedź – tak właśnie zrobię! Jeśli tym razem torcik wyjdzie, podzielę się oczywiście zdjęciem =)

    Życzę Ci spokojnych, Wesołych (i zdrowo-smacznych) Świąt!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:50h, 21 grudnia Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę 😉 A poprzednio Tobie nie wyszedł? Bo napisałaś “tym razem”.

      Dziękuję i wzajemnie! :* Dużo ciepła i radosnej, rodzinnej atmosfery.

      • Patrycja
        Posted at 10:56h, 22 grudnia Odpowiedz

        Za pierwszym podejściem niestety ciasto ‘siadło’ i nie dałam rady przeciąż na 4 okręgi, ale podejrzewam, że to wina mrożonego szpinaku. Tym razem, mam nadzieję, wszystko wyjdzie ok! 🙂 Pozdrowienia!

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 12:23h, 25 grudnia Odpowiedz

          Czekam na wieści 🙂

  • Asia
    Posted at 19:55h, 17 stycznia Odpowiedz

    A jaki krem bez laktozy polecisz??

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:57h, 17 stycznia Odpowiedz

      Przygotowany tak samo jak w przepisie ale nie z jogurtu greckiego, a sojowego 🙂 Dobry jest również krem z nerkowców, tak jak w moim wegańskim torcie kawowym, możesz pominąć kawę 🙂 Link tutaj: https://karolinagawronska.pl/weganski-tort-kawowy/

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE