Korzenny i bezglutenowy tort z batatów z kremem jogurtowym, powidłami śliwkowymi oraz orzechami laskowymi w cynamonowym karmelu.

Jest to sześciopiętrowy i elegancki tort mojego autorstwa, przygotowany specjalnie na konkurs Kuchni +. Zostałam wybrana do grona 10 finalistów. Kurier przywiózł mi bataty i miałam wyczarować z nich coś, co zapewni mi wygraną. Nagrodą główną był, jak go nazywam: MIKSER MOICH MARZEŃ. Wszyscy moi znajomi wiedzą, że od kliku lat staram się go wygrać. Starszy ode mnie (sic!), bo 28-letni sprzęt umiera, a zakup wymarzonego KitchenAid to wydatek 2700zł czyli nie na studencką kieszeń.Więc gdy dostałam słodkie ziemniaki, wiedziałam, że muszę przygotować coś nieszablonowego. Postawiłam na tort.

Tort z batatów_2

Moje pierwsze podejście poszło do kosza. Dlatego następnego dnia zamówiłam kolejne ziemniaki, nie poddałam się i walczyłam dalej. Ten proces trwał 3 dni, nie ma co się oszukiwać! Nie jest to prosty i szybki w wykonaniu tort.

Update: Jednak wygralam blender! Zajelam 3 miejsce w konkursie i moj 28-letni sprzet idzie na zasluzona emeryture 😉 Mam teraz jeszcze wieksza motywacje by wygrac wymarzonego

KitchenAid’a.

Korzenny i bezglutenowy tort z batatów z kremem jogurtowym z nutką pomarańczy, powidłami śliwkowymi oraz orzechami laskowymi w cynamonowym karmelu.

Wyniki konkursu miały być 14 listopada i jako że nikt się ze mną nie kontaktował, traktuję to jako niepowodzenie. Zrobiłam również rekonesans i z bloga jednej z finalistek wyczytałam, że przygotowała aż 3 potrawy konkursowe. Między innymi lody z batatów, sernik oraz coś na konkretnie. Konkurencja była ogromna! Pozostali finaliści to blogerzy z dużym stażem. Zrobiło mi się smutno ponieważ włożyłam w ten tort całe moje serce, całą wiedzę i wszystkie dotychczasowe umiejętności. Gdy wysyłałam zgłoszenie, czułam jakbym oddawała kawałek siebie! 😉 Ten konkurs wiele mnie nauczył i co upiekłam, to moje. Doszłam do wniosku, że się nie poddam, walczę o niego dalej! Za miesiąc, rok czy może w wieku 50 lat, nieważne kiedy, ale kiedyś go wygram!Ale wracając do mojego konkursowego dzieła :  postanowiłam upiec elegancki tort by zaskoczyć jury. Większą część mąki zastąpiłam batatami! Sprawiają one, że ciasto ma jedwabistą i rozpływającą się w ustach konsystencję. Jest bardzo delikatne, wilgotne i aromatyczne (nie wymaga ponczowania). Idealne na zbliżające się jesienne dni. Kolejną zaletą dodatku batatów jest fakt, iż dzięki ich słodyczy, możemy dodać mniej cukru niż zwykle. Krem jest bardzo lekki, z ograniczoną ilością tłuszczu. Zamiast śmietanki kremówki (30/36% tłuszczu) lub serka mascarpone (40%tłuszczu) użyłam do jego wykonania pysznego jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu jedynie 9%! O kremie jogurtowym należy pomyśleć dzień wcześniej, ponieważ musimy go odsączyć z serwatki przez całą noc. Tort jednak nadal pasuje do zdrowego charakteru bloga. Krem jogurtowy dostarcza białka, a ziemniak – główny składnik, wartości odżywczych oraz z powodzeniem zastępuje większość mąki. Tort zawiera dużo błonnika, nie jest przesłodzony, ponieważ nie lubię gdy jest zbyt słodko. Dlatego próbuj podczas przygotowań i  bardziej posłódź, jeśli tak wolisz. Użyłam cukier trzcinowy, który jest zdrowszą wersją białego kolegi. Zachęcam do podjęcia wyzwania! Zaskoczenie domowników i znajomych, iż ten wykwintny tort został wykonany z ziemniaków – gwarantowane! Mój tort był bardzo wysoki, dlatego krojąc cieńsze kawałki, uzyskacie ich aż 28!

Tort z batatów_3

Składniki na ciasto:

205g oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej – stan stały, tak jak masło)

220g cukru trzcinowego (do zmiksowania z tłuszczem kokosowym)

3 żółtka

320g puree z batatów (ok 400g batatów przed obróbką)

350g drobno startych na tarce batatów

350g mąki bezglutenowej (moja to mieszanka mąki gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, tapioki i mazeiny)

16 g bezglutenowego proszku do pieczenia (ok 4 łyżeczki)

5g sody oczyszczonej (ok. 1 lyzeczki)

Przyprawy: 2 łyżki cynamonu (ok. 15g), 1 łyżka startego kardamonu (ok. 6g), 1 łyżka suszonego imbiru (ok. 4g), 1 łyżeczka soli (ok. 3g), Szczypta gałki muszkatołowej, Szczypta mielonego ziela angielskiego, Szczypta mielonych goździków

6 białek z jaj

48g cukru trzcinowego(ok. 4 łyżki – do zmiksowania z białkami)

Szczypta soli

20g maki ziemniaczanej (ok 1 łyżki)

Składniki na krem jogurtowy:

4 jogurty greckie (4x400ml=1600ml)

20g żelatyny w proszku (ok. 4 łyżeczki)

Skórka otarta z jednej pomarańczy

40g trzcinowego cukru pudru (ok. 4 łyżki)

Orzechy laskowe w cynamonowym karmelu:

150g uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych

100g cukru trzcinowego (ok. pół szklanki cukru)

30g oleju kokosowego (ok 2 lyzeczki)

7g mielonego cynamonu (ok. 1 łyżka)

Dodatkowo:

Słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)

Łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania forem.

Wartość energetyczna (1 z 28 kawałków):

332 kcal

5,7g białka

37,2g węglowodanów

17,4g tłuszczy (głównie z orzechów i oleju kokosowego)

Tort z batatów_4

Korzenny i bezglutenowy tort z batatów z kremem jogurtowym z nutką pomarańczy, powidłami śliwkowymi oraz orzechami laskowymi w cynamonowym karmelu.

Przygotowanie:

Przygotowania do ciasta zaczynamy nietypowo, bo od kremu. Musimy zacząć robić go dzień wcześniej przed ciastem. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce (nie wylewaj jej! Jest bardzo zdrowa. Można na niej ugotować zupę mleczną lub płatki owsiane). Wytrąci się w ten sposób około 400 ml serwatki (około ¼ masy jogurtu).

Korzenny i bezglutenowy tort z batatów z kremem jogurtowym z nutką pomarańczy, powidłami śliwkowymi oraz orzechami laskowymi w cynamonowym karmelu.

Dzień po odsączeniu jogurtu pieczemy ciasto. Zaczniemy od głównego składnika – batatów. By otrzymac okolo 320g puree z batatów, przygotuj ok. 400g ziemniaków, rozgrzej piekarnik do 180C i ponakłuwaj je widelcem (nie obieraj), by para miała ujście. Piecz przez około 30 minut lub do momentu, gdy będą bardzo miękkie i będzie je można podusić (zależy od ich wielkości). Upieczone i miękkie bataty przestudź, a następnie obierz ze skórki. Wnętrze ziemniaka rozgnieć na jednolita papkę i odstaw na bok.
Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 350g obranych surowych batatów, potem wyciśnij z nich sok by ciasto nie było zbyt płynne i odstaw na bok.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie suchych składników. W misce wymieszaj bezglutenową mąkę, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oraz wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie przesiej. Odstaw na bok.
Po tych krokach umieść w nowej misce olej kokosowy (w temp pokojowej-konsystencja jak masło) i miksuj ok. 2 minuty aż się napowietrzy i będzie „puszyste”. Następnie dodaj do tłuszczu kokosowego cukier trzcinowy i miksuj aż cukier będzie równomiernie natłuszczony. Do tej masy wmiksuj 3 żółtka oraz gwiazdy naszego tortu – wcześniej przygotowane puree oraz starte bataty. Potem łyżka po łyżce dodawaj suche składniki, na wolnych obrotach, aż połączysz wszystkie sypkie produkty z ciastem. Odstaw na bok.
Teraz w innej misce ubij mikserem 6 białek wraz z cukrem trzcinowym i szczyptą soli na puszystą, sztywną i błyszczącą pianę (tak jak na bezę). Na koniec ubijania wmiksuj 20g mąki ziemniaczanej. Powstałą pianę dodawaj łyżka po łyżce do masy ziemniaczanej, bardzo delikatnie mieszając, ruchem od dołu do góry by nadać jej objętości i puszystości.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj olejem kokosowym i przyprósz mąką. Gotowe już ciasto przełóż do foremek. Gdy nie posiadasz 2 tych samych forem, ciasto podziel na 2 połowy i upiecz jedno po drugim. Piecz w temp 180-190C z termoobiegiem przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Gdy ciasta się pieką, przygotuj prażone orzechy laskowe w cynamonowym karmelu. Wysyp orzechy na suchą patelnię z grubym dnem i praż na małym ogniu do zbrązowienia. Następnie wysyp je do pojemnika lub miski. Na tą samą rozgrzaną patelnię wysyp 100g cukru trzcinowego, dodaj łyżkę wody, 2 łyżeczki oleju kokosowego oraz łyżkę cynamonu. Patelnię umieść na małym ogniu, doprowadź do rozpuszczenia, a następnie do wrzenia (nie mieszaj karmelu by zapobiec krystalizacji). Gotuj karmel aż przybierze brązowy kolor. Zdejmij z palnika i gdy przestanie wrzeć, dodaj prażone orzechy laskowe i zamieszaj by każdy z nich był pokryty w cynamonowej słodyczy. Tak przyrządzone orzechy wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do stwardnienia.
Gdy upieczone ciasta wystygną, wyjmij je z formy oraz przekrój każde z nich wzdłuż na 3 części.
Żelatynę zalej odrobiną wody podgrzej jedynie do rozpuszczenia. Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Ma on bardzo gęstą konsystencję, podobną do serka mascarpone. Jogurt ubij krótko mikserem na puszystą masę, dodaj trzcinowy cukier puder, przestudzoną lecz nadal płynną żelatynę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.

Złożenie tortu w całość:

Każdy z 6 blatów najpierw wysmaruj ok. 2 łyżeczkami powideł śliwkowych, a następnie kremem. Gdy ułożysz 6 pięter, pokryj kremem jogurtowym boki oraz wierzch, dokładnie wygładź. Stężałe orzechy w karmelu rozkrusz i udekoruj nimi tort. Umieść Twoje dzieło na minimum 4 godziny w lodówce by mieć pewność, że krem jogurtowy stężał

 

Tort z batatów_1

4 komentarze
  • Asia
    Posted at 20:22h, 07 maja Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za przepis, tort wyszedł perfekcyjnie, miny znajomych bezcenne a ten sposób na krem wykorzystam na pewno jeszcze nie jeden raz! Gratuluje ogromnego talentu! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 00:07h, 08 maja Odpowiedz

      Asiu bardzo się cieszę, że tort wyszedł idealnie! Takie chwile dają mi najwięcej radości! Dziękuję za miłe słowa i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów 🙂
      PS. Masz może jakieś zdjęcie tortu i mogłabyś wysłać? Umieszczę go wtedy w galerii. Pozdrawiam!

      • Asia
        Posted at 05:46h, 15 maja Odpowiedz

        Ehh.. no z największą przyjemnością podzieliłabym się z Tobą zdjęciem, które było na moim telefonie ale hm.. co tu dużo mówić, mój telefon wylądował w rzece.. 😀 nie mniej jednak tort był tak fenomenalny, że z pewnością jeszcze powstanie w mojej kuchni i może wtedy będę mogła podzielić się z Tobą efektem końcowym. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Genialny blog! 🙂

        • Karolina Gawrońska
          Posted at 10:15h, 15 maja Odpowiedz

          Uuuu, współczuję z tym telefonem. Następnym razem uda się ze zdjęciem. Super, że jesteś zadowolona i dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam 😉

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE