13 Sty Burgery z wędzonego tofu i komosy ryżowej
Z tymi burgerami z pewnością polubisz tofu, jeśli do tej pory za nim nie przepadałeś. Są soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.
METODA WYKONANIA NA YOUTUBE:
Burgery z wędzonego tofu i komosy ryżowej
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 12 burgerów
Składniki
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- 350 ml wody
- 75 g mąki owsianej
- 180g wędzonego tofu
- 50 g ketchupu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 20 g sosu sojowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 zielona cebulka
Wykonanie
- Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie. Następnie przełóż do garnka i wlej 350 ml świeżej wody. Doprowadź do wrzenia i następnie gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie cała woda z komosy powinna się wchłonąć i wyparować. Następnie dodaj mąkę owsianą i wmieszaj przy pomocy łyżki, póki komosa jest gorąca. Potem dodaj wędzone tofu, ketchup, wędzoną paprykę, sos sojowy oraz czosnek i zblenduj. Masa powinna być jednolita.
- Na końcu dodaj posiekaną zieloną cebulkę i wmieszaj ją przy pomocy łyżki - nie blenduj jej.
- Teraz możesz formować burgery. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oliwy, by nie przywierały. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, powinny być zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Oksia
Posted at 09:23h, 29 styczniaPycha 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:11h, 15 lutegoDziękuję za zdjęcie! 😉
Ola
Posted at 15:01h, 03 lutegoUwielbiam te burgery, dziękuję za świetny przepis ? dzisiaj były u mnie na obiad z ziemniakami i warzywami mniam ?
Zdjęcie:
Ola
Posted at 15:08h, 03 lutegoBurgery są przepyszne, dzisiaj były u mnie na obiad z ziemniakami i warzywami, mniam ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:07h, 15 lutegodziękuję! Ogromnie się cieszę, że smakowało!
Klaudia
Posted at 20:52h, 25 lutegoNigdy nie przepadałam za tofu, ale postanowiłam spróbować. Burgery wyszły pyszne, bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu – czyli to, co tygryski lubią najbardziej 🙂 Smakowały również moim mięsożernym znajomym, a mąż chwalił się nimi w pracy 😉 Pyszota!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:15h, 28 lutegocudownie! Bardzo dziękuję za zdjęcie i opinię! 🙂
Sylwia
Posted at 10:51h, 04 czerwcaHej, jest to pierwszy przepis jaki od Ciebie wyprobowalam. Pychotka! Uwielbiam tak proste przepisy. Te burgery spokojnie mozna zjesc jako wytrawne ciastka bo sa same w sobie pyszne.
Dziekuje za podzielenie sie przepisem,
Karolina Gawrońska
Posted at 10:59h, 29 listopadaDziękuję za komentarz i przetestowanie <3
Dominika
Posted at 14:58h, 22 marcaa można zamienić komosę ryżowa?