16 Lut Wegańskie Monte jaglane – zdrowy, fit i domowy krem a’la Monte z kaszy jaglanej
Jak zrobić Monte? Wegańskie Monte? Wymyśliłam prosty i zdrowy przepis na jaglany deser a’la Monte. Jedwabisty krem z kaszy jaglanej i orzechów laskowych, bez nabiału i laktozy, bez glutenu, bez tłuszczów trans, bez rafinowanego cukru. Dziś nadszedł czas, by podzielić się z Wami tym fantastycznym przepisem, który całkowicie zmieni sposób w jaki patrzysz na zdrowe, fit i roślinne odżywianie. Ten krem smakuje nie tak samo jak sklepowa wersja, bo smakuje MILION RAZY LEPIEJ. Oryginalne Monte ma w składzie trochę złego, a orzechów jest w nim 0,5%! Pół procenta!? Mój deser jest napakowany orzechami laskowymi, które spowodują na Twoim podniebieniu prawdziwą eksplozję smaku. Będziesz się zastanawiać, czy to w ogóle możliwe! Ponadto krem jest bardzo pożywny i sycący, stając się pełnowartościową i zdrową przekąską. Do jego wykonania możesz użyć samodzielnie przyprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych, lub masła z prażonych orzechów laskowych. Obie wersje smakują tak samo dobrze, używając jednak masła orzechowego będzie trochę łatwiej.
Zobacz na filmiku jak proste jest wykonanie:
Nie zapomnij by wstawić poniżej w komentarzach zdjęcie, jeśli wypróbujesz przepis 😉
- 100g kaszy jaglanej (ok ½ szklanki)
- 1,5 szklanki wrzątku
- 150g orzechów laskowych (lub 150g masła z prażonych orzechów laskowych Primavika )
- 350ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego)
- 70g ksylitolu (lub innego dowolnego słodzika, cukru lub syropu, ilość wedle preferencji)
- ⅔ łyżeczki soli
- 3 łyżki gorzkiego kakao (jeśli chcesz również kakaową część, lub mniej, wedle preferencji)
- 50g orzechów laskowych do posypania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić (jeśli używasz masła orzechowego, przypraż tylko orzechy, którymi posypiesz gotowy krem). Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak deseru.
- Kaszę jaglaną przypraż przez kilka minut w suchym garnuszku, do momenty gdy zacznie się rumienić i będziesz czuć lekko orzechowy aromat. Następnie przesyp ją na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przepłukaną kaszę wsyp z powrotem do garnuszka i dodaj 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotuj kaszę pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękka.
- Obrane orzechy laskowe na krem (lub gotowe masło laskowe) umieść w misie blendera i dodaj mleko roślinne. Blenduj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita i kremowa i nie będzie już kawałków orzechów. Jeśli używasz masła orzechowego wystarczy kilkanaście sekund. Następnie dodaj ksylitol (lub dowolny słodzik/cukier/syrop), sól oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Zblenduj ponownie. Blenduj, aż uzyskasz jedwabiście kremową konsystencję. Warto jest poświęcić kilka minut więcej na blendowanie, gdyż im bardziej gładki krem tym lepiej i smaczniej 🙂
- Teraz jasna część Twojego Monte jest gotowa. Jeśli chcesz dodatkowo by połowa jej była czekoladowa tak jak w oryginale, przelej połowę masy do innego naczynia i do jednej z części dodaj kakao. Wmiksuj i gotowe.
- W 4 równych szklankach umieść najpierw kakaową warstwę, a następnie delikatnie, przy pomocy łyżeczki, tak by warstwy się nie wymieszały, układaj jasną część (zobacz filmik powyżej jak ja to robię). Całość posyp orzechami laskowymi.
- Twoje Monte jest gotowe do jedzenia, ja jednak uważam, że najlepsze jest dobrze schłodzone. Umieść je zatem na około 3 godziny do lodówki. Krem podczas tego lekko zgęstnieje i będzie jeszcze pyszniejszy. Smacznego!
Kluskileniwe
Posted at 15:43h, 16 lutegobez tłuszczów trans? Czy orzechy pieczone w tak wysokiej temperaturze nie są przypadkiem tłuszczami trans?
Karolina Gawrońska
Posted at 19:20h, 16 lutegoOrzechy laskowe (podobnie jak macadamia) są ubogie w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), zawierają za to sporo jednonienasyconych kw. tłuszczowych, które są o wiele mniej reaktywne chemicznie niż wielonienasycone 🙂
Oliwia
Posted at 20:20h, 16 lutegoProsiłaś kochana, więc wstawiam i dziękuję za przepis! :* Jest to pierwszy przepis od Ciebie, który wykonałam i na pewno nie ostatni 😀
PS. Zapraszam na mojego instagrama @dumiszonek
Karolina Gawrońska
Posted at 16:09h, 17 lutegoDziękuję bardzo bardzo i do zobaczenia na Insta! 🙂
Weronika
Posted at 20:37h, 16 lutego😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:08h, 17 lutegoMniam! 🙂
Weronika
Posted at 20:37h, 16 lutego🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:08h, 17 lutegoWygląda cudnie, dziękuję 🙂
paulinaabd
Posted at 21:30h, 16 lutegoMega pycha 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 16:07h, 17 lutegoDziękuję 🙂 Wygląda świetnie!
Kinga
Posted at 22:32h, 16 lutegoI jest kolejny przepis 😀 troszke zmodyfikowany (zwykle maslo orzechowe) , zagosci ten przepis u mnie na dlugo I bede serwowac je gościom przez najblizszy czas 😀
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:07h, 17 lutegoWygląda bosko! I pewnie deser smakował jeszcze lepiej jak wyglądał. Dziękuję 🙂
El.
Posted at 08:03h, 17 lutegoMąż mój lubi Monte sklepowe, ciekawa jestem jak zareaguje na alternatywę.
Kiedyś pół dnia robiłam dla niego domową nutellę… nawet nie tknął palcem… 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 16:06h, 17 lutegoDaj znać czy się skusiłaś i czy smakowało mężowi 🙂
Natka
Posted at 12:32h, 17 lutegoAle pychotka! Ciekawa jestem, jakiego blendera używasz, żeby uzyskać tak kremową konsystencję
Karolina Gawrońska
Posted at 16:15h, 17 lutegoDziękuję, cieszę się, że się spodobało 🙂 Obecnie używam podstawowego blendera firmy Bosch, ale sprzęt zmieniam co jakiś czas 🙂
Joanna
Posted at 14:16h, 17 lutegoSuper przepis! Z pewnoscia zapisze go w swoim przepisniku 🙂 Zrobilam go dzisiaj, wlasnie chlodzi sie w lodowce i czeka na swoja pore 😀 Bez schlodzenia juz smakowal przepysznie! Z pewnoscia wyprobuje wiecej Twoich przepisow.
Karolina Gawrońska
Posted at 16:05h, 17 lutegoDziękuję! Joanno możesz zamieścić tutaj zdjęcie? Byłoby super 🙂
Ania
Posted at 18:16h, 17 lutegoZ migdałami i mlekiem kokosowym też wychodzi Pycha!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:31h, 17 lutegoAniu wygląda świetnie, dziękuję! 🙂
Iza
Posted at 10:09h, 18 lutegoMoze nie wyglada tak dobrze, bo na cieplo, na snadanie, na sxybko aaale jaki smak!! Super pomysl, dziekuje Ci baaardzo :-))
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 12:00h, 18 lutegoWygląda super! To ja dziękuję za wypróbowanie 🙂
Magdalena
Posted at 16:24h, 18 lutegoDaję zdjęcie ale ciemnej warstwy. 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:22h, 18 lutegoMagdo wygląda tak smakowicie, że mam ochotę pędzić do lodówki po porcję takiego Monte 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!
Dorota
Posted at 00:47h, 07 marcaCo to za czarujący widok w tle? 🙂
Diana
Posted at 16:42h, 18 lutegoDeser przepyszny, szybki i bardzo łatwy w wykonaniu 🙂 Ja zrobiłam na czekoladowym mleku sojowym i posypałam granolą. Wszyscy byli zachwyceni 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:23h, 18 lutegoDiano dziękuję za przesłanie zdjęcia. Nic dziwnego, że byli zachwyceni, wygląda bosko 🙂
Pozytywny Trening
Posted at 18:01h, 18 lutegoMam i ja ??
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:40h, 18 lutegoWygląda fantastycznie! Dziękuję, że podzieliłaś się z Nami zdjęciem. Smacznego 🙂
Beata
Posted at 20:03h, 18 lutegoTakie pyszności dla wegan do skarb <3 Od dziś jestem Twoją wielką fanką!
Zdjęcie:
Zielona Mila Gotuje
Posted at 20:21h, 18 lutegoA to moja wariacja na temat Twojego przepisu – Monte migdałowe. Dzięki za świetne inspo i zapraszam do mnie na Zielona Mila Gotuje (https://m.facebook.com/zielonamilagotuje/?ref=page_internal)
Zdjęcie:
siemaaema
Posted at 12:03h, 19 lutegoStrasznie się cieszę że spodobała ci się moja wersja, dziękuję za komentarz ? Ja jestem po prostu zakochana, od pierwszego oblizanego palca po blendowaniu 🙂 Smak faktycznie jak ktoś już wspomniał na Facebooku skłania się nieco w stronę ferrero Rocher, ale pierwsze skojarzenie to oczywiście Monte i dzieciństwo, chociaż sporadycznie jaralam takie deserki 🙂 do tego wszystkiego full wegańskie, zdrowe, daje kopa na cały dzień. No i wreszcie przekonałam się do słodkości z kaszy jaglanej. Kto nie robił – według mnie musi spróbować, obowiązkowo 🙂
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 22:25h, 19 lutegoZrobione (:
Zdjęcie:
Marzena
Posted at 23:18h, 19 lutegoDziękuję za przepis. Użyłam migdałów zamiast laskowych i bardzo mi smakowało. ??
Zdjęcie:
Marysia
Posted at 10:05h, 20 lutegoWyszło przeeeepyszne! Dzięki za wszystkie świetne przepisy! 🙂
Zdjęcie:
Cukrowata
Posted at 14:43h, 21 lutegoZrobiłam i ja! Co prawda zbyt szczodrze dolałam syropu klonowego, więc jasna warstwa jest mega słodka, za to kakaowa w punkt (:
Zdjęcie:
Monika Kulka
Posted at 15:11h, 21 lutegoJa zamiast orzechów/masła orzechowego użyłam tahini. Zrobiłam na mleku kokosowym. Dodałam tez ziarenka z pół laski wanilii. Pyszne to “Monte” 😉
Monia
Posted at 17:12h, 21 lutegoPrzepyszne cudo ?
Zdjęcie:
Martyna
Posted at 17:43h, 22 lutegoPycha deser ? Na bank jeszcze zrobię
Zdjęcie:
Kasia
Posted at 19:22h, 22 lutegoDziękuje za pomysł, Było przepyszne <3
Zdjęcie:
Aga
Posted at 09:15h, 23 lutegoNie mam piekarnika 🙁 Mogę uprażyć orzechy na patelni?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:44h, 23 lutegoTak, możesz 😉
vege_fit_monte
Posted at 19:19h, 24 lutegotroche po swojemu ale to i tak dzieki Tobie! niego w gebie ? dziekuje kochana ?
Zdjęcie:
Ania
Posted at 21:06h, 26 lutegoMonte wyszło świetnie! To mój nowy ulubiony deser 😉
Zdjęcie:
Wege Monte
Posted at 09:25h, 28 lutego🙂
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 09:26h, 28 lutego🙂
Zdjęcie:
Marta
Posted at 09:26h, 28 lutego🙂
Zdjęcie:
O; )ka
Posted at 09:31h, 28 lutegoA ja trochę na chrupko
Zdjęcie:
Wypróbowałam i jest przepyszne !
Posted at 10:02h, 28 lutego❤
Zdjęcie:
Viola
Posted at 14:59h, 28 lutegoDzięki za pomysł. Pyszne!
Dziś w UK pancake day, ale myślę, że Monte też się przyda :).
Zdjęcie:
Ewa
Posted at 15:41h, 03 marcaObłędne! Użyłam mleko migdałowe, masło z orzeszków ziemnych i erytrol.
Zdjęcie:
Iza M
Posted at 10:23h, 04 marcaRewelacja! Zrobiłam dwa razy w ciagu miesiąca, mój ulubiony deser! Tutaj z mrożonym musem malinowo-truskawkowym. CUDO! Dzieki za inspiracje!
Zdjęcie:
Ola
Posted at 18:24h, 09 marcaCzy wszystkim udało się uzyskać aksamitnie kremową konsystencję ? Blenduję już długo, blender przegrzał się po raz drugi (braun nowy sprzęt) a konsystencja nadal grudkowata. Co mogłam zrobić źle ? 🙁
Klaudia
Posted at 21:53h, 06 kwietniaNie, mi też nie wyszło gładkie. Pomogło podzielenie masy na części, zauważyłam to przy miksowaniu tej ciemnej masy, że gdy było mniej to zdecydowanie lepiej się zmieliło.
Zdjęcie:
❤️
Posted at 10:02h, 12 marcaPrzepyszne ❤️ Rodzina zachwycona
Takie proste, takie dobre i takie zdrowe
Robiłam już drugi raz ?
Polecam rownież z syropem klonowym zamiast ksylitolu
Zdjęcie:
Julka
Posted at 16:20h, 18 marcaA to moje arcydzieło ?
Zdjęcie:
Paula
Posted at 13:04h, 20 marcaDzieki Ci za to!!!❤❤❤
Zdjęcie:
Igas
Posted at 06:43h, 26 marcaPrzepyszny deser!????
Igas
Posted at 09:37h, 26 marcaSuper deser!????
Dof
Posted at 06:43h, 01 kwietniaWidzę, że wszyscy tu robią deser bez problemów, chciałam więc prosić o ppdpowiedzi co do blendera, który sobie z tym radzi, bo już nie wiem :/ … Mój mimo mocy 800 (kielichowy) i 700 (ręczny) poległ na mieleniu kaszy (zapchał się), orzechów nawet boję się mielić.
Czy możecie polecić jakiś dobry blender do podobnych zadań (z nie najwyższej półki cenowej?)
Shea
Posted at 21:23h, 01 kwietniaJa mam dwa blendery firmy Amica – jeden kielichowy kupiony ponad 3 lata temu chyba za 150 złotych, a drugi ręczny kupiony rok temu za 100 złotych. Wspólnie jakoś dają radę. Najpierw miksuję orzechy z mlekiem roślinnym w kielichowym – bez problemu wychodzi gładka masa. Potem wylewam ją do płaskiej miski, dodaję kaszę i miksuję ręcznym – monte wychodzi bardzo, bardzo gładkie, a po pobycie w lodówce fajnie tężeje. Tak, że wcale nie trzeba drogiego sprzętu, tylko trochę cierpliwości 🙂 Pozdrawiam, mam nadzieję, że Ci wyjdzie!
Igas
Posted at 09:58h, 03 kwietniaCudo!!?
Zdjęcie:
Agata ?
Posted at 14:16h, 05 kwietniaTroszkę zmodyfikowany i jestem w NIEBIE ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 23:10h, 05 kwietniaWygląda super! Dziękuję za wypróbowanie oraz zdjęcie 🙂
Karolina
Posted at 18:32h, 06 kwietniaSpróbowałam i przepadłam <3 Coś czuję że będę to teraz jeść codziennie xD
Zdjęcie:
Martyna
Posted at 23:22h, 22 kwietniaPycha! Mieszkam poza Polską, więc nawet jakbym chciała, to nie dostanę tutaj Monte w sklepie. Na szczęście trafiłam na ten przepis. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe, dzięki ?
Zdjęcie:
Aga
Posted at 15:41h, 26 kwietniaMoja wariacja – wersja dla dorosłych – jedna z warstw z dodatkiem orzechówki 🙂
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 16:13h, 04 majaMam i ja 🙂 pycha
Zdjęcie:
Sabina
Posted at 18:58h, 06 majaDzięki Tobie szklanki do whisky w moim domu mają nowe zastosowanie ?. Robilam juz drugi raz. Pycha
Czy jeśli zastąpię laskowe migdałami to po uprażeniu też je obierać ze skórek?
Zdjęcie:
Monika
Posted at 09:43h, 12 majaPycha!
Zdjęcie:
@kwelka gotuje
Posted at 20:35h, 26 majasmakowało, idealny deser akurat na dzień matki 🙂 mama i siostra zadowolone i jeszcze sąsiadkom się trafiło 🙂
jejmosc.pl
Posted at 19:19h, 31 majaCześć. Poznaliśmy się na Recepcji Blog Conference Poznań (pilnował Ci roweru? i dziś w końcu znalazłam czas by do Ciebie zajrzeć i ten przepis WOW! Idę po masło orzechowe (resztę mam) i robię na jutro:) w ogóle widzę wiele dobrego na blogu? będę zagladac????
Karolina Gawrońska
Posted at 14:52h, 03 czerwcaMiło było poznać! Dziękuję za wypróbowanie przepisu <3
jejmosc.pl
Posted at 09:29h, 01 czerwcanastępnym razem robię tylko białe i mniej ksylitolu:) przepis zacny 🙂
Zdjęcie:
Pingback:Cukier w diecie dziecka: Jak wpływa na Twoją pociechę?
Posted at 12:20h, 22 czerwca[…] monte z kaszy jaglanej Savoryorsweet.p – zdrowe, wegańskie monte […]
Sandra
Posted at 19:24h, 27 czerwcaIle kcal ma taka porcja? Liczyłaś może? Ja jestem początkująca w liczeniu kalorii i nie umiem tak na oko ocenić… 🙁
Asiula
Posted at 01:48h, 29 czerwcarewelacyjny deser! dzięki 🙂
Zdjęcie:
Magda
Posted at 13:57h, 18 lipcaCzy zamiast mleka sojowego można użyć owsianego?
Nie jestem weganem i nigdy nie piłam napojów roślinnych i ciężko mi powiedzieć, które ma bardziej naturalny smak.
Karolina Gawrońska
Posted at 13:46h, 01 sierpniaTak, jasne że tak 🙂 Owiane jest bardzo delikatne więc polecam 🙂
Agnieszka
Posted at 11:36h, 09 sierpniaWyszło przepyszne, dodałam jeszcze odrobinę pokruszonej laski wanilii a do posłodzenia cukier kokosowy pół na pół z erytrolem. Dzięki za świetny przepis!
Zdjęcie:
Małgosia
Posted at 21:57h, 26 sierpniaDołączam się do grona zadowolonych z efektów! Robiłam już dwa razy, za pierwszym razem zabrakło kaszy jaglanej, więc dodałam trochę bulguru, za drugim dałam orzeszki ziemne, w obu przypadkach NIEBO! ♥ Tata zjadł po 2 pucharki ;P
Zdjęcie:
michalalumin
Posted at 19:41h, 11 listopadaMi tak wyszło :))) (nie wiem tylko, czy powinno się wyczuwać małe grudki orzechów, bo tak u mnie jest)
Zdjęcie:
ta ona
Posted at 21:29h, 20 listopadaTeż mam grudki ?
?
Posted at 21:21h, 20 listopadaUwielbiam to!♡
Tylko mam słaby blender?
Bartek
Posted at 15:52h, 16 grudniaCześć! Mam pytanie. Czy zamiast mleka sojowego mogę użyć zwykłego krowiego?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:22h, 24 lutegoTak, można 😉
Ania
Posted at 15:42h, 04 styczniaDla mnie pycha ,dzieciom trochę mniej smakowało n wyszedł bardzo intensywny smak orzechów lekko goszkawy .może za mało cukru ,albo orzechy za mocno uprażylam . nie wiem ale nie poddam się .będzie drugie podejście,ale z masłem orzechowym .?
Gosia
Posted at 11:08h, 18 styczniacześć, przepis bardzo zachęcajacy 🙂 czy myślisz, że po zrobieniu większej ilości, mozna zawekować w małych słoiczkach, żeby mieć “na zapas”? byłoby to super ratunkowe drugie śniadanie dla córki, w zabiegane dni 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 12:12h, 24 lutegoSzczerze mówiąc nie mam pojęcia jak Monte zachowa się po obróbce. Wydaje mi się, że jest to dość ryzykowne 🙂
kosmetyki
Posted at 13:30h, 25 styczniaDobrze opisane thx 😉 !
Natalia
Posted at 13:19h, 24 lutegoCześć!
A ja mam pytanie, czy kaszę jaglaną można zastąpić jakąś inną kaszą, czy to raczej będzie dramat i tragedia? 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 08:37h, 27 marcaNiestety, ale nie próbowałam i to może być tragedia. Ale według mnie możesz zrobić z białym ryżem. Zerknij na mój przepis na Kinder Joy 🙂
Dagmara Julikowska
Posted at 12:28h, 28 lutegoPrawdziwa pycha! Dziękuję za wspaniały przepis i doskonały, zdrowy deser.
Zdjęcie:
Żaneta
Posted at 17:45h, 04 marcaMyślisz że mogę użyć mleka kokosowego z puszki?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:19h, 07 marcaNie polecam, wtedy deser będzie zbyt tłusty i ciężki. Polecam zwykłe mleko roślinne z kartonu lub domowe 😉
May
Posted at 22:12h, 06 marcaPyszne, lecz największy problem miałam z obieraniem orzechów. Czy to oznacza, że były za słabo uprażone?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:18h, 07 marcaDokładnie tak 🙂 Następnym razem polecam potrzymać je troszkę dłużej.
Natka
Posted at 18:09h, 12 marcaCoś pysznego! Genialny przepis, który wykorzystam na pewno ponownie 😀
Zdjęcie:
Justyna
Posted at 19:25h, 26 marcaCzy mogę dodać zamiast orzechów laskowych -masła orzechowego arachidowych?
Karolina Gawrońska
Posted at 20:05h, 26 marcaMożesz, ale wtedy to już nie będzie prawdziwe Monte 🙂
Joanna
Posted at 10:35h, 23 majaPyszny i prosty w wykonaniu. Robiłam w blenderze wysokoobrotowym, świetne się wszystko dokładnie zmieliło. Użyłam 330 g ugotowanej kaszy jaglanej.
Zdjęcie:
Joanna
Posted at 10:37h, 23 majaA może jeszcze jedno… Zdjęcie z bliska 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam. Chciałabym pożyczyć przepis na swojego bloga i oczywiście powołać się na twój blog. Ok?
Zdjęcie:
Miszelka
Posted at 21:43h, 30 lipcaHej hej ! Czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć migdałów ? Będzie to smakowało równie pysznie ?
Karolina Gawrońska
Posted at 01:01h, 20 wrześniaPolecam jednak orzechy laskowe 😉
Dziekuje
Posted at 12:26h, 02 listopadaKarolinka Bóg dal ci niezwykly dar kulinarny i dziekuje ci ze chetnie sie nim dzielisz….
Chce tez sie czyms z toba podzielic… w bibli jest napisane ze kto sie na nowo nie narodzi nie wejdzie do Krolestwa Bozego – to jest wyznanie z wiara….
Wystarczy ze spojrzysz w niebo i wypowiesz te slowa z wiara do Boga : Boze Ojcze ja wierze ze Jezus jest Synam Bozym ja wierze ze zmarl za nasze grzechy ja wierze ze zmartwychwstal ja wierze ze teraz kroluje nad nami w niebie…..jesli jednak w to watpisz mozesz powiedziec to tak: Boze Ojcze jesli Jezus jest prawdziwie Twoim Synem jesli naprawde zmarl za nasze grzechy jesli naprawde zmartwychwstal jesli kroluje nad nami wszystkimi to Jezu akceptuje Ciebie jako mojego Pana i Zbawiciela od dzisiaj moje zycie nalezy do Ciebie……. w bibli pisze ze kiedy to wyznasz twoje imie zostnie zapisane w Ksiedze Zycia Boga i zostaniesz nazwana Dzieckiem Bozym?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:30h, 15 lutegoDziękuję bardzo za komentarz! Pozdrawiam ciepło.
Patrycja Milena
Posted at 15:00h, 01 lutegoTen przepis skradł moje serce i żołądek! Idealny przepis dla osób które kochają śniadania na słodko, a także dla osób które często podjadają coś słodkiego bo takie śniadanie zaspokaja głód na długo i ochotę na podjadanie do końca dnia (jak dla mnie).
Przepis stał się moim nowym ulubionym sposobem na śniadanie! Jest idealny dla osób (lub mnie) które mają problemy z tym że są ciągle głodne lub podjadają słodkie. Monte jaglane idealnie zadowala głód na długi czas tak samo pragnienie podjadania!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:10h, 15 lutegoBardzo dziękuję i niezwykle się cieszę, że smakowało! 😉 Pozdrawiam ciepło!
Julita
Posted at 10:10h, 13 lutegoHmm.. Monte w smaku ok. Użyłam mleka ryżowego i to chyba nie do końca dobry pomysł. Ogólnie moja jasna cześć wyszła dość ciemna.. Co mogłam źle zrobić? I chyba mam kiepski blender bo nie wyszła tak super gładka i kremowa masa :'(
Karolina Gawrońska
Posted at 22:01h, 15 lutegoMożliwe, że za mało skórek z orzechów zostało usuniętych, stąd ten kolor. A co do gładkości masy, proszę następnym razem trochę dłużej blendować 😉
Klaudia
Posted at 17:24h, 29 marcaNie trzeba być weganką żeby zrobić wegańskie Monte ? nie
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 12:48h, 20 kwietniaDokładnie 😉 Dziękuję za zdjęcie 😉
Dorota Szamrej
Posted at 10:19h, 17 sierpniaSzczerze jest mega, O wiele lepsze niż zwykłe Monte, Zwykle jest takie Ciapkowate i mega słodkie To jest po prostu idealne, Sól tak fajnie przełamuje słodki smak no i te orzechy robią robotę, zdjęcie na insta dst
Polecam
Karolina Gawrońska
Posted at 10:31h, 29 listopadaWow! Dziękuję za opinię! Ogromnie mnie to cieszy <3
Agnieszka
Posted at 12:07h, 18 październikaBardzo udany przepis, orzechowa pycha, a wiadomo, że prażone orzechy laskowe zawsze smakują, zwłaszcza w połączeniu z kakao czy czekoladą, mniam:) Nikt nie wiedział, że to z kaszy?. Bardzo dziękuję za przepis. Teraz spróbuję coś z Pani książki ?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:59h, 29 listopadaŚwietnie! Dziękuję bardzo za komentarz 🙂
Agnieszka
Posted at 12:19h, 18 październikaPyszne:)
Karolina Gawrońska
Posted at 09:58h, 29 listopadaDziękuję!
Izabela
Posted at 21:49h, 01 marcaCzy kaszę jaglaną mogę zastąpić jakąś inną?
Theodora C
Posted at 10:41h, 01 czerwcaZrobione! Zastanawiam się tylko, ile taki deser może stać w lodowce. Czy umieszczenie go w zamrażalniku będzie dodatkowym atutem(mrożone monte?)? Hmmm
Anna Skrzypek
Posted at 12:34h, 08 sierpniaCudowny przepis ❤️ Robiłam już z niego kilka razy i wszystkim smakowało ❤️
Zdjęcie:
Paulina
Posted at 20:07h, 21 sierpniaPyszne. Niestety mój blender nie dał rady choć blendowalam 15 czuć było grudki z orzechów. Nie duże jednak nie była to jedwabista masa ? Dla tego deseru kupię lepszy blender i zrobię jeszcze nie raz ?
Asia
Posted at 10:49h, 11 wrześniaSuper deser 🙂
Zdjęcie:
Ala
Posted at 18:44h, 25 październikaBardzo dobre, ale rzadkie. Czy to przez mleko krowie zamiast roślinnego? ?
Paulina
Posted at 16:20h, 15 kwietniaA ja ma pytanie, udalo Wam się sprawdzić jak długo może postać w lodówce? Spodziewam się, że szybko znika 😉 ale może któraś z Was robiła większy zapas i może powiedzieć ile dni może postać w lodówce?