22 Lut Tofu w sosie barbecue – roślinne i wegańskie TOFU BBQ
To jest po prostu fenomenalny przepis. Klasyczny, kultowy i smakuje jak danie z restauracji, a przygotujesz je w dosłownie 30 minut. Ten przepis z sosem barbecue sprawi, że każdy sceptyk przekona się do tofu. Ponadto to danie jest bardzo pożywne, zawiera sporą dawkę roślinnego białka i wartościowych węglowodanów, natomiast naturlnie występujący tłuszcz w tofu wyeliminuje głód na długi czas. Serdecznie polecam ten przepis na obiad lub kolację.
ZOBACZ METODĘ WYKONANIA NA YOUTUBE:
Dodatkiem do tofu w sosie barbecue może być ryż, kasza, makaron lub tak jak w moim przypadku – ulubiona komosa ryżowa. Polecam również serwować z dodatkiem surówki lub dowolnych warzyw.
Tofu w sosie barbecue - TOFU BBQ
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 4
Składniki
tofu
- 2 kostki tofu, w sumie około 400g (polecam z dodatkiem chilli lub wędzone)
- 1 łyżka oliwy
sos barbecue
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 50ml wody
- 200g ketchupu (wysokiej jakości, a najlepiej domowego)
- 10g mąki ziemniaczanej
- 30ml octu jabłkowego
- 100ml syropu klonowego
- 30g sosu sojowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 50g melasy
- ¼ łyżeczki srirachy (opcjonalnie)
dodatkowo
- ugotowana komosa ryżowa, kasza, ryż lub dowolny makaron + warzywa lub surówka
Wykonanie
tofu
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tofu wyjmij z opakowania, odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do miski, wlej łyżkę oliwy i dokładnie przemieszaj. Piecz tofu przez około 20 minut do zarumienienia.
sos barbecue
- Posiekaj cebulę oraz czosnek, wrzuć do garnka wraz z łyżką oliwy i smaż do zeszklenia i zarumienienia. Następnie wlej wodę i duś cebulkę przez około minutę. Dodaj ketchup i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj by nie powstały grudki. Następnie wlej ocet jabłkowy, syrop klonowy, sos sojowy, wędzoną paprykę, melasę oraz opcjonalnie srirachę lub dowolny ostry sos. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Gdy będzie gęsty, wmieszaj upieczone tofu.
podanie
- Podawaj ze świeżymi ziołami, kaszą, ryżem czy makaronem. Ja wybieram komosę ryżową.
Ania
Posted at 16:30h, 28 lutegoSmaczne, szybkie danie. Tofu w nowej I oryginalnej odsłonie. Polecam 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:58h, 28 lutegoDziękuję bardzo za przetestowanie! Wygląda super <3
Kevin
Posted at 14:21h, 09 kwietniaWyszło absolutnie przepyszne! Zdecydowanie ten przepis zagości w mojej kuchni 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:10h, 19 kwietniaCudownie! Dziękuję!!!! Wygląda pysznie
Dietetyk Na Walizkach
Posted at 19:43h, 22 majaCiekawe połączenie 🙂 Przyznam szczerze, że w sosie barbecue jeszcze nie jadłam!
Karolina Gawrońska
Posted at 11:07h, 29 listopadaPolecam cieplutko 😉
Marlena Lipiec
Posted at 12:44h, 14 czerwcaBardzo fajny przepis, specjalnie dla niego zamawiałam melasę z allegro ? niewegański mąż zachwycony nawet bardziej ode mnie, wchodzi na stałe do domowego menu ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:58h, 29 listopadaWow! Mega! Wygląda piękne i dziękuję za przetestowanie 😉
Ola
Posted at 11:54h, 28 listopadaWyszło pyszne i naprawdę sycące danie:)
Zdjęcie: