24 Paź ?Chrupiące panierowane warzywne paluszki – wegańska i zdrowa przekąska
Warzywne paluszki w panierce to pyszna wegańska i roślinna przekąska, która będzie świetną alternatywą dla niezdrowych chipsów, nachosów krakersów i tego typu przetworzonej żywności. Ta propozycja będzie idealna na każdą imprezę i spotkanie lub jako dodatek do filmu czy serialu. Bardzo szybka, prosta i przepyszna! Do przygotowania tych paluszków wykorzystałam Paniery firmy Mamut, które są cudowną alternatywą dla bułki tartej, jeśli nie spożywacie produktów z białej mąki. Są dostępne w 3 wariantach : z ciecierzycy, kukurydziany i wielozbożowy.
Moje paluszki przygotowałam na bazie kukurydzy i mąki ryżowej, w 3 wariantach smakowych : z dodatkiem curry, suszonych pomidorów oraz pietruszki. Świetnie w nich jest to, że możecie zaskoczyć swoich bliskich nie tylko ich kolorami, ale również świetną kompozycją składników. Ponadto tego typu przekąskę pieczemy w piekarniku i nie dodajemy ani grama oleju!
Cieknie ślinka? Zobacz film na YouTube i dowiedz się jak je zrobić:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej (w sumie 680g po odsączeni)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 20g mielonego siemienia lnianego
- 100g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ⅓ łyżeczki tymianku
- ⅓ łyżeczki rozmarynu
- ⅓ łyżeczki bazylii
- 50g suszonych na słońcu pomidorów
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 20g płatków drożdżowych
- 10g mąki ryżowej
- Panier roślinny firmy Mamut (z ciecierzycy, kukurydziany lub wielozbożowy)
- mleko roślinne do namaczania
- By przygotować bazę paluszków, przełóż ziarna kukurydzy konserwowej do misy blendera. Woda z kukurydzy nie będzie nam potrzebna. Następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy uzyskasz kukurydzianą pulpę dodaj czosnek, cebulę, pieprz, wędzoną paprykę, sok z cytryny, siemię lniane oraz mąkę ryżową. Ponownie wszystko zblenduj do połączenia składników.
- Następnie przełóż masę do małego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podczas ogrzewania cały czas mieszaj by uniknąć przypalenia. Gotuj w ten sposób przez około 6-8 minut aż masa będzie gęsta i bardzo klejąca. Po tym czasie podziel ją na 3 równe części.
- Do masy kukurydzanej dodaj przyprawę curry i dokładnie wymieszaj
- Do masy dodaj tymianek, rozmaryn, bazylię, suszone pomidory i dokładnie zblenduj (jeśli Twoje pomidory są bardzo twarde możesz je wcześniej namoczyć).
- Do masy kukurydzianej dodaj pietruszkę, płatki drożdżowe oraz mąkę ryżową i dokładnie zblenduj.
- Obejrzyj mój film na YouTube i pełen instruktaż by zobaczyć jak to wykonać.
- Gdy wszystkie 3 masy na paluszki nie będą już gorące i osiągną temperaturę pokojową, możemy przystąpić do lepienia. Panier wysyp na talerzyk i wlej trochę mleka roślinnego do osobnej miseczki.
- Następnie uformuj podłużne paluszki, zwilżając dłonie w mleku roślinnym by ułatwić proces. Gdy paluszek będzie miał odpowiedni kształt, zwilż go mlekiem roślinnym i obtocz w panierce. Gotowy odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Postępuj tak samo aż do wykorzystania całej paluszkowej masy.
- Pod koniec formowania rozgrzej piekarnik do 180C, a gdy wszystkie będą gotowe, piecz przez około 15-18 minut lub do momentu gdy będą zarumienione, upieczone i chrupiące.
- Podawaj z dowolnymi sosami, smakują równie dobrze na ciepło zaraz po upieczeniu lub na zimno. Nie polecam jednak ponownie ich podgrzewać, gdyż wtedy mogą być zbyt suche 🙂 Smacznego!
GOŚĆ
Posted at 07:42h, 26 październikaco zamiast panieru
Karolina Gawrońska
Posted at 18:18h, 22 listopadaMoże być bułka tarta lub inna dowolna panierka 😉
Michalina
Posted at 15:23h, 15 grudniaHej zraziłam się mąką z ciecierzycy. Robiłam twoje pancakes i wyszły gorzkie. Teraz che zrobić roladę ferrero rocher ale ona też jest z tą mąką. Ostatnio sporo się wykosztowałam i wszystko poszło do kosza. Czy można zastąpić tą mąkę w roladzie ferrero rocher?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:34h, 22 grudniaMoja rada to zakup mąki z ciecierzycy od innego producenta. Podejrzewam, że ten konkretny produkt sprawia tutaj problemy, a nie przepis lub jego wykonanie 🙂
Jeśli chodzi o roladę Ferrero, nie można zamienić mąki z ciecierzycy na inną.
Jeśli chodzi o pankejki, gorzki posmak może świadczyć nie tylko o tym, że coś jest nie tak z mąką, ale również to, że nie były one zbyt długo smażone. Po obróbce termicznej gorzki i surowy posmak ciecierzycy praktycznie kompletnie znika 😉
Kama
Posted at 17:59h, 05 lipcaAle super! Chyba zrobię je na jakiś babski wieczór!
Karolina Gawrońska
Posted at 10:54h, 29 listopadaKoniecznie <3