
13 Paź Azjatyckie sajgonki – wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami – proste, szybkie, tanie
Aromatyczne, bajecznie proste i niesamowicie pyszne springrolls. Przepis jest bardzo szybki i nieskomplikowany. Orientalny smak warzyw rodem z Azji, chrupiąca kapusta pekińska oraz pikantna mieszanka orzechów Wanderlust Itac , która zainspirowała mnie do wymyślenia tego przepisu. Te świeże i oryginalne springrollsy przeniosą Cię myślami do Azji!
ZOBACZ NA FILMIE JAK SZYBKO JE WYKONASZ:
Azjatyckie sajgonki - wegańskie spring rolls z warzywami i orzechami
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 12
Składniki
- 400g mrożonych warzyw do dań chińskich
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
- kilka liści kapusty pekińskiej (ja użyłam fioletową)
- 75g pikantnej mieszanki orzechów Wanderlust Itac*
- 12 arkuszy papieru ryżowego do sajgonek
Wykonanie
- Warzywa wrzuć na patelnię i zacznij podgrzewać. Dodaj suszony imbir, sos sojowy oraz sos sriracha i dokładnie wymieszaj. Gdy warzywa będą miękkie, podduszone, a patelnia będzie sucha, zdejmij z gazu. Ważne jest to, by farsz do sajgonek nie był zbyt wilgotny i by go ostudzić przed rolowaniem sajgonek. Gdy będzie on nadal gorący, papier ryżowy się rozklei i zwinięcie będzie niemożliwe. W tym czasie posiekaj pikantną mieszankę orzechów na drobniejsze kawałki, a kapustę pekińską na drobne paski. Gdy warzywa osiągną temperaturę pokojową, możemy zawijać sajgonki. By dowiedzieć się jak to zrobić, koniecznie zobacz mój instruktaż na kanale na YouTube.
- Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w zimnej wodzie przez kilka sekund, a następnie połóż na drewnianej desce. Następnie ułóż około 2 łyżki warzyw, następnie kilka pasków kapusty pekińskiej i posyp łyżką orzechowej mieszanki. Następnie chwyć za boki, zawiń je do środka, a następnie zroluj wzdłuż powstałej dłuższej krawędzi. Postępuj tak samo z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego, aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Sajgonki podawaj na zimno i przechowuj w lodówce. Bardzo dobrze smakują w akompaniamencie słodkiego sosu chilli oraz świeżej kolendry.
Uwagi
*dostępne wyłącznie w sieci sklepów Biedronka
Julia
Posted at 17:51h, 15 październikaWygląda smakowicie? Karolino, papier ryżowy kupujesz przez internet czy jest gdzieś dostępny stacjonarnie?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:18h, 24 październikaZazwyczaj kupuję stacjonarnie w większych marketach 🙂
Kobieca Strona Dietetyki
Posted at 09:57h, 09 październikaJak pikantne orzechy to ja w to wchodzę 🙂 Bardzo lubię pikantne smaki!
Karolina Gawrońska
Posted at 09:59h, 29 listopadaSą przepyszne! Polecam 🙂
Kobieca Strona Dietetyki
Posted at 11:12h, 15 listopadaŚwietnie to wygląda 🙂 Patrząc na te springrollsy myślę sobie, że jest to świetny sposób żeby zachęcić do jedzenia warzyw 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 09:52h, 29 listopadaDokładnie! Takie piękne i kolorowe 😉 Pozdrawiam!
Pingback:Roślinne spring rolls z tahini - Czuje i smakuje
Posted at 12:58h, 21 maja[…] A tutaj zajrzyj po inspirację z orzechami: https://karolinagawronska.pl/azjatyckie-weganskie-springrolls/ Na […]