Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Ten przepis na tofu w sosie słodko-kwaśnym to spełnienie moich wegańskich marzeń. Nieraz jadłam takie danie w restauracji, ale za każdym razem czułam się bardzo ciężko z powodu ogromnej ilości oleju. Tęskno mi było za tym smakiem, więc stąd ten przepis. Serdecznie go polecam każdemu, kto nie do końca lubi tofu – to super okazja by się polubić! Danie jest przepyszne, a sos słodko-kwaśny po prostu wyborny. Polecam podać w komosą ryżową – to dodatkowa porcja białka roślinnego. Może też być to tradycyjny ryż lub makaron. Serwujemy z dodatkową porcją ulubionych warzyw lub surówką.

 

ZOBACZ PORADNIK NA YOUTUBE:

 

 

5.0 from 2 reviews
Tofu w sosie słodko-kwaśnym
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 3-4 porcje
Składniki
sos słodko-kwaśny
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • 125 ml wody
  • 10 g skrobii ziemniaczanej
  • 40 ml octu ryżowego
  • 125 ml syropu klonowego
  • 90g przecieru pomidorowego
  • 30 ml sosu sojowego
tofu
  • 2 kostki tofu, każda po około 200g
  • 1 łyżka oliwy
Wykonanie
sos słodko-kwaśny
  1. Cebulę i czosnek posiekaj na drobną kosteczkę i umieść w średnim garnuszku. Dodaj łyżkę oliwy i podsmażaj, aż cebulka i czosnek zmiękną i się zarumienią. Następnie dodaj przyprawy - imbir, wędzoną paprykę i chilli. W osobnej szklance wymieszaj zimną wodę z mąką ziemniaczaną, by nie było grudek i wlej do garnuszka. Dokładnie wymieszaj i dodaj wszystkie pozostałe składniki: ocet ryżowy, syrop klonowy, przecier pomidorowy i sos sojowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj tofu, ale od czasu do czasu przemieszaj sos.
tofu
  1. Obie kostki delikatnie odciśnij z nadmiaru wody i pokrój na kosteczkę (zobacz film na YouTube). Włóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i dokładnie przemieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Tofu powinno być zarumienione.
podanie
  1. Gdy tofu będzie podpieczone, dodaj je do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z gazu i podawaj z ulubionymi dodatkami : warzywami, ryżem, makaronem, lub tak jak ja - z komosą ryżową.

11 komentarzy
  • Maria Mioduszewska
    Posted at 21:58h, 27 maja Odpowiedz

    Nie mam jeszcze takiej kulinarnej ‘zwinności’, czy ocet ryżowy mogę czymś zastąpić?

  • Aleksandra
    Posted at 10:18h, 02 czerwca Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić ocet ryżowy? Sok z cytryny? Niestety nie posiadam żadnego octu, trochę się go boję. ? chciałabym dzisiaj zrobić to danie, więc nie mam możliwości kupienia takiego octu.

  • Kama
    Posted at 13:58h, 18 lipca Odpowiedz

    Odkąd nie jem mięsa to czasem brakuje mi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, więc teraz super że wiem jak go zamienić 🙂

  • Eliza
    Posted at 08:46h, 08 sierpnia Odpowiedz

    Czy można dodać zwykły ocet? Czy koniecznie musi być ryżowy?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:37h, 29 listopada Odpowiedz

      Ryżowy idealnie pasuje 🙂 Jeśli nie ryżowy to polecam jabłkowy, ale tradycyjny ocet jest trochę za mocny i może zepsuć potrawę.

  • Sylvia Suchanek
    Posted at 14:07h, 04 września Odpowiedz

    Dzisiaj zrobię i dam znać jak wyszło … Zlituj się nad pracownikami i uracz nas przepysznymi prostymi i szybkimi daniami dla pracowników biurowych,którzy nie mają czasu na gotowanie..błagammm!! <3

  • Natalia
    Posted at 16:54h, 20 marca Odpowiedz

    A ja zrobiłam na zwykłym occie spiritusowym i powiem wam ze tez dobre! 😁

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE