
20 Kwi Marchewkowa owsianka – wegańska i zdrowa korzenna owsianka z marchewką
Jest to przepis na zdrową marchewkową owsiankę, wegańską i lekkostrawną, która zawiera duże ilości dobroczynnego błonnika i jest słodzona bananem. Szybka, prosta, tania, po prostu idealna. Możesz przygotować więcej na zapas, przechowywać w lodówce i mieć już gotowe śniadanie. Bo wiemy, że rano każda minuta jest na wagę złota!
ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ OWSIANKĘ:
Przepis powstał we współpracy z NaturHouse (https://naturhouse-polska.pl/). Receptura na ciasto została skonsultowana z dietetyczką NaturHouse, by mieć pewność, że przepis jest dobry na naszego zdrowia. Ta owsianka jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera laktozy i jajek, a gdy użyjemy bezglutenowych i certyfikowanych płatków, wtedy będzie również bezglutenowa.
Marchewkowa owsianka - wegańska i zdrowa korzenna owsianka z marchewką
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 2 porcje
Składniki
- 100g płatków owsianych
- 200ml mleka sojowego
- 100ml wody
- 1 banan (rozgnieciony widelcem)
- 2 duże marchewki (ok 100g, starte na tarce)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅓ łyżeczki suszonego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- + bakalie i orzechy do dekoracji
Wykonanie
- Wszystkie składniki na owsiankę włóż do małego rondelka i gotować około 10 minut na małym ogniu, mieszając cały czas, do momentu aż płatki i marchewka będą miękkie. Jeśli jest taka potrzeba i owsianka będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze więcej wody. Przełóż do miseczek i udekoruj ulubionymi bakaliami. Wierzch możesz polać syropem klonowym lub dowolnym ulubionym, jeśli chcesz by owsianka była trochę słodsza.
fooood_girl
Posted at 18:45h, 23 kwietniaBardzo nam smakowało! Super odmiana od jaglanek, które jemy zazwyczaj, na pewno będziemy do niej wracać 🙂
Zdjęcie:
Jula
Posted at 11:38h, 26 kwietniaPycha☺
Zdjęcie:
Kama
Posted at 12:56h, 14 sierpniaOo! Ale ciekawe. Jadlam już wiele owsianek, ale takiej marchewkowej to jeszcze nie próbowałam 😀
Karolina Gawrońska
Posted at 10:32h, 29 listopadaPolecam serdecznie 😉