
10 Kwi Tanie wegańskie burgery z fasolą – szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł
Niezwykle szybkie, proste i śmiesznie tanie wegańskie burgery, które są do przygotowania w kilkanaście minut! Zdrowe, pełnowartościowe, przepyszne i smażone bez dodatku oleju. Jest to również przepis z serii filmów z mojego kanału: “ZA DYCHĘ“, czyli przepis do 10 zł. Te burgery możesz zarówno włożyć do bułki i stworzyć prawdziwą i rasową kanapkę lub podać z kaszą/ryżem i surówką, jeśli wolisz bardziej tradycyjną wersję. Koszt 6 burgerów to jedynie 6,80 zł!
Przepis powstał we współpracy z NaturHouse (https://naturhouse-polska.pl/) – liderem w dziedzinie reedukacji żywieniowej w Polsce. Receptura na ciasto została skonsultowana z dietetyczką NaturHouse, by mieć pewność, że przepis jest dobry na naszego zdrowia. To niezwykle ważne, by to co jemy było pełnowartościowe i odżywcze. Idąc tym tropem, poniższy przepis na burgery jest niemal beztłuszczowy, albowiem tłuszczem jest jedynie masło orzechowe, którego i tak nie ma zbyt wiele. Kasza jaglana to źródło wartościowych węglowodanów, a fasola jest bogactwem białka i błonnika.
ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ BURGERY:
- ½ dużej cebuli lub jedna mała
- 40g masla orzechowego
- 40g przecieru pomidorowego
- 100g płatków jaglanych
- 200ml gorącej wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsaczeniu)
- Cebulę posiekaj na drobna kosteczkę, wrzuć do garnuszka, wlej wodę by cebula była w niej zanurzona i duś cebulkę przez kilka minut, aż będzie miękka. Gdy woda wyparuje, dodaj masło orzechowe oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj, cały czas podgrzewając. Dodaj 200ml gorącej wody, płatki jaglane i przyprawy: wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj. Gdy płatki jaglane zaczną być miękkie, klejące i stworzą gęsta masę, zdejmij z gazu. Następnie dodaj dobrze wypłukaną czerwoną fasolę z puszki i dokładnie wymieszaj w masę. Uformuj 6 równych burgerów i smaż beztłuszczowo na wolnym ogniu na nieprzywierajacej patelni przez kilka minut z każdej strony.
- Propozycja podania: możesz tymi burgerami zastąpić smażone kotlety oraz klopsy i traktować je jako zamiennik lub włożyć w bułkę z ulubionym sosem.

Jadzia
Posted at 22:24h, 10 kwietniaW końcu zrobiłam i tak jak mówisz wyszły pyszne ??także polecam każdemu…zamieniłam tylko czerwona fasole na biała i kukurydze bo to akurat miałam .
Zdjęcie:
Basia
Posted at 16:28h, 11 kwietniaSuper przepis! Wyglada przepysznie
Agata
Posted at 20:47h, 11 kwietniaDobre
Zdjęcie:
Nela
Posted at 22:43h, 15 kwietniaczesc! mozna pominac maslo orzechowe? bardzo chcialabym zrobic te burgery, a niestety nie moge jesc orzechow;/. Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 01:10h, 20 wrześniaZamiast tego proszę dodać na przykład olej kokosowy 🙂
Nela
Posted at 13:45h, 16 kwietniaMożna pominąć masło orzechowe? Niestety nie mogę jeść orzechów. Pozdrawiam!
Karolina Gawrońska
Posted at 22:33h, 15 lutegomożesz dodać zblendowane pestki lub nasiona słonecznika 😉
Alex
Posted at 12:54h, 23 lipcaRzeczywiście najlepsze wegańskie burgery jakie jadłam – do tego sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem i świeżym ogórkiem. Pyszota!!!
Tak szybko zniknęły, że nie załapały się na fotę
Karolina Gawrońska
Posted at 01:02h, 20 wrześniaJejku, ale się cieszę! Dziękuję za komentarz 😉
Paulina
Posted at 09:47h, 20 wrześniaBardzo dobre. Nawet ja nieprzepadająca zazwyczaj za burgerami wegańskimi zjadłam je ze smakiem w dwóch odsłonach. Na obiad w wersji z sałatką grecką, a potem z łakomstwa doprawiłam sobie jeszcze w wersji kolacyjnej w picie z pomidorem i ogórkiem i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha. Na bank zagoszczą u mnie w codziennym menu.
Karolina Gawrońska
Posted at 00:34h, 25 wrześniaŚwietnie! Bardzo się cieszę, że burgery smakowały 🙂 Pozdrawiam ciepło.
Gosia
Posted at 11:18h, 24 październikaHej A czy można czymś zastąpić płatki drożdżowe? Nie mogę ich nigdzie kupić
Karolina Gawrońska
Posted at 14:11h, 24 październikaMożna pominąć, ale muszę przyznać, że wtedy burgery trochę stracą na smaku. Przez Internet kupisz bez problemu 🙂
Zosiaa
Posted at 13:24h, 12 styczniaA co zamiast płatków jaglanych ???
Karolina Gawrońska
Posted at 22:20h, 15 lutegomogą być ryżowe 😉
Ania
Posted at 11:43h, 23 styczniaMożna zamiast masła orzechowego dodać po prostu orzechy np.włoskie?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:15h, 15 lutegoradzę dodac orzechy w formie pasty 🙂
Anna
Posted at 15:46h, 12 lutegoCzy płatki jaglane można zastąpić innymi albo poprostu kasza jaglana ?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:02h, 15 lutegoMożna zastąpić ugotowaną kaszą lub płatkami ryżowymi 🙂
Urszula
Posted at 21:18h, 06 majaA bez kolendry, albo coś za nią ? mozna dodac ?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:11h, 29 listopadaMożna dodać kolendrę 😉
Anna Rzeczkowska
Posted at 02:38h, 29 majaA myślisz że z czarną fasola również dadzą radę? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 11:06h, 29 listopadaDa radę 😉
Alicja
Posted at 21:27h, 13 czerwcaJest mega!!!! U mnie dziś w wydaniu z bułkami BG, świeżym i kiszony ogórkiem, pomidorem, sałatą i sosem BBQ 🙂 szybko, sprawnie i najważniejsze! Nie jest skomplikowane 🙂 wszystkie składniki dostałam w jednym sklepie! Naprawdę polecam 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:58h, 29 listopadaWygląda cudnie! Dziękuję za przetestowanie! 🙂
Alicja
Posted at 18:56h, 15 czerwcaburgery są rewelacyjne! pierwszego dnia po zrobieniu zjedliśmy je z bułką sałatą i ogórkiem a’la mięsny hamburger 🙂 drugiego dnia (bo zostały) zjadłam je “same” mocząc w sosie! polecam- łatwe, szybkie i najważniejsze- zdrowe!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:57h, 29 listopadaWow! Ogromnie dziękuję! <3
Ola
Posted at 14:04h, 03 sierpniaPycha?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:39h, 29 listopadaDziękuję za przetestowanie i zdjęcie! 😉
Ania
Posted at 13:18h, 08 styczniajaka jest kaloryczność tych burgerów ?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:10h, 08 styczniaZachęcam do policzenia dzięki stronie http://www.tabele-kalorii.pl 😉 Wpisać wszystkie składniki i podzielić na ilośc burgerów.
Aleksandra
Posted at 12:16h, 17 marcaCzy mogę zamienić płatki jaglane na owsiane?
Julita
Posted at 15:02h, 26 kwietniaPyszności <3 rodzinka zachwycona mimo, że tata uważa, że bez mięsa nie ma obiadu ;D
Zdjęcie:
Zuzia
Posted at 01:02h, 17 lutegoCzesc! Czy płatki jaglane mogę zamienić na płatki quinoa?:)
Wik
Posted at 14:31h, 07 majaSuper! Jeszcze nigdy nie jadłam takiego dobrego wegańskiego kotleta
Zdjęcie: