
26 Wrz Ciasto Super Krówka- wegańskie, bezglutenowe, karmelowe ciasto toffi
Przepis na przepyszne karmelowe ciasto, wegańskie i bezglutenowe. Krucha tarta toffi z krówkowym nadzieniem, udekorowana kakowym kremem oraz większą ilością Krówek. Do wykonania tego przepisu użyłam cukierki Super Krówka. Są one w pełni wegańskie i słodzone cukrem kokosowym, który ja osobiście bardzo lubię, gdyż posiada niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie podnosi on aż tak gwałtownie poziomu cukru we krwi. Skład Super Krówek jest bardzo przyjazny i jest to świetna wegańska i roślinna alternatywa.
Okazuje się, że na podstawie krówek można wykonać bajecznie pyszne ciasto rodem z najlepszej cukierni!
Zobacz na filmie YouTube jakie to proste:
Krówkowa tarta - wegańskie krówkowe ciasto toffi
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 16 kawałków
Składniki
Kruchy spód:
- 50 g oleju kokosowego
- 40 g cukru trzcinowego
- 40 g syropu klonowego
- 30 g wody
- 10 g nasion chia
- 50 g mąki owsianej*
- 50 g mąki jaglanej
- 10 g mąki ryżowej
- 3 g proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej
Krówkowe nadzienie:
- 150g krówek Super Krówka
- 80ml wody
- 1 kostka naturalnego tofu (180g)
- 25g mąki ryżowej
- 25g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku maca
- szzypta soli
Dekoracja:
- Krem czekoladowy Super Krówka
- 150g krówek Super Krówka
Wykonanie
Spód:
- Olej, cukier. syrop oraz wodę umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, by wszystkie
- składniki się połączyły, a cukier się rozpuścił. W osobnej misce umieść suche składniki: nasiona chia, mąkę owsianą, jaglaną, ryżową, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj a następnie dodaj stopiony olej z cukrem. Połącz wszystkie składniki i umieść w lodówce na około 30 minut lub do momentu gdy masa będzie gęsta, zwarta i chłodna. W tym czasie przygotuj krówkowe nadzienie.
Krówkowe nadzienie:
- Krówki odpakuj z papierków, podziel na mniejsze części i wrzuć do małego garnuszka. Dodaj wodę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Cały czas mieszając, rozpuść Krówki aż powstanie jednolity słodki syrop i wszystkie cukierki będą płynne. Następnie dodaj mąkę ryżową i energicznie wymieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty, aż masa zacznie przypominać konsystencją budyń, zdejmij z gazu.
- Tofu odciśnij z nadmiaru wody, porwij na mniejsze kawałki i umieść w misie blendera. Dodaj stopiony olej kokosowy, proszek maca, sól oraz rozpuszczone płynne Krówki. Następnie zblenduj na jednolitą masę. Im bardziej kremowa tym lepiej.
Pieczenie i złożenie w całość:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Gdy ciasto na spód będzie chłodne i zwarte, dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep je ciastem, formując wyższe brzegi (zobacz film z instrukcjami na YouTube). Piecz w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, po tym czasie wyjmij, wylej na ciasto masę krówkową, wyrównaj powierzchnię i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ostudź i schodź w lodówce, gdyż wtedy najlepiej smakuje.
Dekoracja:
- Ciasto udekoruj warstwą kremu oraz pokrojonymi na małe kawałeczki krówkami.
Uwagi
*by mieć pewność, że ciasto będzie bezglutenowe, należy użyć certyfikowanej bezglutenowej mąki owsianej, ponieważ tradycyjna może zawierać śladowe ilości glutenu.

Paulina
Posted at 06:12h, 08 listopadaPytanko:) czy można po prostu użyć normalnej mąki pszennej zamiast tych 3 typów? Pozdrawiam, a przepis cudeńko:)
Karolina Gawrońska
Posted at 18:26h, 22 listopadaTe 3 typy mąk w przepisie są dlatego, że starałam się by spód był bezglutenowy. Zamiast mojego spodu możesz użyć innego 🙂
Radek
Posted at 13:42h, 22 grudniaCześć 🙂 Dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy. Mam pytanie : Jak zrobić masę krówkową bez pieczenia by była w miarę zwarta? Może zmielić i domieszać nerkowce albo słonecznik? Olej kokosowy? Dziękuję za pomoc 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:27h, 15 lutegoTwoje pomysły są strzałem w dziesiątkę! Z pewnością warto poeksperymentować z orzechami 😉