Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków – pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, czyli pączki ze słodkich ziemniaków, bez jajek i nabiału. Są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Mimo, że patrząc na składniki, pączki nie są tradycyjne, ale tak właśnie smakują. Smakiem i konsystencją nie odbiegają od tych sprzedawanych w cukierniach, Wykonanie nie jest trudne, specjalnie nagrałam przewodnik video, by każdy bez zbędnych problemów mógł sobie z nimi poradzić i zrobić swoje właśnie WEGAŃSKIE PĄCZKI. Gwarantuję, że smażenie własnych pączków to ogromna frajda, a satysfakcja i niesamowity smak wynagrodzą każdy trud w nie włożony. Jeśli chodzi o batata w środku, zapewniam, że nie czuć ich smaku. Batat w przepisie to swego rodzaju substytut jajek, który pomaga wszystko zbić w całość i skleić. Ponadto batat sprawia, że pąćzki są odrobinę zdrowsze, choć muszę przyznać, ten przepis nie jest dietetyczny 😉 Gdybym nie powiedziała testerom z czego są przygotowane te pączki, nikt by się nie domyślił. Polecam z całego serca!

PS.1. Nie zapomnij podesłać zdjęcia Twoich pączków, jeśli wypróbujesz ten przepis. Zdjęcie możesz zamieścić poniżej w komentarzach 🙂

PS.2. Część pączków upiekłam, by zobaczyć jakie wychodzą i nie polecam. Smakują jak bułki i nie przypominają pączków 🙂 ZASZALEJ TEN JEDEN RAZ.

PS.3. Jeśli masz celiakię, ten przepis niestety nie jest dla Ciebie. Moja wersja dla celiaków wylądowała w koszu. O wszystkim mówię w filmiku.

Zobacz na filmiku jak je przygotować i wysłuchaj moich rad zanim zaczniesz smażyć:

 

 

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

 

5.0 from 14 reviews
Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 14
Składniki
ciasto:
  • 300g obranego batata
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 2 saszetki suchych drożdży (w sumie 14g lub 50g świeżych)
  • 350g mąki pszennej tortowej + dodatkowe 75g + mąka do wyrabiania (ilość zależna od elastyczności ciasta)
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 30g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka wódki
  • 50g oleju kokosowego
dodatkowo
  • wegańska Nutella , ulubiony dżem lub powidła
  • 2l oleju do smażenia
  • cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania pączków
Wykonanie
  1. Obranego batata pokroić w plasterki i ugotować na parze do miękkości. Batat powinien być bardzo miękki, niemal rozgotowany. W tym samym czasie wymieszaj w osobnej misce suche składniki (350g mąki, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz cukier). Mleczko kokosowe podgrzej by było ciepłe (nie gorące!) i rozpuść w nim drożdże. Odstaw na 10 minut by drożdże zaczęły pracować
  2. Ugotowane i gorące bataty umieść w sporej plastikowej misce. Zblenduj przy pomocy blendera na puree. Dodaj ⅓ wcześniej wymieszanej mąki i wyrabiaj ciasto przy pomocy miksera (użyj haków/świderków, możesz również zrobić to ręcznie, przy pomocy łyżki, ale nie polecam, bo bardzo się zmęczysz). Po wmieszaniu dodaj kolejne ⅓ mąki i wyrabiaj dalej ciasto. Następnie wmieszaj mleko z drożdżami, wódkę i ostatnią część mąki. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut, aż będzie klejące. Gdy ciasto będzie jednolite, przykryj miskę czystym ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę (ja czekałam 1h i 15 minut). Możesz miskę postawić koło grzejnika/kominka lub użyć programu "garowanie" w piekarniku (40C).
  3. Po tym czasie uklep ciasto i wmieszaj dodatkowe 75g mąki i stopiony olej kokosowy. Na blat wysyp mąkę i wyrabiaj ciasto, przyprószając mąką, gdy będzie zbyt klejące. Wyrabiaj około 5 minut. Konsystencja ciasta powinna być taka, by pozwalała na uformowanie pączków. Pamiętaj jednak, że im więcej mąki dodasz, tym mniej elastyczne, puszyste i delikatne będą Twoje pączki. Ilość mąki zależy od tego jak wilgotny był Twój batat, ja wykorzystałam około 450g mąki. Ciasto powinno być podobne do miękkiej ciastoliny (zobacz powyżej wklejony filmik jak powinno wyglądać). Gdy będzie gotowe i już nie będzie bardzo klejące i będziesz w stanie je formować, podziel je na 14 części. Każdą z nich przyprósz mąką i formuj pączki. Może zrobić donuty z dziurką lub klasyczne pączki z nadzieniem (zobacz filmik jak je formować i nadziewać). Uformuj kulkę z ciasta, lekko rozpłaszcz i przy pomocy palca zrób dziurkę w środku. Jeśli chcesz zrobić pączki nadziewane, mocno rozpłaszcz kulkę, na środek wyłóż łyżeczkę nadzienia i sklej jak pierożka, a następnie w obu dłoniach uformuj kulkę, by "pierożek" był okrągły.
  4. Gotowe pączki przykryj ręczniczkiem kuchennym i pozostaw na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie wlej olej do garnka i rozgrzej. Olej powinien być bardzo dobrze rozgrzany, poznasz to po tym, że zacznie falować i będzie bić od niego gorąco.
  5. Wyrośnięte pączki wrzucaj do oleju i smaż kilka minut z każdej strony. Zmniejsz ognień do minimum, by pączki powoli się smażyły, skórka nie spaliła zbyt szybko i by dać im odpowiedni czas na wysmażenie w środku. Najlepiej jest je smażyć pod przykryciem, wtedy lepiej i szybciej wyrosną. Usmażone pączki połóż na arkuszach ręczników papierowych by oddały nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe i świeżo usmażone pączki obtaczaj w cukrze waniliowym.

