
23 Lut Tani, prosty i szybki makaron po chińsku – wegańska chińszczyzna za 10 zł
Prosty, szybki i tani makaron po chińsku dla kilku osób za 10 zł! Ten przepis rozpoczyna nową serię filmów na moim kanale na YouTube, podczas której będę pokazywać pyszne dania do 10 zł.
ZOBACZ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWAĆ MAKARON PO CHIŃSKU:
Koszt tego dania to tylko 10,55zł, a posili się nim wiele osób!
Tani, prosty i szybki makaron po chińsku - wegańska chińszczyzna za 10 zł
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 4
Składniki
- 30g oliwy z oliwek
- 750g mixu warzyw po chińsku, mrożonych
- 200g makaronu typu noodle do dań chińskich (lub dowolnego)
- 50g masła orzechowego
- 30g sosu sojowego
- 30 sosu Sriracha
- 50g mleka sojowego
- 1 pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Oliwę rozgrzej na dużej patelni i dodaj mrożone warzywa do dań chińskich. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem aż będą kompletnie rozmrożone i miękkie. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, według zaleceń producenta. Podczas gotowania makaronu i smażenia warzyw, posiekaj szczypiorek i wymieszaj w małej miseczce masło orzechowe, sos sojowy, Srirachę oraz mleko sojowe. Gdy makaron się ugotuje i będzie miękki, odcedź go z wody i wrzuć na patelnię z warzywami. Dodaj wymieszany sos, dokładnie wymieszaj i posól do smaku. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i gotowe.
Nina
Posted at 15:41h, 23 lutegojeszcze nie jadłąm, ale juz mi smakuje ! 😀
Będzie jutro na obiad 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 17:51h, 23 lutegoŚwietnie 😉 Podziel się zdjęciem lub opinią!
Nastka
Posted at 09:25h, 24 lutegoCzy można jakoś zastąpić sos sriracha?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:23h, 24 lutegoMożna zastąpić jakimś innym ostrym sosem chili 🙂
Magda
Posted at 19:07h, 25 lutegoCo tam dużo mówić… wyszło przepyszne ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:45h, 28 lutegoDziękuję za wypróbowanie przepisu! 🙂
Magda
Posted at 10:40h, 27 lutegoKolejny przepyszny przepis !! Mega szybkie w przygotowaniu, a efekt jak z najlepszej chińskiej restauracji. Mega!
Natalia
Posted at 16:41h, 27 lutegobardzo dobre 😀 sos sriracha zrobiłam domowy na szybko
Całe danie jest fantastyczne, robiłam już 2 razy od pojawienia się przepisu, a dziś kolejny 🙂
PatrycjaS
Posted at 17:08h, 28 lutegoSuper przepis! Dzięki za świetny pomysł na obiad 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:09h, 28 lutegoDziękuję za wypróbowanie! 🙂 Wygląda smakowicie
Wini
Posted at 23:50h, 26 marcaJutrzejszy lunch zapowiada się pysznie. Takie proste i szybkie dania lubię. Sirracha zastąpiłam sosem słodkie chilli, bo był pod ręką akurat. Też pycha
Pestka
Posted at 19:52h, 13 majaMega! Przepyszne! Dodałam też na koniec pokruszone orzechy nerkowca, mniam!
Karolina Gawrońska
Posted at 11:10h, 29 listopadaSuper! Dziękuję za komentarz 😉