16 Wrz Lodowy wegański tort Tiramisu – bezglutenowe kremowe kawowe ciasto z nerkowców i daktyli
Ten tort, ciasto, deser, lody, nie wiem jak dokładnie nazwać ten przepis, jest wspaniały! I w zasadzie dzisiejszy wpis mogłabym na tych słowach zakończyć 🙂 Tort jest idealny dla miłośników kawy i deserów o tym smaku. Jest połączeniem eleganckiego ciasta i lodów, pycha! Przepis wymyśliłam będąc podczas mojego 5-cio miesięcznego wyjazdu na studia Erasmus, w Chorwacji. Byłam w stanie go wykonać w mojej kompletnie niewyposażonej studenckiej kuchni, niemal ruderze, więc i Ty sobie poradzisz. W przeciwieństwie do mojej chorwackiej kuchni, pewnie posiadasz kilka misek. Ja musiałam blendować w garnkach, więc uwierz mi, że dasz radę! Cały przepis polega praktycznie na zblendowaniu składników potrzebnych do jego wykonania. Żadnej filozofii, haczyków czy trików. Tylko blender, miski, łyżki i forma.
Tort jest przyjemnie kawowy, lodowy, słodki, kremowy i przypomina w smaku włoskie Tiramisu. Nie jest to klasyczna wersja bowiem deser jest w pełni wegański, bez mascarpone i herbatników, ale uwierz mi, że kosztując go, nie pomyślisz o tym czego w nim brak i czym się różni, tylko będziesz pragnął kolejny kawałek. Tak jest, zjesz go dużo, tak jak ja zjadłam. Nawet jeśli jesz nabiał i daleko Tobie do diety wegańskiej, z pewnością nie poczujesz różnicy w smaku. Orzechy nerkowca to moje ulubione, a po tym przepisie kocham je jeszcze bardziej. Nadają świetnego smaku i kremową teksturę.
Zanim się zabierzesz do roboty chciałabym nadmienić jeszcze kilka rzeczy. Jeśli masz alergię na gluten, upewnij się, że Twoje płatki owsiane są certyfikowane. Nie zapominaj też o soli ponieważ ona bardzo dużo zmienia w tej sytuacji. Sprawia, że tort jest wyrazisty i zdecydowanie uwydatnia wszystkie smaki. Ponadto szczerze polecam użyć syrop klonowy w przepisie i nie zamieniać go na inny płynny słodzik (miód czy syrop z agawy). Syrop klonowy ma specyficzny i według mnie dość kawowy aromat, który idealnie pasuje do tiramisu i jeszcze bardziej uwydatnia wszystkie nuty tworząc bajecznie słodką całość. Ten syrop w połączeniu ze słodkimi daktylami sprawi, że Twoje kubki smakowe, jak i wszyscy, którzy spróbują ciasta, oszaleją z zachwytu.
- 150g daktyli (namoczonych)
- 250g płatków owsianych (namoczonych)
- 50g oleju kokosowego
- 50ml wody z daktyli i nerkowców
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty soli
- ¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250g orzechów nerkowca (namoczonych)
- 250g daktyli (namoczonych)
- 200g oleju kokosowego
- 120g syropu klonowego
- 300ml wody z daktyli i nerkowców
- 30g kakao
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 25g kawy rozpuszczalnej (lub więcej według uznania)
- ½ łyżeczki soli
- 150g nerkowców (namoczonych)
- 150ml wody
- 75g syropu klonowego
- 50g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej
- Wszystkie składniki na spód umieść w blenderze i blenduj do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Formę o średnicy 21cm wyłóż papierem do pieczenia, by ciasto nie przywierało. Wylep dno formy powstałą masą.i wstaw do lodówki.
- W misie blendera umieść najpierw daktyle, olej kokosowy, syrop klonowy i wodę z daktyli i nerkowców. Blenduj na wysokich obrotach aż składniki się połączą. Następnie dodaj orzechy nerkowca i ponownie blenduj, aż uzyskasz bardzo kremową i puszystą konsystencję. Im dłużej poblendujesz tym lepiej. Pod koniec dodaj resztę składników: kakao, ekstrakt waniliowy, kawę oraz sól i ostatni raz zblenduj do połączenia. Wylej masę na wcześniej przygotowany spód i wstaw do zamrażalnika.
- Wszystkie składniki dokładnie zbelnduj, ponownie, tak długo, aż masa będzie gęsta i kremowa. Następnie wyjmij formę z zamrażalnika, wylej na wierzch górną warstwę (gry jest ona już lekko zmrożona i już nie płynna), posyp startą czekoladą i umieść w zamrażalniku na całą noc.
- Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika na około 20 minut, by móc pokroić tort.
O; )ka
Posted at 11:05h, 02 listopadaZrobiła, zrobiłam. Przepyszny był!!!!!!!!!!!!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 08:47h, 04 listopadaFantastyczny! Dziękuję za zdjęcie <3 Zachęcam do spróbowania również innych przepisów 🙂
O; )ka
Posted at 14:15h, 07 listopadaoj na pewno na pewno spróbuję:) dzięki że jesteś
Karolina Gawrońska
Posted at 21:37h, 12 grudniaDziękuję! Nie mogę się doczekać aż wypróbujesz 🙂
Ewa
Posted at 17:20h, 04 grudniakocham Cię, za ta publikację!
Karolina Gawrońska
Posted at 19:26h, 05 grudniaOhhh, Ewo dziękuję!!! 🙂 Wypróbowałaś przepis?
Piotr
Posted at 16:25h, 11 grudniaMega,mega, mega !
Karolina Gawrońska
Posted at 21:32h, 11 grudniaJest prze-py-szny! <3
?
Posted at 11:20h, 21 listopadaJestem tego ciekawa!?
Sylwia
Posted at 21:06h, 03 styczniaPani Karolino, ma Pani pomysł czym mogę zastąpić płatki owsiane? Córka ma alergię. Spróbowałam z wiórkami kokosowymi ale zamarzł na kość ?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:17h, 24 lutegoMoże płatki żytnie/orkiszowe/jęczmienne? 🙂
Joanna
Posted at 11:52h, 11 sierpniaCzy 150 gram daktyli to chodzi o wagę przed namoczeniem czy już jak nasiąkną woda?
Karolina Gawrońska
Posted at 01:00h, 20 wrześniaPrzed namoczeniem 😉
Aga
Posted at 19:22h, 15 październikaWiem, że to nieweganskie, ale czy można zastąpić olej kokosowy masłem albo innym tłuszczem?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:18h, 24 październikaTak, można użyć masło 🙂
Marlena
Posted at 18:57h, 03 grudniaCzy ciasto musi stać w zamrażarce czy moze byc w lodówce?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:24h, 22 grudniaTak, to tort lodowy 😉
Marlena
Posted at 18:59h, 03 grudniaczy ciasto nalezy przechowywac w zamrażarce? czy wystarczy lodowka? przetrwa 3 godz podroz autem na swieta?:)
Karolina Gawrońska
Posted at 11:25h, 22 grudniaPrzetrwa podróż, ale poza nią proszę przechowywać w zamrażalniku! 🙂
Ania
Posted at 13:56h, 14 lipcaCzy można zamiast kawy użyć kakao (w takich samych ilościach)?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:49h, 29 listopadaMożna 😉
Marta
Posted at 21:34h, 03 styczniaJak długo moczysz płatki owsiane i daktyle na spód? oraz orzechy nerkowca i daktyle do masy? ☺️
Agata
Posted at 16:30h, 04 lipcaA jeśli mam blender ręczny, ale misę w robocie z ostrzem typu s, to mogę spróbować przez ostrze wymieszać składniki? Czy jednak lepszy będzie ręczny blender? Zakochałam się w tym przepisie i rozpaczam nad brakiem normalnego blendera kielichowego ?