Bezglutenowe krokiety bez jajka – wegańskie krokiety bez glutenu

Krokiety – z tym daniem kojarzą mi się smażone naleśniki, namoczone w jajku, obtoczone w bułce tartej i ponownie usmażone na dość sporej ilości oleju. Moja wersja krokietów jest zupełnie inna. Nie dość, że naleśniki są bezglutenowe i wegańskie to jeszcze smażone beztłuszczowo. Ponadto zamiast jajka używam ciasto przygotowane z mąki ryżowej, zamiast bułki tartej panier z ciecierzycy, natomiast by nie smażyć krokietów na głębokim tłuszczu wrzuciłam je do piekarnika. Dzięki temu danie jest w pełni wegańskie, bezglutenowe i lekkostrawne. Jeśli chcesz, możesz je usmażyć, ale te pieczone są równie smaczne, chrupiące i z pewnością bardziej dietetyczne 😉

 

ZOBACZ NA YouTube JAK JE WYKONAĆ:

 

 

 

Nadzieniem do krokietów może być cokolwiek chcesz. Ja tym razem chciałam przygotować wersję ekspresową, więc użyłam gotowego mixu na patelnię firmy FRoSTA. Wok Mango Curry to mieszanka ryżu z warzywami, mango, ananasem, pędami bambusa, kasztanami wodnymi, doprawiona mleczkiem kokosowym i curry. Od siebie dodałam tylko ugotowaną ciecierzycę i farsz do krokietów był gotowy. Gdy zobaczyłam ten produkt w sklepie, byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, że tak duża i znana marka wychodzi naprzeciw weganom tworząc wegańskie gotowe dania! Bez dwóch zdań wspieram taką inicjatywę.

 

 

Bezglutenowe krokiety bez jajka - wegańskie krokiety bez glutenu
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 6 krokietów
Składniki
ciasto naleśnikowe:
  • 50g mąki owsianej (bezglutenowej)*
  • 50g mąki ryżowej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 150ml mleka sojowego
  • 125ml wody
  • 5g mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
nadzienie krokietów
  • takie jakie preferujesz, ja użyłam gotowej mieszanki Wok Mango Curry firmy FRoSTA
panierka
  • 4 łyżki mąki ryżowej + 12 łyżek wody (na każdą łyżkę mąki około 3 łyżki wody
  • panier z ciecierzycy / otręby / bezglutenowa bułka tarta / inna dowolna panierka
Wykonanie
ciasto naleśnikowe
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
  2. Po tym czasie zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
nadzienie
  1. Gdy naleśniki będą gotowe, umieść na każdym z nich kilka łyżek nadzienia, a następnie zawiń tak jak pokazuję na filmie na YouTube.
panierka
  1. W małej miseczce wymieszaj mąkę z zimną wodą. Następnie mocno trzymając w dłoni każdego krokieta, by się nie rozwinął, namoczyć każdego z nich w powstałym cieście, a następnie obtoczyć w panierce. Odłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180C aż wierzch będzie chrupiący, a panierka zarumieniona.

 

9 komentarzy

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE