11 Gru Wegańskie kostki Domino – wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia
ZOBACZ NA FILMIE JAK ZROBIĆ TE PIERNICZKI:
Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia
Składniki
Masa marcepanowa:
- 100g migdałów w płatkach
- 100g syropu z agawy
- 50g oleju kokosowego
- olejek migdałowy, kilka kropel
- 50g mąki owsianej
Galaretka:
- 200g dżemu morelowego (lub innego ulubionego)
- 5g agaru
Pierniczek:
- 125 g płatków owsianych górskich
- 50 g syropu z agawy
- 25 ml mleka sojowego
- 40 g oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy korzennej do pierniczków
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
Do oblewania:
- Gorzka czekolada 150g
Wykonanie
Masa marcepanowa:
- Migdały, syrop, olej kokosowy oraz olejek migdałowy umieść w blenderze i zblenduj aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę owsianą (najlepiej stopniowo) i kontynuuj blendowanie aż wszystkie składniki się połączą. Masą marcepanową wyłóż foremki do batoników i umieść w lodówce. W tym czasie przygotuj galaretkę.
Galaretka:
- Dżem zblenduj na gładko, by nie było w nim kawałków owoców. Umieść w garnuszku i dodaj agar. Dokładnie wymieszaj, i powoli podgrzewając doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, jednocześnie cały czas mieszając by dżem się nie spalił. Tak przygotowaną galaretkę wylej do każdej z foremek, na wcześniej przygotowaną masę marcepanową. Działaj szybko i sprawnie, póki dżem jest gorący, ponieważ podczas ochłodzenia, będzie bardzo szybko tężeć. Umieść batoniki w lodówce i w tym czasie przygotuj pierniczek.
Pierniczek:
- Do garnuszka wrzuć olej kokosowy, syrop i mleko roślinne, podgrzej i poczekać aż wszystko się roztopi. Następnie dodaj przyprawę korzenną, ziarenka z laski wanilii, sól oraz połowę mąki owsianej. Mieszaj przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5 minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodaj pozostałą połowę mąki owsianej i mieszaj kolejne kilka minut. Odstaw do lekkiego wystudzenia i przełóż masę na zastygniętą galaretkę w foremkach. Umieść batoniki na około godzinę w zamrażalniku. Dzięki temu czekolada szybciej na nich zgęstnieje po oblaniu.
Oblewanie czekoladą:
- Wyjmij batoniki z foremek, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i zanurz każdego z nich w czekoladzie przy pomocy widelca i odłóż na papier do pieczenia. Poczekaj do momentu gdy czekolada będzie twarda. Przechowuj w lodówce. Smacznego 😉
Yone
Posted at 07:57h, 17 grudniaA ile wcześniej można je przygotować?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:22h, 24 lutegoSłodycze spokojnie wytrzymają tydzień 🙂
Dziki Kot
Posted at 15:07h, 28 styczniaCiekawy przepis, jak długo można te pierniczki przechowywać w lodówce ? (pytam, bo nie wiem czy z całej porcji robić ;-)).
Karolina Gawrońska
Posted at 08:40h, 27 marcaSpokojnie od 5 dni do tygodnia 🙂 Można je też spokojnie zamrozić!
Anka
Posted at 15:28h, 25 marcaGenialny przepis,mąż i córka są zachwyceni a ja dumna:)) Dziękuję:))
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:01h, 25 marcaBardzo mnie to cieszy, smacznego!
Paulina
Posted at 22:21h, 01 kwietniaHej 🙂 Jakiej wielkości i głębokie musza być foremki ?
Julia
Posted at 20:29h, 19 grudniaCzy można zastąpić syrop z agawy syropem klonowym?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:27h, 22 grudniaMożna 😉 Wpłynie to jedynie lekko na kolor 😉
Julia
Posted at 19:47h, 23 grudniaRewelka! Zrobiłam na Święta a rodzina wszystko dzisiaj zjadła (rodzina wszystkożerna więc konkurencja ciast jajeczno-mlecznych dość obszerna). Aż im się uszy trzęsły! Wielkie dzięki! Wesołych Świąt!:)
Karolina Gawrońska
Posted at 22:25h, 15 lutegobaaaardzo mnie to cieszy! Dziękuję!
Ola
Posted at 14:51h, 17 kwietniaczym mogę zastąpić syrop z agawy? miód może być?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:07h, 19 kwietniaTak, może być miód 😉
Ola
Posted at 15:14h, 17 grudniaIle sztuk wychodzi z tej porcji produktu