FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka domowa chałwa, 3 składniki

FIT wegańska chałwa – zdrowa i szybka domowa chałwa, 3 składniki

Chałwa to deser, w którym zakochałam się, gdy mieszkałam w Turcji przez pół roku. Jest to coś co mogłabym jeść codziennie i w nieograniczonych ilościach. Nie wiem dlaczego, ale smak sezamu po prostu bardzo na mnie działa. Zdrową i wegańską chałwę możesz przygotować już z 3 składników i dosłownie w kilka minut. To dla mnie fantastyczna rzecz, ponieważ taką FIT przekąskę mogę jeść bez wyrzutów sumienia 🙂 Kolejną zaletą tego przepisu jest fakt, że możesz go zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb. Do środka możesz wrzucić dowolne bakalie, suszone owoce i orzechy. Możesz zaszaleć ze smakami i kombinacjami.

 

Chałwa jest zdrowa

smaczna

słodka

rozpływająca się w ustach

szybka w przygotowaniu

sycąca

FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka domowa chałwa, 3 składniki
FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka domowa chałwa, 3 składniki

 

Na poniższym filmiku pokazuję krok po kroku jak ją wykonać:

 

 

5.0 from 4 reviews
FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka, 3 składniki
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 200g sezamu
  • 70-100g syropu klonowego (zależy jak bardzo słodką chałwę lubisz)
  • 50g oleju kokosowego
  • +ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, suszone owoce, kakao)
Wykonanie
  1. Sezam, syrop klonowy i stopiony olej kokosowy umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz klejącą i dość jednolitą masę. Nie blenduj jednak zbyt długo by nie zrobiło się lejące masło. Masa powinna być zwarta i łatwa do modelowania. Wylep nią silikonowe foremki do pralinek lub wylep wyłożoną papierem większą formę. Umieść w zamrażalniku na kilka godzin aż stężeje. Po tym czasie wyjmij z foremek i przechowuj w lodówce. Jeśli używasz dużej formy, pokrój na mniejsze kawałki i tak samo przechowuj w lodówce.

FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka domowa chałwa, 3 składniki

13 komentarzy
  • Eva
    Posted at 21:32h, 12 grudnia Odpowiedz

    Genialne! Wielkie dzięki za przepis 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:39h, 12 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie! Wygląda przepysznie 😉 Pozdrawiam

  • ika
    Posted at 11:15h, 19 marca Odpowiedz

    czy da się pokroić chałwę po wyjęciu z zamrażalnika bez problemu? nie mam niestety takiej formy na pralinki! 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:57h, 19 marca Odpowiedz

      Tak, jest ona dość miękka 🙂

  • Kosiek
    Posted at 11:30h, 09 maja Odpowiedz

    Swoją chałwę zrobiłam z dodatkiem migdałów i pistacji. Nie dość, że przepyszna to bardzo łatwa do zrobienia. Za krótko mieliłam swój sezam stąd taka struktura w batonikach, jednak w niczym to nie przeszkadza 🙂

    Zdjęcie:

  • Aneta
    Posted at 10:58h, 03 sierpnia Odpowiedz

    Pyszna ! 😉

    Zdjęcie:

  • ania
    Posted at 09:38h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Rozumiem że sezamu nie trzeba prażyć? A co myślisz o użyciu daktyli zamiast syropu?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:51h, 11 sierpnia Odpowiedz

      Nie trzeba prażyć, ale możesz to zrobić by uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak. Jeśli chodzi o daktyle – śmiało! 🙂

  • Pingback:POMYSŁY NA WEGAŃSKIE SŁODKIE PREZENTY | M O R T Y C J A
    Posted at 15:21h, 23 grudnia Odpowiedz

    […] pieguski z ciecierzycy 2. granola orzechowa 3. batoniki Snickers 4. batoniki musli z czekoladą 5. chałwa ekspresowa 6. domowa bombonierka 7. zdrowa nutella 8. krówki ciągutki 9. kuleczki jak ferrero rocher 10. […]

  • Nikola
    Posted at 20:31h, 19 kwietnia Odpowiedz

    mi przez przypadek wyszly sezamki <3 dziekuje za przepis
    wymieszalam 50 g tahini 150 g sezamu, 50 g oleju kokosowego i 70 g syropu klonowego.
    wysmarowalam mase na papierze do pieczenia bardzo plasko (5mm).
    wgniatlam podluzne paski (typowo dla sezamkow) patyczkami do suszi. pieklam okolo 10 min na 180 stopni.
    poczekalam az ostygly i pokroilam. git hit :))

    Zdjęcie:

  • PauLa
    Posted at 18:23h, 25 października Odpowiedz

    Obłędna,ontoczyłam w wiòrkach I chia ? za drugim razem dodałam jeszcze pasty tahini, I była ròwnie pyszna. Dziekuję za inspiracje, już nigdy nie kupie chałwy 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:16h, 22 listopada Odpowiedz

      Świetnie! I o to właśnie chodzi by robić samemu i wiedzieć co się je 🙂 Dziękuję i pozdrawiam ciepło.

  • Marcin
    Posted at 13:54h, 22 czerwca Odpowiedz

    Mega. Dzięki za przepis. Na miodzie wyszło ekstra.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE