24 Wrz WEGAŃSKA ROLADA LODOWA – Katarzynkowe piernikowo – waniliowe ciasto lodowe
Jest to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek zrobiłam. Nie żartuję. Bardzo długo zastanawiałam się, czy dzielić się z Wami tym przepisem. Czuję jakbym w tym momencie zdradziła swój największy życiowy sekret! Ale nic, to dla dobra tego świata. Szczerze wierzę, że ta wegańska rolada lodowa z wykorzystaniem Katarzynek Vegan jest w stanie zmienić świat na lepsze! Nie wiem co więcej mogłabym napisać o tym przepisie, więc po prostu zapraszam do obejrzenia instruktarzu na YouTube oraz do przeczytania poniższego przepisu. Jeśli wypróbujesz, koniecznie zrób zdjęcie i wstaw w komentarzach 🙂
ZOBACZ FILM NA YOUTUBE:
WEGAŃSKA ROLADA LODOWA - Katarzynkowe piernikowo - waniliowe ciasto lodowe
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 16 kawałków
Składniki
Katarzynowe ciasto:
- 4 opakowania Katarzynek VEGAN
- 100ml gorącej kawy
- 50g oleju kokosowego
- 25g cukru kokosowego
Masa lodowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 100g orzechów nerkowca
- 50g oleju kokosowego
- 75g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ⅓ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 opakowanie Katarzynek Vegan - do środka rolady
- 1 opakowanie Katarzynek Vegan - jako spód rolady
Wykonanie
Katarzynkowe ciasto:
- Katarzynki pokrusz na mniejsze kawałki i wrzuć do misy blednera. Do gorącej kawy wrzuć olej kokosowy, poczekaj aż się stopi i zalej nią pierniczki. Dodaj cukier kokosowy i zblenduj na gęstą i jednolitą masę bez grudek. Umieść w lodówce na 15 minut, do schłodzenia.
Masa lodowa:
- Wszystkie składniki na masę dokładnie zblenduj na jednolitą i kremową masę.
Złożenie w całość:
- Dokładna metoda została zaprezentowana w filmie na YouTube.
- Półokrągłą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie przełóż do niej Katarzynkową masę. Przy pomocy zwilżonych dłoni rozprowadź równą warstwę na całej powierzchni. Następnie wylej ⅔ masy lodowej i ułóż pokrojone na paseczki Katarzynki. Wylej na nie pozostałą waniliową masę i przykryj przekrojonymi w połowie grubości Katarzynkami. Owiń górę rolady folią, delikatnie wduś pierniczki i umieść w zamrażalniku na całą noc.
- Po nocy ciasto jest gotowe do jedzenia. Wyjmij z zamrażalnika kilkanaście minut przed podaniem i pokrój na równe plastry.
- Koniecznie obejrzyj cały film na YouTube, ponieważ znajdują się tam rady, które pomogą przy wykonywaniu tego przepisu.
Idriceanu
Posted at 00:21h, 25 wrześniaMmm Niesamowicie apetyczne ciasto
Karolina Gawrońska
Posted at 00:35h, 25 wrześniaDziękuję 😉
Kari
Posted at 08:50h, 25 wrześniaKawa czarna z jednej płaskiej łyżeczki?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:10h, 25 wrześniaParzę kawę z ziaren, więc jest trochę inaczej 🙂 Wydaje mi się, że będzie ok. To powinna być po prostu mocna kawa, którą by się równie dobrze podało do picia osobie, która lubi intensywną kawę 😉
Kari
Posted at 21:06h, 25 wrześniaSuper, dziękuję! Lecę robić to cudo ❤️
Karolina Gawrońska
Posted at 21:07h, 25 wrześniaŚwietnie! Podziel się efektami 😉
Kara
Posted at 17:10h, 02 październikaDoradź proszę, gdzie kupić ekstrakt waniliowy 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:27h, 24 październikaPrzez Internet jest spory wybór w atrakcyjnych cenach 🙂 Nie mam konkretnego miejsca 🙂
Dominika
Posted at 18:25h, 06 październikaPróbuję zrobić! Jako pierwszy z Twoich przepisów! Ale nie mam formy do rolady takiej więc wrzucam w keksówke, zobaczymy co wyjdzie!
Karolina Gawrońska
Posted at 14:23h, 24 październikaŚwietnie! Daj znać 😉
Gosia
Posted at 14:29h, 11 listopadaSmakuje i wygląda świetnie ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:37h, 22 listopadaDziękuję za komentarz, wypróbowanie i przepiękne zdjęcie! 😉
Patrycja
Posted at 13:40h, 16 grudniaHej Karolino, będę robić na Wigilię! Tylko jedna ważna kwestia – czy po wyjęciu z zamrażarnika przetrwa ok.40 minut autobusem, w torbie termicznej? Jest już na tyle zimno, że mam nadzieję, że się nie ‘rozjedzie’ 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 11:29h, 22 grudniaPrzetrwa tyle, spokojnie 🙂
Michal
Posted at 16:01h, 08 kwietniaMoze nie takie jak z obrazka ale jest przepyszne….
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:12h, 19 kwietniaWygląda przepięknie! Dzięki wielkie za wypróbowanie! 🙂
Dorota
Posted at 16:13h, 26 czerwcaCzy można użyć innych orzechów zamiast nerkowca? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