Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe do hamburgerów i nie tylko!

Oj tak, to będzie szlagier! Nie ma nic lepszego jak świeże pieczywo. I to nie zwykłe, ale ZIELONE! Ten kolor kolejny raz wita na moim blogu. Jak już wiecie, kocham przemycać zieleń do moich potraw i zaskakiwać Was coraz ciekawszymi propozycjami. Te bułeczki to z pewnością kolejne wyjście poza ramy.
Tym razem postawiłam na szpinak, tak bardzo niedoceniany! Wiele osób go nie lubi, jest uprzedzona i pamięta czasy przedszkolne, gdzie opiekunki nam go wmuszały. Najczęściej taki szpinak był podawany w postaci zielonej i kwaśnej papki. Nawet kultowa bajka Popeye i przedstawione w niej cudowne właściwości szpinaku, nie były w stanie przekonać do tych zielonych listków.

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!
Ja sama przed długi czas nie mogłam nawet spojrzeć na szpinak i nie rozumiałam jak inni mogą to jeść? Ale kilka lat temu zdałam sobie sprawę, że wcześniej po prostu spróbowałam źle przygotowanej i doprawionej wersji. To wystarczyło by mój móz zakodował koło słowa “szpinak” słowo “BLEEEE”.
Ale wiecie co? Szpinak jest pycha! Stety lub niestety, w moich bułeczkach jest praktycznie niewyczuwalny. Pełni on funkcję barwnika oraz wzbogaca o wiele mikroelementów i o błonnik.

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Może Wam się również nasunąć jedno pytanie : “Karolina upiekła coś z białej mąki?”. Odpowiedź: tak, z białej mąki. Co jak co, ale podchodziłam do tych bułeczek kilka razy. Za pierwszym razem starałam się je upiec z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Niestety niepowodzenie, ponieważ w efekcie były zbyt kruche, zbite i sie rozpadały, prawie jak sucharki. Poczytałam, poszperałam i dowiedziałam się, że można upiec lekkie, miękkie i sprężyste pieczywo z mąki ryżowej, ALE…
…ale trzeba dodać wtedy kilka łyżeczek gumy guar lub gumy ksantanowej by się trzymały i nie rozpadały.

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Doszłam do wniosku, że lepiej już zjeść trochę białej mąki niż gumę. A zapewniam, że dzięki szpinakowi i jego prozdrowotnym właściwościom, biała mąka i to w takiej ilości jest nieszkodliwa, dodałam również mąkę owsianą 😉 By bułki były pełne pęcherzyków powietrza w środku, potrzebny jest gluten. Gluten + drożdże = to co lubimy w drożdżowym najbardziej. Haters gonna hate! Tak więc ten przepis nie jest przeznaczony dla osób chorujących na celiakię.

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Bułeczki z poniższego przepisu są sprężyste, wilgotne i miękkie w środku z bardzo chrupiącym wierzchem. Przepyszne! Czysta rozkosz podczas jedzenia. Tak chrupiąca skórka jest obłędna! Są słodkie, drożdżowe oraz delikatnie cebulowo-czosnkowe.

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Jak się za nie zabrać? Z przepisu wychodzi 6 małych bułeczek jak na zdjęciach lub 4 duże jeśli chcecie zrobić burgery.

Składniki na zaczyn drożdżowy:
200ml mleka
75g szpinaku świeżego w liściach (tylko świeży!)
35g świeżych drożdży
1 łyżka miodu (ok 30g)
1 płaska łyżka mąki pszennej (ok 20g)
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 płaska łyżeczka soli (lub do smaku, tyle ile lubicie)

Pozostałe składniki na bułki:
250g mąki pszennej (najpiej tortowa typ 450)
100g mąki owsianej
+mąka do podsypania

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!Składniki na chrupiącą skórkę:
1 małe jajko
2 łyżki mleka
kilka łyżek sezamu

Przygotowanie:
Mleko zmiksować ze szpinakiem do powstania jednolitego, zielonego “koktajlu”. Przelelać go do małego garnuszka, dodać rozkruszone drożdże, miód, łyżkę mąki, cebulkę, czosnek i sól. Postawić na wolnym ogniu i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko będzie ciepłe, lecz nie za gorące (by nie zabić drożdży), wyłączyć ogień, przykryć ręczniczkiem kuchennym i poczekać aż zaczym podwoi swoją objętość.
Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!W tym czasie do osobnej miski (najlepiej plastikowej) wsyp pozostałe składniki czyli przesiane mąki, pszenną oraz owsianą. Wyrośnięty zaczyn wlać do mąk i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia lub wyrobić w dłoniach. Następnie wyrabiać w dłoniach przez kolejne 2 minuty, aż gluten zacznie się “wiązać” i ciasto stanie sie jeszcze bardziej klejące. Uwaga, będzie ono baaardzo klejące, ale nie przejmujcie się, takie ma być. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (ja nastawiam piec na tryb “garowanie” (inaczej wyrastanie ciasta) czyli temperatura 40C. Ciasto powinno podrosnąć.
Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!Po godzinie ponownie wyrabiajcie ciasto przez kilka minut. Podsypcie je mąką, ale tylko tyle by dało się je łatwo podzielić na ilość bułek jaką chcecie. Uformujcie kuleczki i wyłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryjcie ściereczką by nie obeschły i ponownie odstawcie do wyrośnięca na 15 minut (lub do pieca na tryb garowania).
Jajko z mlekiem roztrzepcie i wysmarujcie nim wierzch bułeczek oraz posypcie sezamem. Teraz kuleczki sa gotowe by je upiec. Pieczcie przez około 20 minut w temp 200-210C do zrumienienia i chrupiącej skórki. Wbita wykałaczka po tym czasie powinna być sucha.
Smacznego!

 

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Zielone drożdżowe bułeczki szpinakowe. Zdrowe, miękkie i chrupiące bułki ze szpinakiem do hamburgerów i nie tylko!

Ja moje bułeczki serwowałam z kozim serem i rukolą oraz masłem orzechowym. Są również idealne jako bułki hamburgerowe. Oto moje cuda:

Zielone i zdrowe bułki ze szpinakiem do hamburgerów.Zielone i zdrowe bułki ze szpinakiem do hamburgerów.

 

13 komentarzy
  • Dod
    Posted at 06:34h, 28 kwietnia Odpowiedz

    Myślisz, że można użyć mąki pełnoziarnistej?

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:08h, 03 grudnia Odpowiedz

      Można spróbować, lecz nie gwarantuję, że wyjdą tak jak powinny. Mogą być zbyt klejące i się nie wypiec.

  • Joanna
    Posted at 13:30h, 02 grudnia Odpowiedz

    Małe cuda 🙂 Ciężko było mi wybrać spośród wszystkich zamieszczonych przez Ciebie przepisów, więc musiałam wybrać jakieś kryterium 🙂 Kocham świeże, dobrej jakości pieczywo, ale nie jem go zbyt często, ponieważ wiadomo: linia, talia osy i te sprawy 🙂 Jednak z umiarem i zdrowe wszystko dozwolone <3 Ta mała bułeczka jest przepiękna! Na zewnątrz cudownie chrupka, a w środku zielona- jak kolor nadziei- daje nadzieję, że to co znajduje się w środku jest przepyszne i zdrowe <3 Sama zafascynował mnie ten przepisy, bo nigdy nie widziałam jeszcze takich bułeczek, a szpinak to ja koocham – jak popeye! Bułeczkę wypełniłabym domowym hummusem buraczanym, świeżym szpinakiem, jajkiem sadzonym i kiełkami i zaaajadała z przyjemnością! Ach- pychota!

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:10h, 03 grudnia Odpowiedz

      Asiu aż zrobiłam się głodna na myśl o bułeczce z takimi składnikami. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂 I również jestem tego zdania, że z umiarem można sobie na wszystko pozwolić 😉 Pozdrawiam ciepło!

  • Rena
    Posted at 13:38h, 02 lutego Odpowiedz

    a może jednak udałyby się z mąka z ciecierzycy zamiast pszennej? trzeba spróbować 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:00h, 02 lutego Odpowiedz

      Hmmm, mąka z ciecierzycy to mąka bardzo specyficzna i znacznie różniąca się od pszennej. Nie chcę odradzać, ale może nie wyjść i nie daję jakiejkolwiek gwarancji. Niemniej daj znać jeśli spróbujesz 🙂

  • Ola
    Posted at 20:03h, 17 maja Odpowiedz

    Moje dzisiejsze wypieki. Bułeczki bajeczne, do tego kotleciki z brokuła i kaszy gryczanej pychotka. Dziękuję za inspirację :-*

    Zdjęcie:

  • Iwona
    Posted at 13:53h, 11 maja Odpowiedz

    Witam, a czy bułeczki wyjdą z mąki orkiszowej? 🙂

  • ula
    Posted at 18:16h, 13 maja Odpowiedz

    Mam ochotę zrobić na śniadanie te bułeczki ale mam tylko mąkę pszenną, czy mogę tylko jej użyć do bułeczek?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE