21 Lut Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków – pączki wegańskie bez jajek i nabiału
Najlepsze wegańskie pączki z batatów, czyli pączki ze słodkich ziemniaków, bez jajek i nabiału. Są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Mimo, że patrząc na składniki, pączki nie są tradycyjne, ale tak właśnie smakują. Smakiem i konsystencją nie odbiegają od tych sprzedawanych w cukierniach, Wykonanie nie jest trudne, specjalnie nagrałam przewodnik video, by każdy bez zbędnych problemów mógł sobie z nimi poradzić i zrobić swoje właśnie WEGAŃSKIE PĄCZKI. Gwarantuję, że smażenie własnych pączków to ogromna frajda, a satysfakcja i niesamowity smak wynagrodzą każdy trud w nie włożony. Jeśli chodzi o batata w środku, zapewniam, że nie czuć ich smaku. Batat w przepisie to swego rodzaju substytut jajek, który pomaga wszystko zbić w całość i skleić. Ponadto batat sprawia, że pąćzki są odrobinę zdrowsze, choć muszę przyznać, ten przepis nie jest dietetyczny 😉 Gdybym nie powiedziała testerom z czego są przygotowane te pączki, nikt by się nie domyślił. Polecam z całego serca!
PS.1. Nie zapomnij podesłać zdjęcia Twoich pączków, jeśli wypróbujesz ten przepis. Zdjęcie możesz zamieścić poniżej w komentarzach 🙂
PS.2. Część pączków upiekłam, by zobaczyć jakie wychodzą i nie polecam. Smakują jak bułki i nie przypominają pączków 🙂 ZASZALEJ TEN JEDEN RAZ.
PS.3. Jeśli masz celiakię, ten przepis niestety nie jest dla Ciebie. Moja wersja dla celiaków wylądowała w koszu. O wszystkim mówię w filmiku.
Zobacz na filmiku jak je przygotować i wysłuchaj moich rad zanim zaczniesz smażyć:
- 300g obranego batata
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 saszetki suchych drożdży (w sumie 14g lub 50g świeżych)
- 350g mąki pszennej tortowej + dodatkowe 75g + mąka do wyrabiania (ilość zależna od elastyczności ciasta)
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki soli
- 30g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka wódki
- 50g oleju kokosowego
- wegańska Nutella , ulubiony dżem lub powidła
- 2l oleju do smażenia
- cukier z prawdziwą wanilią do obtaczania pączków
- Obranego batata pokroić w plasterki i ugotować na parze do miękkości. Batat powinien być bardzo miękki, niemal rozgotowany. W tym samym czasie wymieszaj w osobnej misce suche składniki (350g mąki, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz cukier). Mleczko kokosowe podgrzej by było ciepłe (nie gorące!) i rozpuść w nim drożdże. Odstaw na 10 minut by drożdże zaczęły pracować
- Ugotowane i gorące bataty umieść w sporej plastikowej misce. Zblenduj przy pomocy blendera na puree. Dodaj ⅓ wcześniej wymieszanej mąki i wyrabiaj ciasto przy pomocy miksera (użyj haków/świderków, możesz również zrobić to ręcznie, przy pomocy łyżki, ale nie polecam, bo bardzo się zmęczysz). Po wmieszaniu dodaj kolejne ⅓ mąki i wyrabiaj dalej ciasto. Następnie wmieszaj mleko z drożdżami, wódkę i ostatnią część mąki. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut, aż będzie klejące. Gdy ciasto będzie jednolite, przykryj miskę czystym ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę (ja czekałam 1h i 15 minut). Możesz miskę postawić koło grzejnika/kominka lub użyć programu "garowanie" w piekarniku (40C).
- Po tym czasie uklep ciasto i wmieszaj dodatkowe 75g mąki i stopiony olej kokosowy. Na blat wysyp mąkę i wyrabiaj ciasto, przyprószając mąką, gdy będzie zbyt klejące. Wyrabiaj około 5 minut. Konsystencja ciasta powinna być taka, by pozwalała na uformowanie pączków. Pamiętaj jednak, że im więcej mąki dodasz, tym mniej elastyczne, puszyste i delikatne będą Twoje pączki. Ilość mąki zależy od tego jak wilgotny był Twój batat, ja wykorzystałam około 450g mąki. Ciasto powinno być podobne do miękkiej ciastoliny (zobacz powyżej wklejony filmik jak powinno wyglądać). Gdy będzie gotowe i już nie będzie bardzo klejące i będziesz w stanie je formować, podziel je na 14 części. Każdą z nich przyprósz mąką i formuj pączki. Może zrobić donuty z dziurką lub klasyczne pączki z nadzieniem (zobacz filmik jak je formować i nadziewać). Uformuj kulkę z ciasta, lekko rozpłaszcz i przy pomocy palca zrób dziurkę w środku. Jeśli chcesz zrobić pączki nadziewane, mocno rozpłaszcz kulkę, na środek wyłóż łyżeczkę nadzienia i sklej jak pierożka, a następnie w obu dłoniach uformuj kulkę, by "pierożek" był okrągły.
- Gotowe pączki przykryj ręczniczkiem kuchennym i pozostaw na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie wlej olej do garnka i rozgrzej. Olej powinien być bardzo dobrze rozgrzany, poznasz to po tym, że zacznie falować i będzie bić od niego gorąco.
- Wyrośnięte pączki wrzucaj do oleju i smaż kilka minut z każdej strony. Zmniejsz ognień do minimum, by pączki powoli się smażyły, skórka nie spaliła zbyt szybko i by dać im odpowiedni czas na wysmażenie w środku. Najlepiej jest je smażyć pod przykryciem, wtedy lepiej i szybciej wyrosną. Usmażone pączki połóż na arkuszach ręczników papierowych by oddały nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe i świeżo usmażone pączki obtaczaj w cukrze waniliowym.
Karolina
Posted at 22:04h, 21 lutegoCzy zamiast wódki do ciasta można dodać np. octu (by pączki nie ,,piły” tłuszczu) ?
Karolina Gawrońska
Posted at 23:17h, 21 lutegoNie nie, kompletnie nie! Można dodać spirytus lub inny mocny alkohol. To musi być alkohol. Najlepsza jest wódka lub spirytus 🙂
monika
Posted at 15:42h, 22 lutegoczy bez alkoholu wyjdą?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:49h, 22 lutegoWyjdą, ale mogą wypić więcej oleju. Proponuję jednak dodać alkohol ponieważ to robi różnicę 🙂
Ania
Posted at 18:08h, 22 lutegoWypróbowałam 4 przepisy i ten jest bezkonkurencyjny : ) ! Pączki są przepyszne, zdecydowanie polecam 😀 !
Karolina
Posted at 20:09h, 22 lutegoOto i one, pyszne pączki z batatów, z tego talerza zostało już bardzooo niewiele 😉
Zdjęcie:
Asia
Posted at 22:41h, 22 lutegoPrzepyszne!;) fenomenalne! Idealnie wytlumaczone 😉
Zdjęcie:
whiteada
Posted at 10:59h, 23 lutegoPączki pierwsza klasa <3 Są naprawdę przepyszne. Już myślałam, że na weganie nie znajdę idealnego (na mój gust) przepisu. Dziękuję! 😀
Zdjęcie:
monika
Posted at 11:12h, 23 lutegoczy może być whisky zamiast wódki?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:15h, 23 lutegoJeśli nie masz nic innego to możesz dodać, ważne by był to mocny alkohol 🙂
Olga
Posted at 13:06h, 23 lutegoByły małe przeboje bo to mój pierwszy wypiek, ale jak to mówią praktyka czyni mistrza i następne będą jeszcze lepsze. Zamiast mleczka kokosowego poszło mleko ryżowe no i zapomniałam o alkoholu, reszta jak w przepisie.. Tak czy inaczej moi Bliscy Nieweganie byli zachwyceni! Dziękuję, pozdrawiam i skorzystam jeszcze nie raz.
Zdjęcie:
Iza
Posted at 14:31h, 23 lutegoWłaśnie wyrastają 😀
madamesirene
Posted at 16:15h, 23 lutegoWyszły pyszne, puszyste i warte grzechu. Nie czuć różnicy między nimi a klasyczną wersją. Polecam nadziac je marmoladą cytrynową, doskonałe połączenie. Żałuję tylko, że nie nadziałam po usmażeniu bo część nadzienia mi uciekła.
Zdjęcie:
Angel
Posted at 18:12h, 23 lutegoCUUUDOOOO!
Kompletnie nie czuję różnicy w stosunku do niewegańskich pączków. Są pyszne. Współlokatorka również zachwala. Dzięki wielkie za przepis i “towarzystwo” w kuchni.
<3
Zdjęcie:
Dorota
Posted at 21:12h, 23 lutegoPierwszy raz robiłam pączki. Obawiałam się, że będą twarde. Wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Nadzienie zrobiłam blendując namoczone wcześniej suszone daktyle z cynamonem i odrobiną mleka roślinnego. Dziękuję za przepis, na pewno do niego wrócę.
Agnieszka
Posted at 22:26h, 23 lutegoDzięki za przepis!
Było sporo zabawy i czasami atakował mnie olej, kiedy były zbyt obficie nadziane i wypływało, więc trzeba na prawdę dokładnie sklejać ciasto lub nadziewać po usmażeniu.
Reakcja domowych smakoszy… bezcenna;D Co, że niby pączki z ziemniaków??;)
U mnie królowało nadzienie figowe i z dżemu z karobośliwki, polecam;)
Niestety przyswoiłam taką ilość kalorii, że nie wiem co teraz z tym zrobić, ach jak żyć, jak żyć?;P
Zdjęcie:
Iza
Posted at 18:27h, 25 lutegoNiestety nie miałam w domu alkoholu. Pączki wyszły baardzo tłuste. (czyli jak prawdziwe pączki) i po zjedzeniu kilku ? trochę cierpi moje sumienie i poczucie przyzwoitości. Przepis jest rewelacyjny. Dzięki! Za rok zaopatrze sie w 0,5l …:) uczyniłam pewną modyfikację zeby bylo sugarfree bataty zblendowalam z namoczonymi daktylami. Pozdrawiam!
Zdjęcie:
Iza
Posted at 07:12h, 26 lutegoI jeszcze jedno 🙂 nadzienie wiśnie, zamiast cukru daktyle
Zdjęcie:
Dorota
Posted at 09:45h, 28 lutegoDziękuję za przepis, pączki są pyszne. Nadzienie z dżemu z suszonych daktyli z cynamonem. MNIAM:)
Zdjęcie:
Ilo
Posted at 11:30h, 05 marcaCzy da się te paczki zrobić z mąki innej niz pszenica ?
Karolina Gawrońska
Posted at 13:30h, 05 marcaPiszę o tym wyżej.
Majka
Posted at 16:16h, 08 lutegoA w którym konkretnie miejscu, jeśli wolno spytać? 😉 Bo czytam, i czytaaam i czytam i nie mogę odnaleźć tego fragmentu. A też chciałabym użyć innej mąki…
Patrycja
Posted at 15:31h, 08 marcaCzy da sie czyms zastąpic drożdże? 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 13:43h, 09 marcaNiestety nie 🙂 By pączki miały tradycyjny smak, potrzebne są drożdże 🙂
alexskoczek
Posted at 15:36h, 12 marcaWyszły mega choć ja chyba odzwyczaiłam sie od takich rzeczy bo szybko mnie zmuliło ?❤️Ale wszystkim smakowało i chcieli więcej a tu sie okazało mało ?
Zdjęcie:
Julia Wojtkowiak
Posted at 11:09h, 15 listopadaCzy pączki wyjdą na mące bezglutenowej?
Karolina Gawrońska
Posted at 08:41h, 27 marcaNiestety, ale nie wyjdą. W filmie mówię o tym, że próbowałam ale nie da rady 🙂
Magdalena
Posted at 15:20h, 02 lutegoWyszły pyszne!!!!!
Monika
Posted at 11:46h, 07 lutegoCzy używałaś oleju kokosowego rafinowanego do ciasta?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:55h, 23 lutegoTak, rafinowany 😉
gigi_26
Posted at 15:28h, 09 lutegoA jak zrobić te w smaku jak bułki? z PS2???? Szukamy z mamą od wieków, bo takie “bułkowe” lubi nasza rodzina, babcia już nie żyje, a zmarła dawno i przepisu nie mamy……
Karolina Gawrońska
Posted at 17:55h, 23 lutegoWtedy po prostu wyrośnięte pączki należy upiec w temperaturze około 180C aż będą dobrze wypieczone i rumiane.
Agata
Posted at 19:00h, 10 lutegoPyszne! Naprawdę polecam bo są rewelacyjne. Dzisiaj przez przypadek tutaj trafiłam i zostaję po więcej przepisów 😀 dziękuję
eve
Posted at 11:16h, 18 marcaZdecydowanie najlepsza rzecz na jaką trafiłam w ostatnim czasie! Przepis wydrukowany. Będzie przetestowane i dam znać jak smakowało! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 17:25h, 19 marcaEkstra! Bardzo się cieszę 😉 Koniecznie wstaw tutaj zdjęcie jeśli wypróbujesz 😉
Adriana
Posted at 12:37h, 08 listopadaDzień dobry. Czy mogę z tego przepisu upiec ciasto drożdżowe?
Karolina Gawrońska
Posted at 18:26h, 22 listopadaJasne, dlaczego nie 😉
Ania
Posted at 18:35h, 23 lutegoŚwietny przepis, pączki wychodzą pyszne <3
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:15h, 28 lutegowooow! Wyglądają super! Dziękuję bardzo za zdjęcie i wypróbowanie 🙂
Dagmara
Posted at 20:01h, 28 lutegoPrzepyszne, jak prawdziwe pączki! Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 19:09h, 04 marcaDziękuję bardzo!!!!
Karolina
Posted at 00:48h, 01 marcaPierwsze w życiu własnoręcznie zrobione pączki! Cos cudownego! Mąż zachwycony, z tego talerza zostały 4 sztuki…. na pewno za rok znów zrobię! Dziekuje za świetny przepis! 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:08h, 04 marcaWoow! Cudownie! Dziękuję bardzo <3
Karolina
Posted at 00:49h, 01 marcaCos cudownego! Mąż zachwycony, z tego talerza zostały 4 sztuki…. na pewno za rok znów zrobię! Dziekuje za świetny przepis! 🙂
margot
Posted at 19:09h, 25 lutegoPycha
Zdjęcie:
margot
Posted at 19:10h, 25 lutegoi wnętrze
Zdjęcie:
Karo
Posted at 17:44h, 07 lutegoPierwsze pączki i od razu wegańskie ? pyszne!
Zdjęcie:
Olga
Posted at 11:08h, 11 lutegoW zasadzie za pączkami nie przepadałam, ale tymi jestem zachwycona. To najlepsze pączki jakie w życiu jadłam! Dzięki za świetny przepis! Idealnie miękkie i puszyste, nie tępieją na drugi dzień jak zazwyczaj domowe pączki mają w zwyczaju. PYCHA
Zdjęcie:
konfuzja
Posted at 23:14h, 26 październikaCzuć te korzenne przyprawy? Bo nienawidze ich, wole paczuchy w ich standardowej prostocie :/
noona
Posted at 17:31h, 07 lutegoMam pytanie odnośnie drożdży, na moim opakowaniu suchych drożdży jest napisane,. że 7g odpowiada 50g świeżych, dać 7g czy jednak 14g wg przepisu?