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału

50 komentarzy
  • Karolina
    Posted at 22:04h, 21 lutego Odpowiedz

    Czy zamiast wódki do ciasta można dodać np. octu (by pączki nie ,,piły” tłuszczu) ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:17h, 21 lutego Odpowiedz

      Nie nie, kompletnie nie! Można dodać spirytus lub inny mocny alkohol. To musi być alkohol. Najlepsza jest wódka lub spirytus 🙂

      • monika
        Posted at 15:42h, 22 lutego Odpowiedz

        czy bez alkoholu wyjdą?

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 15:49h, 22 lutego Odpowiedz

          Wyjdą, ale mogą wypić więcej oleju. Proponuję jednak dodać alkohol ponieważ to robi różnicę 🙂

  • Ania
    Posted at 18:08h, 22 lutego Odpowiedz

    Wypróbowałam 4 przepisy i ten jest bezkonkurencyjny : ) ! Pączki są przepyszne, zdecydowanie polecam 😀 !

  • Karolina
    Posted at 20:09h, 22 lutego Odpowiedz

    Oto i one, pyszne pączki z batatów, z tego talerza zostało już bardzooo niewiele 😉

    Zdjęcie:

  • Asia
    Posted at 22:41h, 22 lutego Odpowiedz

    Przepyszne!;) fenomenalne! Idealnie wytlumaczone 😉

    Zdjęcie:

  • whiteada
    Posted at 10:59h, 23 lutego Odpowiedz

    Pączki pierwsza klasa <3 Są naprawdę przepyszne. Już myślałam, że na weganie nie znajdę idealnego (na mój gust) przepisu. Dziękuję! 😀

    Zdjęcie:

  • monika
    Posted at 11:12h, 23 lutego Odpowiedz

    czy może być whisky zamiast wódki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:15h, 23 lutego Odpowiedz

      Jeśli nie masz nic innego to możesz dodać, ważne by był to mocny alkohol 🙂

  • Olga
    Posted at 13:06h, 23 lutego Odpowiedz

    Były małe przeboje bo to mój pierwszy wypiek, ale jak to mówią praktyka czyni mistrza i następne będą jeszcze lepsze. Zamiast mleczka kokosowego poszło mleko ryżowe no i zapomniałam o alkoholu, reszta jak w przepisie.. Tak czy inaczej moi Bliscy Nieweganie byli zachwyceni! Dziękuję, pozdrawiam i skorzystam jeszcze nie raz.

    Zdjęcie:

  • Iza
    Posted at 14:31h, 23 lutego Odpowiedz

    Właśnie wyrastają 😀

  • madamesirene
    Posted at 16:15h, 23 lutego Odpowiedz

    Wyszły pyszne, puszyste i warte grzechu. Nie czuć różnicy między nimi a klasyczną wersją. Polecam nadziac je marmoladą cytrynową, doskonałe połączenie. Żałuję tylko, że nie nadziałam po usmażeniu bo część nadzienia mi uciekła.

    Zdjęcie:

  • Angel
    Posted at 18:12h, 23 lutego Odpowiedz

    CUUUDOOOO!
    Kompletnie nie czuję różnicy w stosunku do niewegańskich pączków. Są pyszne. Współlokatorka również zachwala. Dzięki wielkie za przepis i “towarzystwo” w kuchni.
    <3

    Zdjęcie:

  • Dorota
    Posted at 21:12h, 23 lutego Odpowiedz

    Pierwszy raz robiłam pączki. Obawiałam się, że będą twarde. Wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Nadzienie zrobiłam blendując namoczone wcześniej suszone daktyle z cynamonem i odrobiną mleka roślinnego. Dziękuję za przepis, na pewno do niego wrócę.

  • Agnieszka
    Posted at 22:26h, 23 lutego Odpowiedz

    Dzięki za przepis!
    Było sporo zabawy i czasami atakował mnie olej, kiedy były zbyt obficie nadziane i wypływało, więc trzeba na prawdę dokładnie sklejać ciasto lub nadziewać po usmażeniu.
    Reakcja domowych smakoszy… bezcenna;D Co, że niby pączki z ziemniaków??;)
    U mnie królowało nadzienie figowe i z dżemu z karobośliwki, polecam;)
    Niestety przyswoiłam taką ilość kalorii, że nie wiem co teraz z tym zrobić, ach jak żyć, jak żyć?;P

    Zdjęcie:

  • Iza
    Posted at 18:27h, 25 lutego Odpowiedz

    Niestety nie miałam w domu alkoholu. Pączki wyszły baardzo tłuste. (czyli jak prawdziwe pączki) i po zjedzeniu kilku ? trochę cierpi moje sumienie i poczucie przyzwoitości. Przepis jest rewelacyjny. Dzięki! Za rok zaopatrze sie w 0,5l …:) uczyniłam pewną modyfikację zeby bylo sugarfree bataty zblendowalam z namoczonymi daktylami. Pozdrawiam!

    Zdjęcie:

    • Iza
      Posted at 07:12h, 26 lutego Odpowiedz

      I jeszcze jedno 🙂 nadzienie wiśnie, zamiast cukru daktyle

      Zdjęcie:

  • Dorota
    Posted at 09:45h, 28 lutego Odpowiedz

    Dziękuję za przepis, pączki są pyszne. Nadzienie z dżemu z suszonych daktyli z cynamonem. MNIAM:)

    Zdjęcie:

  • Ilo
    Posted at 11:30h, 05 marca Odpowiedz

    Czy da się te paczki zrobić z mąki innej niz pszenica ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:30h, 05 marca Odpowiedz

      Piszę o tym wyżej.

      • Majka
        Posted at 16:16h, 08 lutego Odpowiedz

        A w którym konkretnie miejscu, jeśli wolno spytać? 😉 Bo czytam, i czytaaam i czytam i nie mogę odnaleźć tego fragmentu. A też chciałabym użyć innej mąki…

  • Patrycja
    Posted at 15:31h, 08 marca Odpowiedz

    Czy da sie czyms zastąpic drożdże? 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:43h, 09 marca Odpowiedz

      Niestety nie 🙂 By pączki miały tradycyjny smak, potrzebne są drożdże 🙂

  • alexskoczek
    Posted at 15:36h, 12 marca Odpowiedz

    Wyszły mega choć ja chyba odzwyczaiłam sie od takich rzeczy bo szybko mnie zmuliło ?❤️Ale wszystkim smakowało i chcieli więcej a tu sie okazało mało ?

    Zdjęcie:

  • Julia Wojtkowiak
    Posted at 11:09h, 15 listopada Odpowiedz

    Czy pączki wyjdą na mące bezglutenowej?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:41h, 27 marca Odpowiedz

      Niestety, ale nie wyjdą. W filmie mówię o tym, że próbowałam ale nie da rady 🙂

  • Magdalena
    Posted at 15:20h, 02 lutego Odpowiedz

    Wyszły pyszne!!!!!

  • Monika
    Posted at 11:46h, 07 lutego Odpowiedz

    Czy używałaś oleju kokosowego rafinowanego do ciasta?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:55h, 23 lutego Odpowiedz

      Tak, rafinowany 😉

  • gigi_26
    Posted at 15:28h, 09 lutego Odpowiedz

    A jak zrobić te w smaku jak bułki? z PS2???? Szukamy z mamą od wieków, bo takie “bułkowe” lubi nasza rodzina, babcia już nie żyje, a zmarła dawno i przepisu nie mamy……

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:55h, 23 lutego Odpowiedz

      Wtedy po prostu wyrośnięte pączki należy upiec w temperaturze około 180C aż będą dobrze wypieczone i rumiane.

  • Agata
    Posted at 19:00h, 10 lutego Odpowiedz

    Pyszne! Naprawdę polecam bo są rewelacyjne. Dzisiaj przez przypadek tutaj trafiłam i zostaję po więcej przepisów 😀 dziękuję

  • eve
    Posted at 11:16h, 18 marca Odpowiedz

    Zdecydowanie najlepsza rzecz na jaką trafiłam w ostatnim czasie! Przepis wydrukowany. Będzie przetestowane i dam znać jak smakowało! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:25h, 19 marca Odpowiedz

      Ekstra! Bardzo się cieszę 😉 Koniecznie wstaw tutaj zdjęcie jeśli wypróbujesz 😉

  • Adriana
    Posted at 12:37h, 08 listopada Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy mogę z tego przepisu upiec ciasto drożdżowe?

  • Ania
    Posted at 18:35h, 23 lutego Odpowiedz

    Świetny przepis, pączki wychodzą pyszne <3

    Zdjęcie:

  • Dagmara
    Posted at 20:01h, 28 lutego Odpowiedz

    Przepyszne, jak prawdziwe pączki! Pozdrawiam

  • Karolina
    Posted at 00:48h, 01 marca Odpowiedz

    Pierwsze w życiu własnoręcznie zrobione pączki! Cos cudownego! Mąż zachwycony, z tego talerza zostały 4 sztuki…. na pewno za rok znów zrobię! Dziekuje za świetny przepis! 🙂

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 00:49h, 01 marca Odpowiedz

    Cos cudownego! Mąż zachwycony, z tego talerza zostały 4 sztuki…. na pewno za rok znów zrobię! Dziekuje za świetny przepis! 🙂

  • margot
    Posted at 19:09h, 25 lutego Odpowiedz

    Pycha

    Zdjęcie:

  • margot
    Posted at 19:10h, 25 lutego Odpowiedz

    i wnętrze

    Zdjęcie:

  • Karo
    Posted at 17:44h, 07 lutego Odpowiedz

    Pierwsze pączki i od razu wegańskie ? pyszne!

    Zdjęcie:

  • Olga
    Posted at 11:08h, 11 lutego Odpowiedz

    W zasadzie za pączkami nie przepadałam, ale tymi jestem zachwycona. To najlepsze pączki jakie w życiu jadłam! Dzięki za świetny przepis! Idealnie miękkie i puszyste, nie tępieją na drugi dzień jak zazwyczaj domowe pączki mają w zwyczaju. PYCHA

    Zdjęcie:

  • konfuzja
    Posted at 23:14h, 26 października Odpowiedz

    Czuć te korzenne przyprawy? Bo nienawidze ich, wole paczuchy w ich standardowej prostocie :/

  • noona
    Posted at 17:31h, 07 lutego Odpowiedz

    Mam pytanie odnośnie drożdży, na moim opakowaniu suchych drożdży jest napisane,. że 7g odpowiada 50g świeżych, dać 7g czy jednak 14g wg przepisu?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE