Pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym i świeżymi figami.

Same piękne rzeczy:  piękny i przepyszny tort z pietruszki i jeszcze piękniejsza biżuteria. Dzisiejszy post to efekt współpracy z poznańskimi blogerkami: Agatą i Kasią, które prowadzą pierwszego w Polsce bloga o tematyce biżuterii : Pica Pica (www.picapica.pl). Dziewczyny są niesamowite! Każda kobieta znajdzie na ich stronie jakieś świecidełka dla siebie. Tak samo jak ja kocham gotować i wymyślać przepisy, tak one kochają biżuterię. Wkładają w blogowanie masę czasu i nie ukrywam, że nawet ja, dziewczyna praktycznie nie nosząca biżuterii, mam ochotę coś sobie kupić. Na dodatek Katarzyna robi cudowne zdjęcia, zobaczcie sami.

Zobacz całą galerię zdjęć klikając tutaj. Foto: Pica Pica.

Tort z pietruszki

Tort z pietruszki

Gdy rozmawiając z dziewczynami na konferencji dla blogerów w Poznaniu oznajmiłam, że planuję upiec tort z pietruszki, momentalnie zaświeciły im się oczy – w końcu sroki! Od razu pomyślały jaka biżuteria pasowałaby do tego dzieła. W tym momencie postanowiłyśmy połączyć nasze siły i stworzyć coś niezwykle pięknego.

Tort z pietruszki

I oto jest! Tort z pietruszki oraz kolczyki i pierścionki Fruit Bijoux (www.fruit-bijoux.com) z Gdańska. Gdy komuś napominałam o tej akcji, że takie coś będzie miało miejsce, pojawiało się wiele pytań w stylu:

„Co ma piernik do wiatraka, że biżuteria i tort na jednych zdjęciach?!”

„Ale jak z pietruszki, oszalałaś? Chyba cie..”

Powiem Wam, że gdy tarłam pół kilograma pietruszek, sama zaczęłam sobie zadawać powyższe pytania. Bałam się, że mój tort będzie smakował jak rosół: w całej kuchni rozlegał się zapach świeżej włoszczyzny. Ale gdy udało mi się upiec ciasto, które fantastycznie wyrosło, to powiedziałam do siebie, że kurde blaszka, po prostu poszłam do kuchni i upiekłam tort z pietruszki! Stworzyłam na niego przepis!

Savory-Or-Sweet_Fruit-Bijoux_PicaPica_blog_-63

Ale wiecie co? Tort był tak dobry i delikatny, że nawet moja babcia lat 90 – skrajna tradycjonalistka powiedziała, że bardzo dobry – a to duży wyczyn! I co najlepsze, gdy powiedziałam jej z czego upiekłam ten tort, to nadal tak samo jej smakował 😉 Agata i Kasia z Pica Pica potwierdzą, że tak było, bo po sesji razem spałaszowałyśmy ogromną jego ilość. Więc nie, tort nie smakował jak rosół. Miał przyjemnie migdałowy smak, był tak delikatny, że aż rozpływał się w ustach. Konsystencja jak zwykle cudowna, za sprawą dodatku warzywa, które zapewniło charakterystyczną mięsistość i wilgotność.  Nikt na świecie by się nie domyślił.

Savory-Or-Sweet_Fruit-Bijoux_PicaPica_blog_-28

Tort z pietruszki

Ciasto na tort jak i krem należy przygotować dzień przed złożeniem go w całość, ale warto. To jeden z tortów, który powinien znaleźć się na Waszej liście „To do before I die”. Teraz czas na kolejne wyzwania, więc czekajcie cierpliwie!

Pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowymi i świeżymi figami.
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
ciasto
  • 200g oleju kokosowego
  • 200g cukru trzcinowego
  • 6 jaj
  • 450g startej pietruszki (na najmniejszych oczkach, ok 500g przed starciem)
  • 180g mąki ryżowej
  • 135g mąki owsianej
  • 3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (26g)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 20g likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (70g)
do ponczowania ciasta
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki amaretto
krem
  • 4 gęste jogurty greckie (4x400g)
  • 80g miodu
  • 20g żelatyny (4 łyżeczki)
  • olejek migdałowy do smaku
Wykonanie
krem
  1. Musimy zacząć robić go dzień przed złożeniem tortu w całość, tak samo jak ciasto. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce. Następnego dnia żelatynę oraz miód zalej odrobiną wody i podgrzej jedynie do rozpuszczenia. Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Jogurt ubij krótko mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną lecz nadal płynną żelatynę z miodem oraz olejek migdałowy. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników. Odstaw na bok.
ciasto
  1. Ciasto również należy przygotować dzień wcześniej. Olej kokosowy wraz z cukrem zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj żółtka z sześciu jaj (białka włóż do lodówki) i zmiksuj ponownie do połączneia. Teraz dodaj startą na najmniejszych oczkach pietruszę, mąkę ryżową, owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, amaretto oraz olejek kokosowy. Zmiksuj do połączenia wszystkich składników. W osobnej misce ubij białka z sześciu jaj na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj do połączenia. Dodaj pianę do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką, okrężnymi ruchami, by ciasto pozostało puszyste. Wylej pietruszkową masę na 2 równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (średnica 20cm) i piecz każde z ciast przez 45 minut w temperaturze 175C. Następnego dnia przekrój blaty na 2 części. Ważne by zrobić to następnego dnia od dnia pieczenia, ciasto jest bardzo delikatne i będzie się rozpadało gdy przekroicie je zaraz po upieczeniu. Każdą część porządnie naponczuj wodą z amaretto, przełóż kremem i udekoruj świeżymi figami.

Tort z pietruszki

Tort z pietruszki

9 komentarzy
  • Kinga Kornacka
    Posted at 15:31h, 02 października Odpowiedz

    Ja jestem entuzjastka takich ciekawych rozwiązań, więc od samego początku też byłam na TAK! 🙂

  • Weronika
    Posted at 15:40h, 04 marca Odpowiedz

    kurczę, mega mega mnie kusi, mam tak cudownie słodkie pietruszki! *.* tylko czy można jakąś inną bezglutenową mąką zastąpić owsianą? ;(

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:09h, 04 marca Odpowiedz

      Weroniko, ciężko mi jest odpowiedzieć na pytanie. Wiem, że z mąką owsianą wychodzi bardzo dobrze. Możesz spróbować z inną mąką, ale nie gwarantuję, że wyjdzie. Mąka owsiana nadaje delikatnej mięsistości i wilgotności. Nie możesz jeść owsu? 🙂

  • Weronika
    Posted at 18:33h, 04 marca Odpowiedz

    Nie mam dostęp do certyfikowanych płatków a ze względów zdrowotnych nie jem glutenu 🙁 cóż, chyba muszę znaleźć certyfikowane 😉 dziękuję Ci za odpowiedź 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:14h, 04 marca Odpowiedz

      Nie ma sprawy 🙂 Na serio ciężko mi jest doradzić w tej kwestii bo mąka owsiana jest dość specyficzna i ciężko ją będzie zastąpić. Powodzenia i podeślij zdjęcia jeśli upieczesz! :*

  • Alicja
    Posted at 18:57h, 25 sierpnia Odpowiedz

    Ile kremu potrzeba na wierzch i boki? Mniej więcej tyle co jedna normalna warstwa czy może dwie takie warstwy?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:56h, 12 września Odpowiedz

      Myślę, że trochę więcej jak jedna warstwa 🙂

  • aaaaa
    Posted at 10:04h, 03 września Odpowiedz

    Wygląda super, ale masz jakiś pomysł jak trochę odchudzić ten przepis ;D ? Co jeśli zmniejszę ilosc oleju w ciescie?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE