
24 Mar Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia
Pascha wielkanocna to ciasto posiadające bogatą historię i tradycję. Klasyczna wersja jest przygotowywana na bazie tłustego twarogu, mleka, masła, jaj i cukru. Dlatego bez wątpienia nie można nazwać tego deseru zdrowym lub dietetycznym. Wychodząc naprzeciw osobom dbającym o zdrowe odżywianie, poniżej przedstawiam przepis na zrewolucjonizowaną i zweganizowaną paschę wielkanocną.
Przepis powstał we współpracy z NaturHouse (https://naturhouse-polska.pl/) – liderem w dziedzinie reedukacji żywieniowej w Polsce. Receptura na ciasto została skonsultowana z dietetyczką NaturHouse, by te święta wielkanocne były nie tylko czasem dla ducha, ale i ciała. To niezwykle ważne, by to co jemy było pełnowartościowe i odżywcze. Idąc tym tropem, poniższy przepis jest pełen białka, występują w nim zdrowe tłuszcze roślinnego pochodzenia, a słodzony jest naturalnym słodzikiem i suszonymi owocami. W konsekwencji to ciasto jest bogactwem błonnika, tak niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego.
ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ WEGAŃSKĄ PASCHĘ WIELKANOCNĄ:
Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 16
Składniki
Masa „sernikowa”:
- 100g mąki ryżowej
- 75ml mleka roślinnego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 100g orzechów nerkowca
- Naturalny słodzik w pudrze (stewia lub ksylitol, ilość wedle uznania, około 100g*)
- 4 kostki naturalnego tofu (każda po 180g)
- laska z 1 wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- kilka kropel aromatu rumowego
Dodatki:
- 100g skórki pomarańczowej
- 100g suszonej żurawiny
- 100g suszonych moreli
- 100g mixu orzechów
Wykonanie
- Do małego garnuszka wsyp mąkę ryżową oraz wlej mleko roślinne i sok z cytryny. Następnie podgrzewaj przez kilka minut, dokładnie mieszając, aż powstanie bardzo gęsta ryżowa pasta. Dodaj słodzik, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z gazu.
- W misie blendera umieść tofu, wcześniej odciśnięte z wody przy pomocy dłoni i ręcznika papierowego, orzechy nerkowca, ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt, kilka kropli aromatu rumowego, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy orzechy nerkowca będą całkowicie rozdrobnione, a masa będzie kremowa i jednolita, dodaj posiekane nożem wszystkie dodatki i wmieszaj bakalie przy pomocy łyżki. Następnie przełóż masę do formy wysmarowanej olejem rzepakowym lub miski i wyłóż dno paskami rękawa do pieczenia lub papieru do pieczenia (najlepiej będzie jeśli użyjesz silikonową formę, pascha będzie łatwiej odchodzić) i umieść w lodówce na całą noc. Po tym czasie stężały deser z miski lub formy pociągając za paseczki i odwróć do góry nogami. Wierzch udekoruj bakaliami wedle uznania. Pascha jest gotowa do krojenia i podawania. Przechowuj ją dalej w lodówce.
Uwagi
*lepiej na początku dodać mniej słodzika i dosłodzić podczas końcowego mieszania z bakaliami, niż przesłodzić! 😉
maja_skrzypczak
Posted at 12:56h, 25 marcaPascha wygląda i smakuje cudownie!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:00h, 25 marcaDziękuję za wypróbowanie! Wygląda fantastycznie!
Matylda
Posted at 14:07h, 01 kwietniaDzięki za pyszną inspirację 😀
Zdjęcie:
Hanka
Posted at 11:02h, 02 kwietniaZmieniłam proporcje bo nie potrzebowałam tak dużo towaru 🙂 Zużyłam tylko jedną kostkę tofu. Wyszła pyszna, zwarta, mocno smakująca jak twarożek. Rewelacja, już nic nie zostało wszytko zeżarłam 😀
Zdjęcie:
olka
Posted at 13:20h, 19 kwietniaPycha:)
Zdjęcie:
Eliza
Posted at 17:13h, 05 majaRobiłam pasche na święta i cała rodzina się na nią rzuciła. Super przepis!
Karolina Gawrońska
Posted at 11:12h, 29 listopadaDziękuję za komentarz 😉 Cieszę się, że smakowało!
Marta
Posted at 14:46h, 06 kwietniaKtóra mąka z niskim indeksem glikemicznym by pasowała zamiast ryżowej?
Pingback:Dlaczego warto przejść na wegańską dietę? - Bogna Stories
Posted at 13:44h, 30 kwietnia[…] Deser: Pascha […]
Ula
Posted at 11:53h, 06 kwietniaDzień dobry,
czy ktoś liczył makro i kalorie 🙂 ?
Marta
Posted at 22:05h, 18 kwietniaWspaniała, po prostu taka jak trzeba! Ja jedynie dodałam mniej suszonych owoców, jednak lubimy czuć ‘serek’ i orzeszki 🙂
Zdjęcie: