13 Paź Azjatycka sałatka – wegańska sałatka z makaronem ryżowym, warzywami pikantnymi orzechami
Aromatyczna, pełna koloru i smaku sałatka na bazie makaronu ryżowego, z sosem z masła orzechowego, chrupiącymi warzywami i pikantną mieszanką orzechów. To właśnie ten mix orzechów nerkowca, migdałów i orzeszków ziemnych Wanderlust Itac był powodem wymyślenia tego niesamowitego przepisu. Uwielbiam sałatki, ponieważ są one świetną okazją do połączenia wielu składników o różnych smakach, teksturach i właściwościach. Przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a gwarantuję, że będzie zachwyceni! Połączenie miękkiego i delikatnego makaronu ryżowego, orzeźwiających i soczystych warzyw oraz bardzo chrupiących orzeszków to uczta zarówno dla ducha i ciała.
ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ SAŁATKĘ:
Azjatycka sałatka makaronowa - wegańska sałatka z makaronem, warzywami pikantnymi orzechami
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 8 porcji
Składniki
- 200g szerokiego makaronu ryżowego (mój był z dodatkiem zielonej herbaty)
- 150g mixu sałatkowego (marchew, kapusta pak choi, kiełki fasoli mung)
- 6 liści kapusty pekińskiej (ja użyłam fioletowej)
- 100g kiełków stir fry
- zielona część cebulki dymki
- świeża kolendra
- pikantna mieszanka orzechów Wanderlust Itac*
Sos z masłem orzechowym
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego kremowego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z limonki
Wykonanie
- Makaron ugotuj według instrukcji producenta na opakowaniu (zazwyczaj około 5 minut). Gdy będzie gotowy, wlej do niego zimną wodę, a następnie przelej do durszlaka i ostudź. W międzyczasie umieść wszystkie składniki na sos do sałatki w małej miseczce i dokładnie wszystko wymieszaj aż konsystencja będzie jednolita i jedwabista.Gdy makaron będzie miał temperaturę pokojową, przełóż do dużej miski i dodaj sos. Dokładnie połącz, by cała porcja makaronu była pokryta aromatycznym dressingiem. Następnie dodaj mix sałat, pokrojoną na paseczki kapistę pekińską, kiełki stir fry, posiekaną zieloną część cebulki dymki, świeżą kolendrę oraz pikantny mix orzechów. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.
Uwagi
*dostępne wyłącznie w sieci sklepów Biedronka
wtrybieoffline
Posted at 13:17h, 28 październikaJak tu kolorowo! Właśnie pokochałam Twój blog a jestem tutaj pierwszy raz 🙂
Zapraszam do mnie na wege budyń 😛
Karolina Gawrońska
Posted at 18:21h, 22 listopadaDziękuję! Pozdrawiam ciepło i zapraszam na mój kanał na YouTube 😉
Aleksandra
Posted at 13:12h, 13 listopadaSmaczna; lubię takie kolorowe jedzenie ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:44h, 22 listopadaBardzo mi miło, dziękuję! 😉
Dietetyk Na Walizkach
Posted at 17:00h, 31 sierpniaWygląda obłędnie! Uwielbiam dania, które prezentują się tak kolorowo na talerzu.
Karolina Gawrońska
Posted at 10:18h, 29 listopadaOd razu chce się jeść, prawda? 🙂
Natalia
Posted at 10:28h, 03 styczniaPyszne!