12 Gru Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia – RAW & VEGAN
Święta są coraz bliżej, czas więc zacząć myśleć o świątecznym jedzeniu. Kulinarne skojarzenia ze słowem “Święta” są bardzo różne. Jednym przychodzi na myśl bigos, innym pierogi, a ktoś inny pomyśli o makowcu. Je jednak gdy zdałam sobie sprawę, że to już tak blisko, pomyślałam o piernikach! Nagle zaczęłam czuć zapach cynamonu, goździków i przypominać sobie o korzennych aromatach. Niestety w naszym zabieganym życiu często możemy sobie zdać sprawę, że niestety nie mamy czasu na domową masową produkcję pierniczków. Wyrabianie ciasta, wykrawanie i dekorowanie ślicznych kształtów jest jak miód na serce. Ale… potrzeba czasu.
Dodatkowo dobre pierniki powinny leżakować w puszce i kruszeć, co najmniej kilka tygodni. Ja niestety w tym roku muszę odpuścić ten cały proces. Choćbym nie wiadomo jak bardzo chciała, akcji pierniczkowej w tym roku nie będzie. Dlatego też musiałam wymyślić coś innego by wyjść z twarzą w te święta 😉 Poszperałam w szafkach, pomyślałam i jest! Pierniczki bez pieczenia, a raczej pierniczkowe kulki! Ten przepis namiesza Wam w głowie, gwarantuję. Oczywiście nie odradzam robienia tradycyjnych pierników, ale poniższy przepis dedykuję bardzo zapracowanym. Moje wegańskie i zdrowe kuleczki przygotujesz zaledwie w 15 minut, nie rezygnując z tradycyjnego smaku, natomiast zyskując sporo czasu.
Surowe pierniczki są miękkie w środku, rozpływają się w ustach i smakują jak jakieś magiczne korzenne kulki mocy! 😉 Nie można się im oprzeć, gwarantuję, że na jednej się nie skończy – po prostu trzeba zjeść więcej. I w zasadzie nic nie szkodzi na przeszkodzie by się troszkę zapomnieć. To głównie płatki owsiane, nerkowce, daktyle i nasiona chia. Aż trudno uwierzyć, że tak proste składniki , a tak niesamowita konsystencja. Piernikowy smak jest mocno wyczuwalny i idealnie kontrastuje z aromatem wyciśniętego z mandarynki soku. Słodycz syropu i daktyli, kremowość nerkowców i ciekawa tekstura, którą dają nasiona chia, sprawiają, że ten przepis to tegoroczne świąteczne must-have. Skoro więc wymagają od Ciebie tak małego wysiłku bowiem kilku ruchów blendera, nagle okazuje się, że zaledwie kilkanaście minut i czujesz magię zbliżających się świąt 😉
Zobacz na filmiku jakie to proste:
- 100g daktyli
- 100g nerkowców
- 150g płatków owsianych
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 30g nasion chia
- 1 łyżka kakao
- 35g oleju kokosowego
- 35g syropu z agawy
- Sok z 1 mandarynki
- 1 duża szczypta soli
- Daktyle i nerkowce zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia (lub zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2 godziny). Gdy są już namoczone, należy zblendować płatki owsiane na mąkę, blenduj aż zamienią się w sypki pył. Następnie w osobnej misce zblenduj na gładką masę namoczone daktyle z nerkowcami. Masa musi być jednolita i dość puszysta. Następnie dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki : mąkę owsianą, przyprawę do piernika, sok z mandarynki, nasiona chia, kakao, stopiony olej kokosowy, syrop z agawy oraz szczyptę soli. Zblenduj wszystko ponownie, aż masa będzie klejąca i jednolita. Piernikowe ciasto jest bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być. Teraz należy uformować równiej wielkości kulki. Najlepiej przed formowaniem każdej z nich lekko zwilżyć dłonie wodą, będzie łatwiej. Gotowe pierniczkowe pralinki schłodź w lodówce przez koło 2 godziny (lub kilkanaście minut w zamrażalniku) aż staną się twardsze i można podawać.

Dżasta
Posted at 12:20h, 26 grudniaMega dobre są!! Na prawdę łatwe w przygotowaniu. Od tąd pokochałam nasiona chia ??

Sylwia
Posted at 19:19h, 30 styczniaPo prostu rewelacja!!! Łatwe w przygotowaniu i przepyszne 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:00h, 30 styczniaDziękuję ? Cieszę się, że smakowały. Również uważam że są prawdziwym hitem!
Monika Kulka
Posted at 22:01h, 10 grudniaPani Karolino, w składzie nie ma mąki kokosowej a w przygotowaniu Pani o niej pisze ?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:49h, 11 grudniaMoniko dziękuję, wkradł się mały chochlik. Przepis został poprawiony 🙂
Beata
Posted at 21:36h, 04 styczniaHej jakiego blendera używasz z jakiej on jest firmy? Miałam taki podobny mały blender z ostrzami “S”, ale pękł po paru użytkowaniachh, a był bardzo przydatny i poręczny, teraz chcę kupić jakiś sprawdzony, żeby nie mieć powtórki z rozrywki. Polecasz coś oprocz tego swojego?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:50h, 05 styczniaObecnie używam taki klasyczny blender Bosh’a, jest ok, ale najbardziej polecam blender Bamix De Luxe 🙂 Jest bardzo silny i to taka moja pierwsza miłość 🙂
Adziup
Posted at 11:39h, 29 październikaMam pytanie czym mogę zastąpić sok z mandarynki?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:52h, 07 listopadaSok z pomarańczy lub inny owocowy 🙂 Może być też jabłkowy.
Pingback:Zdrowe święta - 75+przepisów fit i wege na tradycyjne dania
Posted at 21:51h, 08 grudnia[…] kruche pierniczki z lukrem bez cukru Proste wegańskie pierniczki Wegańskie surowe pierniczki Potrójnie imbirowe vege pierniczki Fit pierniczki Fit pierniczki owsiane i domowa przyprawa do […]
Ania
Posted at 18:34h, 22 grudniaCzym można zastąpić nerkowce w tym przepisie?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:28h, 15 lutegoinnymi orzechami 🙂 Spora dowolność. Nerkowce po prostu łatwo się blendują 😉
Kasia
Posted at 16:44h, 06 grudniaWitam,
Czym można zastąpić syrop z agawy, aby kulki były nadal wegańskie?
Pozdrawiam?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:16h, 08 styczniaSyrop klonowy lub syrop z agawy 😉