29 Lis FIT wegańska chałwa – zdrowa i szybka domowa chałwa, 3 składniki
Chałwa to deser, w którym zakochałam się, gdy mieszkałam w Turcji przez pół roku. Jest to coś co mogłabym jeść codziennie i w nieograniczonych ilościach. Nie wiem dlaczego, ale smak sezamu po prostu bardzo na mnie działa. Zdrową i wegańską chałwę możesz przygotować już z 3 składników i dosłownie w kilka minut. To dla mnie fantastyczna rzecz, ponieważ taką FIT przekąskę mogę jeść bez wyrzutów sumienia 🙂 Kolejną zaletą tego przepisu jest fakt, że możesz go zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb. Do środka możesz wrzucić dowolne bakalie, suszone owoce i orzechy. Możesz zaszaleć ze smakami i kombinacjami.
Chałwa jest zdrowa
smaczna
słodka
rozpływająca się w ustach
szybka w przygotowaniu
sycąca
Na poniższym filmiku pokazuję krok po kroku jak ją wykonać:
FIT wegańska chałwa - zdrowa i szybka, 3 składniki
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Autor: Karolina Gawrońska
Składniki
- 200g sezamu
- 70-100g syropu klonowego (zależy jak bardzo słodką chałwę lubisz)
- 50g oleju kokosowego
- +ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, suszone owoce, kakao)
Wykonanie
- Sezam, syrop klonowy i stopiony olej kokosowy umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz klejącą i dość jednolitą masę. Nie blenduj jednak zbyt długo by nie zrobiło się lejące masło. Masa powinna być zwarta i łatwa do modelowania. Wylep nią silikonowe foremki do pralinek lub wylep wyłożoną papierem większą formę. Umieść w zamrażalniku na kilka godzin aż stężeje. Po tym czasie wyjmij z foremek i przechowuj w lodówce. Jeśli używasz dużej formy, pokrój na mniejsze kawałki i tak samo przechowuj w lodówce.
Eva
Posted at 21:32h, 12 grudniaGenialne! Wielkie dzięki za przepis 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:39h, 12 grudniaDziękuję za zdjęcie! Wygląda przepysznie 😉 Pozdrawiam
ika
Posted at 11:15h, 19 marcaczy da się pokroić chałwę po wyjęciu z zamrażalnika bez problemu? nie mam niestety takiej formy na pralinki! 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 11:57h, 19 marcaTak, jest ona dość miękka 🙂
Kosiek
Posted at 11:30h, 09 majaSwoją chałwę zrobiłam z dodatkiem migdałów i pistacji. Nie dość, że przepyszna to bardzo łatwa do zrobienia. Za krótko mieliłam swój sezam stąd taka struktura w batonikach, jednak w niczym to nie przeszkadza 🙂
Zdjęcie:
Aneta
Posted at 10:58h, 03 sierpniaPyszna ! 😉
Zdjęcie:
ania
Posted at 09:38h, 11 sierpniaRozumiem że sezamu nie trzeba prażyć? A co myślisz o użyciu daktyli zamiast syropu?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:51h, 11 sierpniaNie trzeba prażyć, ale możesz to zrobić by uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak. Jeśli chodzi o daktyle – śmiało! 🙂
Pingback:POMYSŁY NA WEGAŃSKIE SŁODKIE PREZENTY | M O R T Y C J A
Posted at 15:21h, 23 grudnia[…] pieguski z ciecierzycy 2. granola orzechowa 3. batoniki Snickers 4. batoniki musli z czekoladą 5. chałwa ekspresowa 6. domowa bombonierka 7. zdrowa nutella 8. krówki ciągutki 9. kuleczki jak ferrero rocher 10. […]
Nikola
Posted at 20:31h, 19 kwietniami przez przypadek wyszly sezamki <3 dziekuje za przepis
wymieszalam 50 g tahini 150 g sezamu, 50 g oleju kokosowego i 70 g syropu klonowego.
wysmarowalam mase na papierze do pieczenia bardzo plasko (5mm).
wgniatlam podluzne paski (typowo dla sezamkow) patyczkami do suszi. pieklam okolo 10 min na 180 stopni.
poczekalam az ostygly i pokroilam. git hit :))
Zdjęcie:
PauLa
Posted at 18:23h, 25 październikaObłędna,ontoczyłam w wiòrkach I chia ? za drugim razem dodałam jeszcze pasty tahini, I była ròwnie pyszna. Dziekuję za inspiracje, już nigdy nie kupie chałwy 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:16h, 22 listopadaŚwietnie! I o to właśnie chodzi by robić samemu i wiedzieć co się je 🙂 Dziękuję i pozdrawiam ciepło.
Marcin
Posted at 13:54h, 22 czerwcaMega. Dzięki za przepis. Na miodzie wyszło ekstra.