13 Mar Bezglutenowe krokiety bez jajka – wegańskie krokiety bez glutenu
Krokiety – z tym daniem kojarzą mi się smażone naleśniki, namoczone w jajku, obtoczone w bułce tartej i ponownie usmażone na dość sporej ilości oleju. Moja wersja krokietów jest zupełnie inna. Nie dość, że naleśniki są bezglutenowe i wegańskie to jeszcze smażone beztłuszczowo. Ponadto zamiast jajka używam ciasto przygotowane z mąki ryżowej, zamiast bułki tartej panier z ciecierzycy, natomiast by nie smażyć krokietów na głębokim tłuszczu wrzuciłam je do piekarnika. Dzięki temu danie jest w pełni wegańskie, bezglutenowe i lekkostrawne. Jeśli chcesz, możesz je usmażyć, ale te pieczone są równie smaczne, chrupiące i z pewnością bardziej dietetyczne 😉
ZOBACZ NA YouTube JAK JE WYKONAĆ:
Nadzieniem do krokietów może być cokolwiek chcesz. Ja tym razem chciałam przygotować wersję ekspresową, więc użyłam gotowego mixu na patelnię firmy FRoSTA. Wok Mango Curry to mieszanka ryżu z warzywami, mango, ananasem, pędami bambusa, kasztanami wodnymi, doprawiona mleczkiem kokosowym i curry. Od siebie dodałam tylko ugotowaną ciecierzycę i farsz do krokietów był gotowy. Gdy zobaczyłam ten produkt w sklepie, byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, że tak duża i znana marka wychodzi naprzeciw weganom tworząc wegańskie gotowe dania! Bez dwóch zdań wspieram taką inicjatywę.
- 50g mąki owsianej (bezglutenowej)*
- 50g mąki ryżowej
- 10g mąki ziemniaczanej
- 150ml mleka sojowego
- 125ml wody
- 5g mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- takie jakie preferujesz, ja użyłam gotowej mieszanki Wok Mango Curry firmy FRoSTA
- 4 łyżki mąki ryżowej + 12 łyżek wody (na każdą łyżkę mąki około 3 łyżki wody
- panier z ciecierzycy / otręby / bezglutenowa bułka tarta / inna dowolna panierka
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
- Po tym czasie zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
- Gdy naleśniki będą gotowe, umieść na każdym z nich kilka łyżek nadzienia, a następnie zawiń tak jak pokazuję na filmie na YouTube.
- W małej miseczce wymieszaj mąkę z zimną wodą. Następnie mocno trzymając w dłoni każdego krokieta, by się nie rozwinął, namoczyć każdego z nich w powstałym cieście, a następnie obtoczyć w panierce. Odłożyć na papier do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180C aż wierzch będzie chrupiący, a panierka zarumieniona.
Dietetyk Na Walizkach
Posted at 17:58h, 05 lipcaKrokiety kojarzą się z daniem tłustym, ciężkostrawnym. Fajnie, że pokazujesz jak takie tradycyjne potrawy można zamienić w fit posiłek 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:54h, 29 listopadaDziękuję za komentarz 😉
generic tadalafil cipla
Posted at 06:48h, 16 marcageneric tadalafil cipla
generic tadalafil cipla
online cialis pharmacy
Posted at 21:53h, 08 kwietniaonline cialis pharmacy
online cialis pharmacy
tadalafil capsules 20mg
Posted at 23:48h, 11 kwietniatadalafil capsules 20mg
tadalafil capsules 20mg
cheapest cialis generic
Posted at 00:54h, 12 kwietniacheapest cialis generic
cheapest cialis generic
generic cialis medication
Posted at 12:49h, 12 kwietniageneric cialis medication
generic cialis medication
generic viagra sildenafil
Posted at 15:48h, 15 kwietniageneric viagra sildenafil
generic viagra sildenafil
generic viagra 25mg
Posted at 18:44h, 15 kwietniageneric viagra 25mg
generic viagra 25mg